E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD, işgücü piyasasında istenilen ivmeyi yakalayamıyor---

ABD, işgücü piyasasında istenilen ivmeyi yakalayamıyor

ABD, işgücü piyasasında istenilen ivmeyi yakalayamıyor
29 Eylül 2023 - 08:36 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Fed’in ekonomi için “yumuşak iniş” gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği sorusu hâlâ önemli bir tartışmayken, 2. Çeyrek GSYH verisi değişmeden ve beklentiler dahlinde %2,1 seviyesinde kaldı. GSYH büyümesi ABD ekonomisinin 2. çeyrekte büyüme hızını sürdürdüğünü ve faaliyetlerin bu çeyrekte hızlandığını gösterse de, hükümetin kapanma ihtimali ve otomotiv işçilerinin devam eden grevi, 2023’ün geri kalanına ilişkin görünümü biraz olsun bulanıklaştırmaya yetti.

İşgücü piyasasında ise istenilen ivme bir türlü yakalanılamıyor. Dün açıklanan verilere göre 215 bin beklenen işsizlik başvuruları, beklentilerin altında 204 bin gelse de, bir önceki haftaya göre artış gösterdi. Diğer taraftan ABD’de bekleyen konut satışları endeksi, Ağustosta %7,1 gelerek piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş kaydetti. Mortgage faizlerinin bu hafta 23 yılın en yüksek seviyesine çıkması konut piyasasındaki darbenin tetikleyicisi oldu. İş gücü ve konut piyasası verilerinin birbirinden ayrıştığı bu tabloda konut piyasası FED’in agresifliğinden nasibini almış gibi daralsa da, işgücünde henüz bir soğuma pek hissedilemiyor.

Avrupa tarafında resesyon korkusunun en çok hissedildiği Almanya’da ise enflasyonun yavaşlayan artış hızı kutlandı. Enerji maliyetlerindeki artışa rağmen, enflasyon piyasa beklentisi olan %4,7 altında %4,5’lik bir artış gösterdi. Böylece ülkede enflasyon oranı Rusya-Ukrayna savaşı sonrası en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

Asya-pasifik piyasaları, güne küresel güven ve riskli varlıklarda yaşanan toparlanmanın ardından biraz daha iyi bir ruh hali içine girse de baskı altında kalmaya devam etti.  Japonya’nın Tokyo bölgesinde çekirdek enflasyon Eylül’de geçen yılın aynı dönemine göre beklenti olan %2,6’nın altında %2,5 olarak gerçekleşti. Yine Japonya’da işsizlik ve sanayi üretimi verilerinde bir değişiklik olmadı. Japonya Merkez Bankası daha önce açıkladığı takvimde, programda yer almayan tahvil alım operasyonu gerçekleştireceğini duyurdu. BOJ, 5 ila 10 yıl vadeli 300 milyar yen (2,01 milyar dolar) tutarında tahvil satın almayı teklif edecek.

12 göstergesi al veren hisseler (29.09.2023)

 

Günün önemli şirket haberleri 29/09/2023

 

Petrol, kısa bir düşüşün ardından tekrar yükselişte

 

Çin’de ise Evergrande’ nin  “yasadışı suçlar” nedeniyle yattığı negatif algı etkisini sürdürmeye devam ediyor. Çin ekonomisinin yaklaşık 4’te 3 ‘ünü oluşturan emlak sektörünün oluşturduğunu düşünüldüğünde tedirginlik seviyesi yükseliyor. Pekin’in sarsılan ekonomiyi daha sağlam temellere oturtma çabalarını baltalama tehlikesi yaratıyor ve bu durum ülkenin bankacılık sektörüne sıçraması endişelerini de beraberinde getiriyor.

MSCI Dünya endeksi bu sabah, son 10 gündeki ilk yükselişini gerçekleştirerek Kasım 2011’den bu yana en uzun kayıp serisini sonlandırdı. Japonya’nın dahil olmadığı MSCI Asya endeksi daha da kötü bir performans sergileyerek %5 düşüş gösterdi.

Brent petrol rallisine devam ederken, Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’den gelen makroekonomik verilerin iyileşmesi ve ülkenin Cuma günü bir haftalık “Altın Hafta tatiline” girmesiyle birlikte güçlü yakıt talebi fiyatları destekledi. Brent Kasım vadeli kontratları 5 sent yükselerek varil başına 95,43 dolara yükseldi. Brent Aralık vadeli kontratları 13 sent yükselerek varil başına 93,23 dolardan işlem gördü. WTI ise 16 sent artışla varil başına 91,87 dolara yükseldi.

Haftanın, ayın ve yılın üçüncü çeyrek döneminin son iş gününde piyasaları yoğun bir veri gündemi bekliyor. Yurt içinde dış ticaret, hizmet üretici fiyatları, Hazine btür ve net borç istatistiklerinin yanı sıra, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) sektör raporu, Hazine “İç Borçlanma Stratejisi” ve olası S&P Global kredi raporu takip edilecek.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)