E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları günü sert düşüşle kapadı ---

ABD borsaları günü sert düşüşle kapadı

ABD borsaları günü sert düşüşle kapadı
04 Şubat 2022 - 00:36 borsagundem.com

Facebook'un çatı şirketi Meta'nın dün seans sonrası açıkladığı bilanço ile başlayan sarsıntı, Wall Street'te perşembe günkü işlemlerde deprem etkisi yaptı. Nasdaq yüzde 3.74 kayıpla Eylül 2020'den bu yana en kötü performansı sergiledi

BORSAGUNDEM.COM

ABD borsaları, tamamını negatif bir seyirle geçirdiği perşembe gününü sert düşüşle kapadı. 'Meta' adıyla ilk kez bilanço açıklayan Facebook'un kârının beklentilerin gerisinde kalması, 4 günlük yükseliş serisinin ardından yaşanan sert düşüşte en büyük etken oldu. 

KAPANIŞ PUANLARI

Kapanışta Dow Jones Endeksi, 518.17 puan ve yüzde 1,45 oranında kayıpla günü 35.111,16 puanla tamamladı. S&P 500 Endeksi 111.94 puan ve yüzde 2,44 oranında düşüşle gün sonunda 4.477,44 puana geriledi. Günün en fazla kaybeden endeksi ise Nasdaq oldu. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq 538.73 puan ve yüzde 3,74 oranında kayıpla günü 13.878,82 puanla kapadı. Nasdaq bu kapanışla Eylül 2020'den bu yana en kötü performansını kaydetti.

"Meta" adıyla ilk kez bilanço açıklayan Facebook'un karlılığının beklentilerin uzağında kalması sonrası teknoloji hisseleri öncülüğünde düşüş gösteren endeksler, gün boyu negatif seyir izledi.

PİYASALARDA HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Geçen yılın son çeyreğine ait bilançosunu çarşamba günü açıklayan Meta'nın geliri, söz konusu dönemde yüzde 20 artışla 33,7 milyar dolara çıksa da net karı yüzde 8 azalarak 10,3 milyar dolara gerilemişti. Piyasalarda hayal kırıklığı yaratan bilançonun ardından Meta'nın hisseleri yüzde 26'nın üzerinde değer kaybetti.

DİĞER TEKNOLOJİ DEVLERİNİN HİSSELERİ DE DÜŞTÜ

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Meta hisselerindeki sert kayıplar, diğer teknoloji devlerinin hisselerini de etkiledi. Twitter (%5,6) ve Pinterest'in (%10.32) yanı sıra kapanışın ardından bilanço açıklayacak olan Snapchat (%23.60) hisseleri de değer kaybetti. Alphabet (%3.32) ve Microsoft (%3.90) gibi büyük teknoloji hisseleri de düşüşe ayak uydurdu. Perakende devi Amazon'un hisseleri de yüzde 7,81 değer kaybetti. 

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARINDAKİ DÜŞÜŞ TOPARLANMAYA YETMEDİ

Makroekonomik veri tarafında ise istihdamdaki olumlu gelişmeye karşın ISM imalat dışı endeksindeki azalış yer aldı.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 29 Ocak ile biten haftada beklentilerin üzerinde azalış göstererek 238 bin ile 3 haftanın en düşük seviyesine indi. İşsizlik maaşı başvurularındaki düşüş, ocak ayında iş büyümesinde beklenen yavaşlamanın büyük olasılıkla geçici olduğunu da göstermiş oldu.

Ancak istihdamdaki bu gelişme, Meta ile başlayan karamsarlığı dağıtmaya yetmedi.  

Ülkede hizmet sektörü faaliyetlerinin ölçütü olan Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat dışı endeksi ise ocakta aylık bazda 2,4 puanlık azalışla 59,9 değerine inerek Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

10 YILLIK TAHVİL FAİZİ YÜZDE 1.84'E YÜKSELDİ

Bu arada 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi yaklaşık yedi baz puan artarak yüzde 1.84'e yükseldi.

PETROL FİYATLARINDA SON 8 YILIN REKORU

Petrol fiyatları da Rusya ile Batı arasında yaşanan Ukrayna krizi nedeniyle rekor seviyelerde yükseldi. Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı, yüzde 2'nin üzerinde yükselerek 90 doları aştı. Böylece ABD'de ham petrolün varili Ekim 2014'ten bu yana ilk kez 90 doların üstüne çıktı. Batı Teksas türü petrol fiyatında da yüzde 2'ye yakın artış yaşandı.  

PİYASALAR İSTİHDAM VERİSİNE ODAKLANDI

ABD piyasaları cuma günü açıklanacak istihdam verisine odaklandı. Açıklanacak rakamlar, endekslerin yön bulmasında büyük etken olacak. 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde azaldı

 

Facebook'un hisse başı kârı 3.67 dolara geriledi

 

Avrupa borsaları günü negatif tamamladı

 

Enflasyon yukarı, endeks aşağı: Borsa İstanbul'da sert satış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)