E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
14 Temmuz 2022 - 17:16 borsagundem.com

Wall Street endeksleri beklentilerin altında gelen banka bilançoları ve yüksek enflasyon verileriyle birlikte açılışta %1’ün üzerinde düşüşler kaydetti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Perşembe gününe sert düşüşlerle başladı. Bankaların bilanço sezonunun başladığı yeni günde yatırımcılar hem ikinci çeyrek sonuçlarını hem de Haziran ayının yüksek enflasyon rakamlarını değerlendiriyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,63 düşüşle 30.270,70 puanda, S&P 500 Endeksi %1,59 azalışla 3.741,17 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,49 düşüşle 11.079,79 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0593 yükselişle %2,996 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street yatırımcıları büyük bankaların bilanço raporları üzerinden ABD ekonomisine ilişkin ipuçları edinmeyi hedefliyor. ABD’nin varlıkları bakımından en büyük bankası olan JPMorgan Chase’in hisseleri ikinci çeyrek bilançosunu açıklamasının ardından %4’ün üzerinde düştü. JPMorgan bilançosu analist beklentilerinin gerisinde kaldı ve bankadan hisse geri alımlarının durdurulacağı açıklaması geldi. Gün içerisinde bilanço bildiriminde bulunan diğer Wall Street devi Morgan Stanley de çeyrek sonu raporlarında en üst ve en alt hedeflerin dışında kaldı. Bankanın hisseleri %3’e yakın düştü.

Dow Jones Endeksi’ndeki tüm hisseler JPMorgan, Goldman Sachs ve Chevron hisselerindeki düşüşün önderliğinde güne eksinde başladı. Enerji, ham madde ve finans hisseleri S&P 500 Endeksi’ndeki kayıplara liderlik etti.

Perşembe günkü piyasa hareketlerinde, Haziran ayı ABD tüketici fiyat endeksinin beklentilerin üzerinde yıllık bazda %9,1 artışı göstermesi de etkili oldu. Enflasyon verileri ABD Merkez Bankası’nın (FED) ayın ilerleyen günlerinde daha büyük bir faiz artışı yapması ihtimaline kapı açtı. Piyasalar şimdilerde %1’lik diğer bir değişe 100 baz puanlık FED faiz artışını fiyatlandırıyor. Çarşamba günü FED tarafından yayınlanan Bej Kitap’ta da yüksek enflasyonla birlikte gelmesi muhtemel bir resesyondan endişe ediliyordu.

Haziran ayındaki TÜFE raporu tahvil piyasalarını da etkiledi. Resesyon için popüler bir gösterge olan tersine verim eğrisi (10 yıllık tahvil getirileri ile 2 yıllık tahvil getirileri arasındaki getiri oranlarının terse dönmesi) 2000 yılından bu yana en geniş seviyeye ulaştı. Bu piyasa hareketi Perşembe günü de devam etti.

CNBC’nin haberine göre borsa araştırmaları şirketi BCA Research’ten yayınlanan strateji notunda, “Yatırımcılar için alınması gereken mesaj, FED politikasının veriye bağımlı kalacağı ve merkez bankasının enflasyonist baskılar belirleyici bir şekilde zirveye ulaşana kadar agresif bir sıkılaştırma yolunda devam edeceğidir. Kalıcı fiyat baskıları, 26-27 Temmuz FOMC'de (Federal Açık Piyasa Komisyonu) başka bir büyük faiz artışı çağrısında bulunuyor. Ancak verilerin 8 hafta sonra Eylül toplantısından önce iyileşmesi için hala ihtimal var” ifadelerine yer verildi.

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 8 ayın zirvesinde

 

ABD'li bankaların karları ikinci çeyrekte düştü

 

FED yüzde 1 faiz artırabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)