E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
11 Şubat 2022 - 18:00 borsagundem.com

Wall Street endeksleri rekor kıran enflasyon verilerinin ardından haftanın son işlem gününe yön arayışıyla başladı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Cuma gününe karışık seyirle başladı. Yatırımcılar 40 yılın zirvesindeki ABD enflasyon verilerini değerlendiriyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,11 artışla 35.279,49 puanda, S&P 500 Endeksi %0,02 artışla 4.504,77 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,14 düşüşle 14.166,06 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0252 düşüşle %2,008 seviyesinde değerleniyor.

ABD Çalışma bakanlığı geçtiğimiz gün Şubat 1982’den bu yana en yüksek yıllık enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık bazda %7,5 oranında yükselen TÜFE rakamları ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusunda beklenenden daha agresif davranacağı spekülasyonlarını destekledi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yükselen tüketici fiyatlarını indirebilmek için FED’in elindeki en büyük silah faiz artırımları. Ancak tedarik zincirindeki kaos, yükselen talep ve ABD istihdam piyasasındaki karışıklık para politikasındaki değişimlerin enflasyon sorununun anında çözülebilmesi fikrini zayıflatıyor. Bu arada tahvil faizlerindeki hızlı yükselişse özellikle yüksek değerli hisse senetlerinin ticaret faaliyetlerini önemli derecede sınırlıyor.

Tahvil yatırım danışmanlığı şirketi Treasury Partners’ın Baş Yatırım Sorumlusu Richard Saperstein Washington Post’taki açıklamasında, “Ocak ayındaki piyasa oynaklığı bitmedi ve yatırımcılar artan enflasyon karşısında daha agresif bir FED olasılığını tarttıkça dalgalı seyrin devam etmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Faiz artışı gündemiyle birlikte 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri yıllar sonra tekrar %2’inin üzerine tırmandı. ABD borsalarında ise açılışın ilk dakikalarında tüm endekslerde yükseliş görülmesine rağmen yön arayışı devam ediyor. Wall Street'in korku endeksi olarak adlandırılan Cboe'nun VIX'i geçtiğimiz ay yüzde 30 oranında sıçradı.

Yatırımcılar çok sayıda zam olasılığını fiyatladıkça ve Omikron’un ekonomiye pek çok kişinin beklediğinden daha az etki göstermesiyle enflasyon raporu öncesinde yatırımcı duyarlılığı yükseliş göstermişti. Şimdiyse yükselen enflasyonla birlikte Wall Street yatırımcılarının endişeleneceği çok fazla sorun var gibi gözüküyor.

OANDA Kıdemli Ekonomi Analisti Craig Erlam Washington Post’taki açıklamasında, “Piyasalar umut etme konusunda hata yapmıyor ve merkez bankalarının bir kez daha aşırı iyimserlik göstereceği inancıyla yılın ikinci yarısında çok daha fazla faiz artışını fiyatlandırıyor. Bu durum, önümüzdeki birkaç ay içinde hisse senedi piyasalarında çok daha fazla istikrarsızlığa yol açsa da, enflasyonun önemli ölçüde düşmesi durumunda yılın ikinci yarısında yatırımcılar güçlü bir rüzgarı arkalarına alabilir” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar, artan TÜFE rakamlarının ardından enflasyonun Amerikan hanelerine nasıl zarar verdiğini görmek için tüketici duyarlılığına ilişkin verilere bakıyorlar. Artan gıda, elektrik ve barınma maliyetleri geçen ay enflasyonu daha da yukarı çekmişti. Ev mobilyaları, giyim ve tıbbi bakım pahalı ücretleri hale gelirken, ikinci el araba maliyetleri önceki aylara göre daha yavaş bir hızda da olsa tırmanmaya devam etti.

Küresel borsalarda enflasyon illüzyonu

 

Perakende yatırımcılar 'karanlık tarafa' geçiyor

 

Ünlü fonu yöneticisi Wall Street’te ’lik düşüş bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)