E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
15 Aralık 2022 - 17:54 borsagundem.com

Wall Street endeksleri FED kararı sonrası ilk işlem gününde sert düştü. Yatırımcılar FED kararlarını ve hayal kırıklığı yaratan perakende satış verilerini değerlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları perşembe gününe sert düşüşle başladı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarının ekonomiyi durgunluğa sürüklediği endişeleriyle birlikte kasım ayı perakende satışlarının beklenenden daha fazla düşmesi yatırımcılarda resesyon endişelerini artırdı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,23 düşüşle 33.547,54 puanda, S&P 500 Endeksi %1,48 azalışla 3.936,07 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,74 düşüşle 10.976,86 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0247 düşüşle %3,455 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırımcıların bugünkü gündemini hayal kırıklığı yaratan perakende satış verileri oluşturdu. Kasım ayında %0,6 oranında düşen perakende satışları enflasyonun tüketici tarafında hissedilmekte olduğunu gösterdi. Söz konusu rakamlar Dow Jones anketlerinde ekonomistlerin %0,3’lük beklentilerinin çok gerisinde kaldı.

ABD Hazinesi tahvil getirileri FED’in son politika güncellemesinin ardından geriledi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %3,5’in altına düştü.

Wall Street’in bir diğer önemli gündem maddesi de Tesla’ydı. CEO Elon Musk’ın elektrikli otomobil şirketinden yüksek miktarda hisse satması Tesla hisselerinde işlem günü öncesinde %2’yi aşan sert düşüşe sebep oldu. Açılışta tam anlamıyla bir geri dönüş gerçekleştiren Tesla hisseleri %1,85’lik yükselişle işlem görüyor.

Yatırımcılar, FED’in para politikasında yaptığı son değişiklikleri değerlendirmeyi sürdürüyor. FED toplantısında en çok öne çıkan gündem maddelerinden birisi ise merkez bankasının faizleri yükseltmeye devam edeceği ve nihai faiz artışını beklenenin üzerinde %5,1 seviyeye taşıyacağını paylaşmasıydı. Çarşamba günü gerçekleştirilen 50 baz puanlık faiz artışıyla FED’in politika faiz oranı %4,25-%4,5 seviyesine taşınmış oldu. Bu oran son 15 yıldır FED’in uyguladığı en yüksek politika faizini de işaret ediyor.

ABD ekonomisinde sön dönemde görülen büyüme, harcama ve üretim rakamlarındaki gelişmelere rağmen FED Başkanı Jerome Powell istihdam alanının çok sıcak olmayı sürdürdüğünü ve FED’in enflasyonla mücadelesi için işsizlik oranının fazla iyi durumda olduğunu vurguladı.

CNBC’nin haberine göre Morgan Stanley’den Mike Wilson gün içerisinde yaptığı açıklamada, “İnsanlar bilançoların düşeceğini varsayıyor. Ancak biz asıl sürprizin bu düşüşün büyüklüğü ve ne kadar hızlı gerçekleşeceği ile ilgili olacağını düşünüyoruz. Düşen enflasyondan gördüğümüz şey negatif operasyon kaldıracıdır. Bu durum ekonomik durgunluk olup olmadığına bakılmaksızın kâr marjlarına asıl zarar verecek şeydir” ifadelerine yer verdi.

 

ABD'de perakende satışlar kasımda azaldı

 

ABD'de sanayi üretimi geriledi

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 2 ayın dibinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)