E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
13 Mart 2023 - 17:00 borsagundem.com

Wall Street endekslerinde SVB’nin iflasıyla birlikte başlayan şok dalgası etkilerini hissettirmeyi sürdürüyor. Yerel bankalar için baskı daha da artarken First Republic Bank’ın hisseleri güne yüzde 66’lık düşüşle başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yeni haftaya düşüşle başladı. Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasının ardından yatırımcılar Amerikan bankacılık sistemindeki endişe verici gelişmeleri takip ediyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,51 düşüşle 31.746,01 puanda, S&P 500 Endeksi %1,26 azalışla 3.812,89 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,24 düşüşle 11.000,38 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,2552 düşüşle %3,450 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street yatırımcılarının tüm dikkati SVB’nin iflasının ardından mevduat çıkışlarıyla mücadele etmeye çalışan Amerikan bankalarında. Pazar günü ABD’li düzenleyici kuruluşların bankacılık sistemini kurtarmak için devreye gireceğini duyurması piyasalarda dalgalı bir seyre neden oldu. Chicago Vadeli İşlemler Borsası Volatilite Endeksi 2022’nin sonlarından bu yana görülmeyen seviyelere geldi ve tehlikeli bölge olarak gösterilen seviyelere yaklaştı.

Banka hisselerinin üzerindeki baskı devam ediyor. JPMorgan Chase ve Citigroup hisseleri sırasıyla %3,1 ve %6,3 değer kaybetti. Yerel bankalarda ise çok daha sert düşüşler söz konusu. First Republic Bank hisseleri açılışta %66,8’lik düşüşle işlem görüyor.

ABD Hazine Bakanlığı, ABD Merkez Bankası (FED) ve Federal Mevduat Sigortası Kurumu’ndan yapılan ortak açıklamaya göre SVB’de mevduat sahibi olan tüm müşteriler pazartesi gününden itibaren bankadaki varlıklarına erişebilecekler. “Bugün, bankacılık sistemimize olan kamu güvenini güçlendirerek ABD ekonomisini korumak için kararlı adımlar atıyoruz” ifadeleriyle açıklanan program yatırımcılar tarafından FED’in sıkı para politikasından geri dönmek zorunda kaldığı biçiminde de anlaşıldı.

FED ayrıca mevduatları korumayı amaçlayan yeni bir Banka Vadeli Finansman Programı oluşturduğunu da açıkladı. Program bankalara, tasarruf örgütlerine, kredi şirketlerine ve diğer kurumlara bir yıla kadar kredi sağlayacak.

Ekonomi cephesinde ise yatırımcılar bu hafta açıklanacak kritik enflasyon raporlarını izliyor olacak. Salı günü açıklayacak tüketici fiyat endeksi raporu FED’in 22 Mart’ta sona erecek para politikası toplantısından önceki son enflasyon verisi niteliğinde. Şubat ayı perakende satış verileri ve üretici fiyat endeksi verileri de bekleniyor.

CNBC’nin haberine göre Barclays Analisti Ajay Rajadhyaksha müşterileriyle paylaştığı piyasa notunda, “Bölgesel bankaların yönetimlerine ilişkin endişeler ve kalıcı enflasyon endişeleri arasında kalan finans piyasalar, kazananı olmayan bir mücadele sıkışıp kalmış durumda” ifadelerine yer verdi.

SVB'nin batması yatırımcıları devlet tahvillerine yöneltti

 

Altının kilogramı 1 milyon 169 bin liraya yükseldi

 

ABD'de seans öncesi First Republic Bank hisselerinde sert düşüş

 

SVB'nin çöküşü yatırımcılar için ne anlama geliyor?

 

SVB krizinin ardından FED beklentileri tepetaklak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ13 Mart 2023 23:25

    Sanki yakında borsaları bir anda patlayacak gibi eğer patlar ise bir hafta da hisse senetleri çöp olur.