E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında rekorlar art arda---

ABD borsalarında rekorlar art arda

ABD borsalarında rekorlar art arda
26 Ocak 2024 - 11:31 borsagundem.com

ABD ekonomisi geçen yıl beklentileri aşarak %3,1 büyüdü. Borsalarsa büyüme rakamlarından güç alarak rekor rallisini beşinci güne taşıdı. Şirketler ihtiyatlı pozisyonlarını bırakıp büyümek için kesenin ağzını açmaya hazırlanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi perşembe günü yine rekor kapanışa ulaştı. Hisse senetlerindeki yükselişin en önemli sebebi ise ABD ekonomisinin 2023 boyunca şaşırtıcı derecede dirençli kaldığını gösteren verilerdi.

Perşembe gününü yüzde 0,5 artışla bitiren S&P 500 Endeksi beşinci kez art arda rekor kapanışa ulaştı. Bu arada Dow Jones Endeksi %0,6, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,2 yükseldi.

ABD Ticaret Bakanlığı ekonominin dördüncü çeyrekte mevsimsel etkilerden ve enflasyondan arındırılmış olarak %3,3 oranında büyüdüğünü açıkladı. Wall Street Journal’ın anketine katılan ekonomistlerse sadece %2’lik bir artış bekliyordu. ABD ekonomisi 2023 boyunca devam eden resesyon beklentilerine adeta meydan okuyarak %3,1 büyüdü.

Bu arada ABD Merkez Bankası’nın (FED) tercih ettiği enflasyon göstergesi ise yılın son üç ayında %2'de sabit kaldı ve bu da merkez bankasının enflasyonu kontrol altına aldığının bir işareti.

Amerikan hisse senetleri yatırımcıları perşembe günü beklentilerinin karşılandığını gördü. Yatırımcılar FED’in enflasyonla olan mücadelesini kazandığını düşüyor ve bu yıl altı kez faiz indirimi gerçekleşeceğini öngörüyor. Beklentiler S&P 500 Endeksi’nin önümüzdeki 12 ay içerisinde öngörülen bilançoların yaklaşık 20 kat değerinde işlem görmesine sebep oldu. Bu oran FED’in faiz artırmaya başlamasından bu yana ulaşılan en yüksek seviye.

Söz konusu tablo aynı zamanda şirket bilançolarının da analistlerin tahminlerini gölgede bırakacağı anlamına geliyor.

WSJ haberine göre servet yönetimi firması BMO’nun Baş Yatırım Sorumlusu Yung-Yu Ma, “Piyasalar için bir sonraki aşama nerede olacak? Bana kalırsa, yılın ikinci yarısında şirket harcamalarından gelecek” açıklamasında bulundu. Yatırım uzmanına göre şirket yönetimleri geçen yıl ihtiyatlı bir ekonomik görünüm beklentisiyle kemerleri sıkmıştı. Ma, ekonomi yumuşak inişin son aşamalarına girdiğinde ve FED faiz oranlarını düşürmeye başladığında, şirketlerin "büyüme moduna geçeceğini" söyledi.

Şimdilikse hisse senetleri hızlı bir şekilde yükselmekte zorlanabilir.

Amerikan elektrikli araç devi Tesla’nın hisseleri perşembe günü %12 değer kaybederek bir yılı aşkın sürenin en kötü gününü geçirdi. Tesla büyümenin 2024'te yavaşlayacağını ve kâr marjının son çeyrekte darbe alacağını söyledi. Perşembe günü Amerikan borsalarında en aktif işlem gören hisse senedi olan Tesla, Mayıs 2023'ten bu yana en düşük seviyesi olan hisse başına 182,63 dolardan kapandı.

IBM’in bilanço sonuçları ise piyasalarda daha pozitif karşılandı. Köklü teknoloji devinin hisseleri perşembe günü borsaların en yüksek performans gösteren hisseleri arasında yer aldı. %9,5 yükselen hisse 2013’ten bu yana en yüksek kapanışı olan 190,43 dolara ulaştı. IBM’in yapay zeka platformu Watsonx’e olan güçlü talep yükselişin en önemli sebeplerindendi.

Citi Global Wealth'in Baş Yatırım Stratejisti Steven Wieting, Muhteşem Yedili olarak adlandırılan teknoloji devlerinin (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) ötesindeki hisse senetlerinin piyasayı bundan sonraki süreçte güçlendirme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor.

Wieting endeksin son dip seviyesinden bu yana olan yüksek performansına atıfta bulunarak, "S&P 500'de yeni bir %24’lük getiri elde edebilecek miyiz? Bu pek olası değil. Ancak çift haneli kazançlar kaydeden çok daha fazla şirket göreceğiz" açıklamasında bulundu.

 

Tesla hisselerine 'bilanço' darbesi

 

HSBC: Emtia piyasaları "süper sıkışma" içinde

 

Intel'in geliri geçen yılın son çeyreğinde arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ26 Ocak 2024 11:48

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (M)  (M)  (M)