E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında 2018’den bu yana bir ilk---

ABD borsalarında 2018’den bu yana bir ilk

ABD borsalarında 2018’den bu yana bir ilk
19 Eylül 2023 - 11:09 borsagundem.com

ABD borsalarında yaşanan yapay zeka rallisi, borsaların istikrarlı bir yükseliş trendi yakalamasını sağladı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, 2023 yılını ralliyle geçirdi. Bu trend, S&P 500 Endeksi’nin istikrarlı bir şekilde yükselmesini sağladı ve yatırımcıların yüzünü güldürdü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500, 2018 yılından bu yana ilk kez yüzde 1,5’luk bir düşüş olmadan 100 günü geçirdi.

Art arda 100 seans

Bloomberg’den Jess Menton’ın haberine göre, ABD hisse senetleri yaz sonuna kadar güçlü seyrini sürdürdü ancak S&P 500 Endeksi beş yıldır görülmeyen bir dayanıklılık dönüm noktasına ulaştı.

Amerikan hisse senetlerinin gösterge endeksi en az yüzde 1,5'luk bir düşüş olmadan art arda 100'üncü seansı kapattı. Endeks yılın zirve seviyesinden bu yana geçen iki ayda yüzde 1'in üzerinde dört kayıp yaşadı, ancak bunun dışında günlük dalgalanmalar 2018'den bu yana eşi benzeri olmayan bir ölçüde azaldı.

Dayanıklılığın bir kısmı, ekonominin Fed'in politika sıkılaştırmasının en kötüsüne dayanabileceğine dair iyimserlikten geliyor. Ayrıca yatırımcılar hala hisse senetlerine para aktarıyor. LSEG Lipper verilerine göre, ABD borsalarında işlem gören hisse senedi fonları, son 12 yılın dokuzuncu haftası olan 13 Eylül'e kadar olan haftada 13,4 milyar dolarlık net giriş gördü.

Globalt Investments kıdemli portföy yöneticisi Thomas Martin, “Bu alışılmadık bir durum ama borsada büyük düşüşler için bir neden yok. Fed bu hafta yatırımcıları gerçekten şaşırtmadığı sürece ters bir pozisyon almak için bir neden kalmayacak çünkü faiz artırımlarının neredeyse bitmek üzere olduğunu biliyoruz” diyor.

Yatırımcılar Fed’den korkmuyor

S&P 500 Pazartesi gününü çok az değişiklikle kapattı ve Eylül ayında yüzde 1,2 oranında kayıp yaşadı. Kazançlar, fırtınalı geçen ilk yarıdan bu yana yavaşlamış olsa da, yatırımcılar yirmi yılı aşkın süredir Fed'in en yüksek gösterge faiz oranlarından korkmuyor gözüküyor.

Tüketici harcamaları güçlü kalmayı sürdürüyor ve Amerikalılar fiyat baskılarının azaldığı sonucuna varmaya başlıyor. Yatırımcılar Çarşamba günü Fed'in yapacağı önemli açıklamayı beklerken S&P 500 Endeksi 2023 yılında yüzde 16 oranında artış sergiledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Başkan Jerome Powell liderliğindeki yetkililerin faiz oranlarını sabit tutacağını ve bu yıl bir faiz artışı daha yapacağını öngörüyor.

Petrol karmaşası

Elbette geçen yıldan bu yana en yüksek seviyesine sıçrayan petrol fiyatları Fed'in enflasyonla mücadelesini zorlaştırabilir. Geçtiğimiz ay yaptığı açıklamalarda Powell, ekonominin enflasyonun yavaşlamasını sağlayacak kadar soğumaması durumunda faiz artırımına kapıyı açık tutmuştu.

S&P 500 Endeksi’nin Eylül performansı ayın geri kalanı için ise iyiye işaret değil. Stock Trader's Almanac'ın editörü Jeffrey Hirsch'e göre, son yirmi yılda piyasa genellikle Eylül ayı zirvesini ayın 11'inci işlem gününde, yani Pazartesi günü görüyor. Stock Trader's Almanac'ın verilerine göre, Eylül ortasından ay sonuna kadar ortalama düşüş yaklaşık yüzde 2’yi buluyor.

Hirsch, yazdığı bir notta, “Eylül ayının geri kalanı ve Ekim ayına ilişkin ölçülü görünümümüzü koruyoruz. Enflasyonun soğuma eğilimi, artan enerji fiyatları nedeniyle zorlanıyor ve çok sayıda jeopolitik kaygı da belirsizliği artırıyor” diyor.

Kritik FED haftasından yatırımcılar ne bekliyor?

 

Fed faiz oranlarını artırmasa da borsalar kötü etkilenebilir

 

Küresel piyasaların gözü Fed'in faiz kararında

 

Wall Street’in kurtlarından borsalarda çöküş uyarısı

 

Borsa getirilerini gelecek 5 yılda bu 'üçlü güç oyunu' belirleyecek

 

Wall Street hatasını anladı, yıl sonu hedeflerini revize ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)