E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
24 Mart 2023 - 17:12 borsagundem.com

Wall Street endeksleri Deutsche Bank hisselerinde görülen olağanüstü hareketlerin ardından yeni güne düşüşle başladı. Yatırımcıların küresel bankacılık sektörüne ilişkin endişeleri devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın son gününe bankacılık sektöründe ortaya çıkan yeni bir krizle başladı. Avrupa’da Deutsche Bank hisselerinin sert düşmesiyle birlikte yatırımcıların bankacılık sektörüne ilişkin korkuları bir kez daha arttı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,54 düşüşle 31.933,04 puanda, S&P 500 Endeksi %0,48 azalışla 3.929,81 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,39 düşüşle 11.741,51 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0717 düşüşle %3,350 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Avrupa borsalarında Deutsche Bank’ın hisselerinin %14 düşmesinin ardından küresel bankacılık sistemine ilişkin endişeler tetiklendi. Deutsche Bank’ın ABD’de listelenen hisseleri %6 civarında düştü. Bankanın kredi temettü swapları fırladı. Ancak bu hareketliliğin katalizörünün ne olduğu bilinmiyor.

Deutsche Bank hisselerindeki hareketlilik Avrupa’daki bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin şüpheleri bir kez daha gündeme getirdi. Bu ayın başında İsviçreli düzenleyici kurumlar UBS’i rakibi Credit Suisse’i oldukça düşük bir fiyata satın almaya zorlamıştı.

Yeni güne ABD bankalarının hisse senetleri de baskı altına başladı. Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase ve Wells Fargo hisseleri %1’in üzerinde düştü. ABD’deki bankacılık krizinin en çok tartışılan bölümü olan yerel bankaların hisseleri de değer kaybetti. SPDR S&P Yerel Bankalar ETF’si %2 düşüşle Cuma gününe başladı.

CNBC’nin haberine göre Bear Traps Report’un Kurucusu Larry McDonald konuyla ilgili açıklamasında, “Silicon Valley Bank’teki sorun dikkatin bankalara daha fazla çevrilmesine sebep oldu. Bu yüzden gezegenin dört bir yanındaki yatırımcılar aniden Credit Suisse ve Deutsche Bank gibi onlarca yıldır korkunç bir şekilde yönetilen bankalara odaklanır hale geldi. Bu arada gerçekten kötü yönetim ve korkunç kararlardan bahsediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi bankalarının güçlü sermayelerinin bulunduğu ve likidite pozisyonları konusunda dirençli olduğunu söyleyerek endişeleri hafifletmeye çalıştı. Lagarde, gerekirse ECB'nin likidite sağlayabileceğini söyledi.

Yatırımcılar, FED’in bu hafta açıkladığı son politika hamlesini değerlendirmeye devam etti. Merkez bankası faiz oranlarını çeyrek puan artırdı. Bununla birlikte, faiz artışı kampanyasının yakında sona erebileceğini de ima etti. Bu arada, FED Başkanı Jerome Powell, kredi koşullarının sıkılaştığını ve bunun ekonomi üzerinde baskı oluşturabileceğini de belirtti.

Perşembe günü, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, düzenleyici kurumların ABD bankalarını istikrara kavuşturmak için gerekirse daha fazla harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi. Yellen’ın açıklamaları Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in iflasının ardından ABD bankacılık sistemine güven tazelemeyi hedefliyordu.

Deutsche Bank hisselerinde sert düşüş

 

ABD'de dayanıklı mal siparişleri beklentilerin altında

 

Bill Ackman: Tren kazası ihtimali giderek artıyor

 

Goldman Sachs: Hisse senetlerinden 1,1 trilyon dolar çıkış olacak

 

ABD borsalarını sarsan Jack Dorsey skandalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)