E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den Türkiye'ye karşı nükleer hamlesi---

ABD'den Türkiye'ye karşı nükleer hamlesi

ABD'den Türkiye'ye karşı nükleer hamlesi
11 Aralık 2019 - 22:59 borsagundem.com

ABD Kongresi'ndeki Senatör ve Temsilciler Meclisi Üyeleri Türkiye’nin nükleer silah sahibi olmasını engellemeye yönelik bir tasarı oluşturdu

ABD'de Demokrat Senatör Edward Markey ve Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden Brad Sherman, Türkiye’nin nükleer silah sahibi olmasını engellemeye yönelik bir tasarı sundu.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan bilgilere göre, iki Kongre üyesi tasarılarını sunarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eylül ayında yaptığı “Bazı ülkelerin nükleer başlıklı füzeleri var. Ancak Batı bizim bunlara sahip olamayacağımız konusunda ısrarlı. Bunu kabul edemem” şeklindeki açıklamasını hatırlattı.

“Nükleer Silahların Yayılmasının Engellenmesi Yasası” başlıklı tasarı, ABD Başkanı'nı, sivil nükleer işbirliği konusunda yeni bir anlaşma imzalama ya da mevcut anlaşmayı yenilemeyle bağlantılı olarak, herhangi bir yabancı ülkenin kitle imha silahları anlaşması altındaki yükümlülüklerini ihlal edip etmediğini ya da yabancı ülkenin nükleer programının barışçıl olup olmadığını tasdik etmekle yükümlü tutuyor.

TÜRKİYE, 2008’DE İMZALAMIŞTI

Tasarıya göre, bu iki şarttan birinin olumsuz çıkması durumunda, “123 Anlaşması” olarak nitelendirilen barışçıl nükleer işbirliği öngören anlaşmanın, Türkiye'yle olan da dahil olmak üzere yenilenmesi ya da bu konuda yeni bir anlaşma imzalanması Kongre'nin onayına bağlı olacak.

ABD, Türkiye'yle 123 Anlaşması'nı 2008'de imzalamıştı. Anlaşmanın 2023'te Kongre'nin onayını gerektirmeden otomatik olarak yenilenmesi öngörülüyor.

Ancak Markey ve Sherman sundukları tasarıyla ilgili açıklamada, Türk hükümetinden üst düzey yetkililerin son dönemdeki açıklamalarının, Türkiye'nin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) altındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyebileceğine işaret ettiğini savundu.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Doğu Asya Alt Komitesi'nin Kıdemli Demokrat üyesi Markey, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyini işgalinden insan haklarını bastırmasına ve nükleer silah edinme arzusuna kadar, uluslararası normları ihlal ediyor olması, Kongre'nin Türkiye'yle yeni bir 123 anlaşması imzalanması ya da mevcut anlaşmanın uzatılmasını onay için oylama yapma şansına sahip olması çok önem taşıyor” dedi.

İSTER İRAN, İSTER SUUDİ ARABİSTAN, İSTER TÜRKİYE OLSUN”

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Asya, Pasifik ve Nükleer Silahsızlanma Alt Komitesi Başkanı Brad Sherman da “ABD, nükleer silah sahibi olmak istediklerini açıkça ifade eden liderlere nükleer teknoloji satmamalı. Liderler ister İran'dan, ister Suudi Arabistan ya da Türkiye'den olsun bu geçerli” ifadesini kullandı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye'ye yaptırım tasarısını onayladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali12 Aralık 2019 07:28

    Haydut Devlet iyice saçmalamaya başladı Türkiye istese çoktan nükleer silah alırdı tarih bilgisi ve tarihi olmayanlar Türk ün Savaş şeklini nereden bilsin fetöcüler ne anlatırsa bileceği odur..

  • Ali12 Aralık 2019 07:16

    Biz kullanmayacağımız silahı ne yapalım. nükleer silah bize göre değil çocukların sivillerin üstüne bomba atmaz Türk Ordusu Çanakkale Savaşın da olduğu gibi düşmanını tedavi bile eder.. Hiroşima Nagazaki de yaptıklarınız ortada at hırsızları bizimde Çanakkale de.

  • Vb12 Aralık 2019 09:10

    Haklısın Ali , ama taktik nükleer bombalar da var mesela uçak gemileri ve beraberindeki filoya karşı kullanılabilecek, 100 kiloton ve altı,

  • Vb12 Aralık 2019 06:52

    yapılırsa ulu orta yapılmaz ,  denemeyi yaptığında haberi olur milletin..... o aşamaya kadar , diplomaside olmayan kozu oynarsın , blöfünden taviz verir gibi yaparsın.....

  • Nihat12 Aralık 2019 03:15

    chp hemen ispiyon eder zaten!

  • Objektif12 Aralık 2019 00:44

    Yakın zamanda nükleerde olacak.SABIR.Alıştıra alıştıra :))

  • Atatürk12 Aralık 2019 00:43

    Yok artık. Bizim nükleer silahımız ne mutlu Türk'üm diyene sözünden gelir.

  • Abd11 Aralık 2019 23:44

    Dünyanın merkezi batıya kayıyor biz ne tarafta olursak orası güçlü olacak

  • Suudi İsrailistan11 Aralık 2019 23:42

    Hadi türkiyeyle iranı anladık suudi israilden ne istiyorlar:)

  • HÜLYA ÇİFTCİ11 Aralık 2019 23:18

    kendileri yapınca bir şey olmuyor biz yapınca zorlarına gidiyor.bizimde nükleer silahları artık üretmeliyiz.nükleer silahı olana kimse yan bakamıyor.