E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
17 Haziran 2022 - 17:21 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne yükselişle başladı. FED Başkanı Powell’ın açıklamalarına odaklanan endekslerde dünkü satış dalgasının ardından tepki alımları hakim


BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları dün gerçekleşen sert satış dalgasının ardından haftanın son işlem gününde yükselişe geçti. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın piyasalara ilişkin açıklamalarını değerlendiriyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,75 artışla 30.152,90 puanda, S&P 500 Endeksi %1,08 artışla 3.706,22 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,78 yükselişle 10.835,15 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0446 yükselişle %3,245 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street endekslerindeki tepki alımları yatırımcıların potansiyel bir ekonomik yavaşlama beklentilerine rağmen gerçekleşti. ABD’de bu hafta gelen perakende satışlardan konut başlangıç rakamlarına kadar birçok ekonomik veri dünyanın en büyük ekonomisinde yavaşlamayı işaret ediyor. Ayrıca ABD Merkez Bankası (FED) da hafta ortasında faizleri 75 baz puanla 1994 yılından bu yana en büyük hızda artırdı.

CNBC’nin haberine göre Wharton İşletme Okulu Profesörü Jeremy Siegel konuyla ilgili açıklamalarında, “Acımasız bir haftaydı. Şunu söyleyebilirim ki bir resesyonun içerisindeyiz. Bu orta şiddette bir resesyon. ABD Ulusal İstatistik Bürosu tarafından resmen kabul edilmiş kesin bir resesyon değil. Ancak yılın ilk yarısında negatif gayrisafi büyüme vardı ve büyüme düşmeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

S&P 500 Endeksi’nin Cuma gününe kadarki %6’lık düşüşü Mart 2020’den bu yana en kötü haftalık performansını işaret ediyor olabilir. Endeksteki 11 sektör de en son zirvesine göre en az %15 geriledi.

Perşembe günü 30.000 puan psikolojik sınırının kısa bir süreliğine altına düşen Dow Jones Endeksi bu sınırın altına en son Ocak 2021’de ulaşmıştı. 30 şirketli endeks hafta boyunca %4,5 düştü. Endeks son 12 haftanın 11’ini haftalık bazda negatif bitirme yolunda ilerliyor. Teknoloji endeksi Nasdaq ise hafta başından Cuma günkü açılışa kadar %5,2 düştü.

FED Başkanı Jerome Powell’ın gün içerisinde yaptığı açıklamalar yatırımcıların gündemindeydi. Powell hafta ortasında faiz konusunda yaptığı açıklamalarda olduğu gibi enflasyonu düşürme taahhüdünü yineledi. Powell FED’in “akut bir şekilde enflasyonu yüzde 2 hedef seviyesine geri çekmeye odaklandığını” söyledi.

UBS’ten Mark Haefele piyasalarla ilişkili açıklamasında, “Resesyon riskleri artarken ABD ekonomisi için yumuşak iniş hedefine ulaşmak giderek daha zor hale geldi. Bu çerçevede, bu yıl hisse senetlerinin yukarı yönlü olmasına daha az ihtimal veriyoruz. Yavaşlayan ekonomik büyümeye, şirket kârlarına ağırlık veriyor ve daha yüksek tahvil getirileri şirket değerlerini düşürüyor” ifadelerine yer verdi.

Powell'dan enflasyon mesajı

 

ABD'de sanayi üretimi beklentilerin altında kaldı

 

Piyasaların yeni kâbusu: FOHO

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)