E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
13 Aralık 2022 - 18:05 borsagundem.com

Wall Street endeksleri beklenenin altında gelen enflasyon verilerinin ardından ralli havasına girdi. Enflasyonun zirveye ulaştığını ve düşüşe yaklaştığını düşünen yatırımcılar yarınki FED kararlarını bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları gün içerisinde açıklanan enflasyon verilerinin ardından yükselişe geçti. Yatırımcılar enflasyonun pik noktasına ulaştığını düşünüyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,59 artışla 34.545,21 puanda, S&P 500 Endeksi %2,40 artışla 4.086,25 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %3,38 yükselişle 11.520,14 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,1628 düşüşle %3,451 seviyesinde değerleniyor.

Gün içerisinde açıklanan kasım ayı ABD tüketici fiyat endeksi rakamları bir önceki aya göre sadece %0,1’lik yükselişi gösterdi. Yıllık enflasyon ise %7,1 arttı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Dow Jones anketlerinde ekonomistler TÜFE’nin aylık bazda %0,3 yükseleceğini 12 aylık enflasyonunsa %7,3 olacağını öngörüyordu. Gıda ve enerji gibi volatilitesi yüksek varlıkları dışarıda tutan çekirdek enflasyon ise aylık bazda %0,2 yükseldi. Yıllık çekirdek enflasyon ise %6 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyon beklentileri aylık bazda %0,3 yıllık bazda %6,1’di.

CNBC’nin haberine göre Interactive Brokers Baş Stratejisti Steve Sosnick konuyla ilgili açıklamasında, “Bu büyük bir sürpriz ve piyasalar da buna göre hareket ediyor. Bugün boğa piyasası senaryosunun çalıştığı bir gün. Enflasyonist hikayeye göre olan tahvil getirileri düşüyor. Hisse senetleri daha az kısıtlayıcı bir ABD Merkez Bankası hikayesine bayıldı. Dolardaki zayıflama da hisse senetlerine destek oluyor” ifadelerine yer verdi.

Salı günkü enflasyon raporu, ABD Merkez Bankası’nın (FED) çarşamba günü sona erecek iki günlük politika toplantısının sonunda beklenen bir sonraki faiz artırımı kararını için kilit bir rol oynayabilir. Yatırımcılar büyük ölçüde 50 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlandırıyor. FED daha önceki dört toplantıda da faizleri 75 baz puan yükseltmişti.

50 baz puanlık faiz artışı beklentilerinin bugün açıklanan TÜFE raporuyla değişmesi pek olası değil. Yine de düşük gelen enflasyon verileri FED’in gelecekte faiz oranlarını daha yüksek bir seviyeye çıkarmayacağı ve ABD ekonomisinin 2023’te bir resesyonla karşılaşmaktan kurtulacağı anlamına gelebilir.

Sosnick, “Rakamların yarınki FED politikasını etkileyip etkilemeyeceği ucu açık bir soru. Piyasalarda bu türden bir etkinin görülmesi potansiyel olarak FED’i etkileyeceğini söylüyor. Muhtemelen 50 baz puan olan faiz kararları değilse bile daha sonraki aylardaki hareketleri etkileyebilir” açıklamasında bulundu.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri TÜFE rakamlarının ardından 15 baz puan düştü. Yüksek tahvil getirileri ve enflasyon yıl başından bu yana ABD’deki dev teknoloji hisselerinin büyük kayıplar vermesine sebep olmuştu. Salı günü açılışta Apple, Microsoft, Amazon ve Alphabet hisseleri %3’ün üzerindeki yükselişlerle borsalardaki pozitif güne liderlik etti. Endekslerde genel olarak yeşil renk hakim olmayı sürdürüyor.

ABD enflasyon verisi sonrası piyasalarda son durum

 

ABD'de enflasyon rakamları açıklandı

 

Dolar/TL'de sınırlı hareket

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)