E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
14 Mart 2023 - 17:15 borsagundem.com

Wall Street endeksleri SVB’nin iflasının ardından zorlu geçen birkaç seansın sonrasında yeniden ralli moduna geçti. Yatırımcılar yerel banka hisselerindeki toparlanmaya ve beklentileri karşılayan enflasyon verilerine odaklandı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları salı gününe ralliyle başladı. Yatırımcılar son birkaç seanstır satış dalgasına uğrayan yerel ABD bankalarının geri dönüşünü ve piyasaların beklentilerini karşılayan enflasyon verilerini değerlendiriyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,08 artışla 32.162,34 puanda, S&P 500 Endeksi %1,56 artışla 3.916,08 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,81 yükselişle 11.391,33 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0826 yükselişle %3,66 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasının ardından piyasalarda tüm gözler ABD’nin yerel bankalarındaydı. Pazartesi gününü sert düşüşle sonlandıran bankalar yeni günde ise güçlü bir geri dönüş gerçekleştirdi. SPDR S&P Yerel Bankalar ETF’si yüzde 9’un üzerinde yükseldi. Dün %62’nin üzerinde düşüşle kapanan First Republic Bank’in hisseleri ise %55’in üzerinde yükseldi. KeyCorp hisseleri ise dünkü %27’lik düşüşün ardından yeni güne %16’lık yükselişle başladı.

CNBC’nin haberine göre Bleakley Financial Group’un Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar, “Ne kadar düştüklerini hesaba katarsak bildiğimiz kadarıyla bankalarda yeni bir mevduat kaçışı yok ve ortam sakinleşiyor. Hükümetin zımnen de olsa mevduat garantisi verdiğini düşünüyorum. Ne kadar sert düştüklerini düşünürsek, geri dönmeleri gerekiyordu. Bana kalırsa bankalar için asıl zorluk hayatta kalabilmelerinden ziyade kâr görünümlerinin ne durumda olduğudur” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar yeni günde ABD enflasyon rakamlarına da odaklandı.

ABD tüketici fiyat endeksi ocak ayından şubat ayına kadar olan süreçte %0,4 yükseldi. Rakamlar Dow Jones anketlerindeki ekonomistlerin beklentileriyle uyuşuyor. Yıllık enflasyon da %6 yükselerek ekonomistlerin beklentilerini karşıladı. Volatilitesi yüksek gıda ve enerji fiyatlarını denklemden çıkaran çekirdek enflasyon ise ekonomistlerin beklentilerinin biraz üzerinde %0,5 yükseldi. Çekirdek enflasyondaki yıllık artışsa %5,5 ile beklentileri karşıladı.

Global X Baş Yatırım Sorumlusu Jon Maier, “Yerel bankaların güçlü kazanımlarıyla birlikte piyasalar bugün bankacılık tarafında rahat bir nefes aldı. Bugünkü enflasyon raporu beklentilerle uyuşuyordu. Piyasalara diğer faktörlere bakabilme imkanı sağladı” açıklamasında bulundu.

 

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık

 

Fed’in itibarı sıfırlandı mı?

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

 

ABD'de enflasyon şubatta beklentilere paralel

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)