E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
16 Ağustos 2021 - 17:06 borsagundem.com

Wall Street endeksleri Çin’den gelen olumsuz ekonomik verilerin ardından güne düşüşle başladı. Yatırımcılar FED’in para politikasına ilişkin zaman çizelgesinin hızlanacağı yönünde endişeleri değerlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz hafta kaydettiği rekorların ardından yeni haftaya düşüşle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,62 düşüşle 35.294,36 puanda, S&P 500 Endeksi %0,46 azalışla 4.447,48 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,41 düşüşle 14.761,64 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,033 düşüşle %1,253 seviyesinde değerleniyor.

ABD borsalarındaki düşüşte, Çin’deki ekonomik büyümeye ilişkin göstergelerin zayıflamasının etkili olduğu görülüyor. Çin’de perakende satışlar Haziran ayında yıllık %8,5 oranında büyüdü. Ancak Reuters ekonomistleri bu büyümenin %11,5 oranında gerçekleşmesini beliyordu. Ülkedeki sanayi sektöründe ise üretim %6,4 oranında büyüdü. Ekonomistlerin ortak beklentileri %7,8 seviyesindeydi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu ekonomik verilere ilişkin açıklamalarında korona virüsün ve yerel sellerin etkileri nedeniyle ülkenin ekonomik toparlanmasının hala belirsiz ve eşit olmadığı belirtildi.

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer Twitter adresi üzerinden istatistiklere ilişkin açıklamalarında, “Delta varyantı odaklı yavaşlama Çin’i etkisi altına aldı. Buradaki (ABD) etkisindense henüz emin değiliz” ifadelerini kullandı.

Açılış itibariyle ekonomik toparlanmaya ilişkili hisse senetlerinde düşüşler dikkat çekti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Caterpillar, Freeport-McMoRan ve Nucor hisseleri sırasıyla %1,64, %4,96 ve %5,07 oranında düştü.

Wall Street hisselerindeki geri çekilmesinde ABD Merkez Bankası’nın Eylül ayında tahvil alımlarının artırması ve bir ay kadar sonra alımlarda azalmaya başlaması yönündeki destekler de etkili oldu. Merkez bankası yetkilileriyle yapılan görüşmeler ve kamuoyuna yapılan yorumlar, desteklerin azaltılması konusunda piyasaların bir ay önce beklenenden daha hızlı bir zaman çizelgesine yönelik artan desteği gösteriyor.

Cuma günü Dow Jones Endeksi 35,515,38 puanla rekor kapanışa ulaşmıştı. S&P 500 Endeksi de aynı şekilde 4.468,00 puanla en iyi derecesini yapmıştı. New York Borsası endeksleri haftayı sırasıyla %0,8 ve %0,7 yükselişle kapatmıştı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi ise diğer endekslerin gerisinde kalarak %0,1 oranında gerilemişti.

ABD merkezli yatırım bankacılığı şirketi Raymond James’in Kurumsal Hisse Senetleri Stratejisti Raymond James yaptığı bir açıklamasında, “Bu günler Ağustos’un en bunaltıcı günleri ve 2021’in 2 çeyrek bilanço sezonunun geride kalmasının ardından şu anki düzen büyük ölçüde düşük hacim ve yönünün bulamayan volatilite şeklinde” ifadelerine yer verdi.

 

ABD vadelilerde düşüş

 

Doların kaderi Fed'in ellerinde

 

Borsalara yeni rekorları yüksek teknoloji getirecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)