E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
15 Aralık 2021 - 18:06 borsagundem.com

FED kararlarını bekleyen ABD borsaları yeni güne sakin başladı. Yatırımcılar FED’in tahvil alımlarını yavaşlatma politikasını hızlandırmasını bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street endeksleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) karar gününe karışık bir seyirle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,22 düşüşle 35.465,40 puanda, S&P 500 Endeksi %0,02 artıda 4.634,87 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,06 ekside 15.229,25 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0230 yükselişle %1,469 seviyesinde değerleniyor.

ABD’de rekor seviyede yükselen enflasyonun ardından varlık alımlarını sınırlandırmayı hızlandırması beklenen FED’in merakla beklenen para politikası toplantısının bitimine saatler kaldı. Yatırımcılar heyecanla FED’in ekonomi ve para politikasına ilişkin karar ve öngörülerini bekliyor.

İki gün süren FED toplantısı gün içerisinde sonuçlanacak ve FED Başkanı Jerome Powell’ın Türkiye saati ile 22:30’da kameraların karşısına geçecek.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 39 yılın en yüksek enflasyon seviyesiyle boğuşan FED’in tahvil alımlarını yavaşlatma stratejisini (tapering) hızlandıracağını açıklaması bekleniyor. ABD Merkez Bankası pandeminin zirve yaptığı dönemde aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımı programını başlatmıştı. Geçtiğimiz ay bu programın her ay 15 milyar dolar azaltılarak kademeli olarak bitirileceğini açıklayan FED’in yükselen enflasyonun ardından bu rakamı 30 milyar dolara çıkarabileceği Wall Street genelinde öngörülüyor.

FED’in tapering stratejisini hızlandırması haziran ayında sona ermesi beklenen varlık alımlarının mart ayına çekileceğine de işaret ediyor. Analistler varlık alımlarının sona ermesiyle FED’in faiz artışlarını değerlendirebileceğini belirtiyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi Fundstrat’tan Tom Lee Federal Açık Piyasa Toplantısı’nın (FOMC) ABD borsalarındaki yatırımcıların alım pozisyonunda kalacağını düşünüyor. Lee CNBC’denki açıklamasında, “Tapering tam olarak boğa piyasasını bitiren bir şahin bakış açısı değil. Daha çok pandeminin başından bu yana yapılan bol miktardaki parasal genişlemeye karşı şahin bir duruş. Bu nedenle FOMC’nin kararları karşısında alım pozisyonundakilerin etkileneceğini ve yeni durumu satın alacağını düşünüyoruz” dedi.

FED’in açıklayacağı politika kararlarının önümüzdeki yıl gerçekleşecek faiz artışlarına zemin hazırlayacağı düşünülüyor.

CNBC’nin FED Anketi’ne göre yatırım profesyonelleri ve ekonomistler FED’in Mart ayında varlık alımlarını bitirmesi ve Haziran ayında kur artışlarına başlaması yönünde fikir beyan ettiler. Anket sonuçlarına göre FED’in Haziran 2022’den itibaren önümüzdeki iki yıl boyunca her yıl üç kez faiz artırması bekleniyor.

ABD’deki diğer ekonomik veriler de piyasaları tatmin edecek türden değildi. Gün içerisinde açıklanan Kasım ayı perakende satış verileri beklentilerin altında kalarak aylık bazda %0,3 oranında arttı. Dow Jones anketine katılan ekonomistler %0,8’lik aylık artış bekliyordu.

Siyaset cephesinde ise ABD Kongresi’ndeki Demokratlar borç tavanını yükseltecek yasa tasarısını geçirdi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yakın zamanda hükümetin harcama gücünün tükeneceğini açıklamıştı.

New York Fed imalat endeksi beklentileri geride bıraktı

 

ABD'de perakende satışlar beklenenin altında kaldı

 

Piyasaların gözü Fed'in faiz kararında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mg15 Aralık 2021 18:38

    Dolar 15’e gidiyor, nerdesin MB nerdesin TÜİK hey nerdesiniz uyumayın müdahale edin edemeiyorsanız kalkın o koltuklardan maaşlar hazinede kalsın hiç olmazsa

  • üstad15 Aralık 2021 19:59

    hangi parayla müdahale edecekler yılbaşı tahmini 6 tl  iyidi. 16-17 arası olur rahat,  uçuyoruz.