E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları büyük bir ‘al sinyali'ne mi hazırlanıyor?---

ABD borsaları büyük bir ‘al sinyali'ne mi hazırlanıyor?

ABD borsaları büyük bir ‘al sinyali'ne mi hazırlanıyor?
06 Ekim 2023 - 10:35 borsagundem.com

Faizler ve enflasyon arasındaki korelasyonun göz ardı edilen anlamı, ABD borsalarında bir al sinyaline işaret ediyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında çöküş beklentisi giderek yükselirken, bazı uzmanlar Noel Baba rallisi de dahil olmak üzere hisse senetlerinde yükseliş bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yükseliş bekleyenlerin bir başka gerekçesi ise ‘enflasyon yanılsaması’. Buna göre, yatırımcılar, yüksek enflasyon dönemlerinde hisse senetlerine sürekli düşük değer biçme eğiliminde oluyor.

Yanlış inanç

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, borsa büyük bir 'al' sinyaline hazırlanıyor gibi görünüyor. Bu varsayım, yüksek faiz oranlarının hisse senetlerini daha uzun süre düşük seviyede tutamayacağı öngörüsüne dayanıyor. ABD borsası yüksek faiz oranları nedeniyle bu kadar düşmeyi hak etmiyor ve yakında yatırımcıların bu gerçeğe göre hareket etmeye başlaması muhtemel kabul ediliyor.

Faiz oranları yükseldiğinde hisse senedi fiyatlarının düştüğü inancı o kadar evrensel ki, çok az kişi bu korelasyonu tam anlamıyla anlamak için çaba sarf ediyor. Ancak incelenmemiş ve test edilmemiş inançlar bizi kolaylıkla yoldan saptırabiliyor. Karşıt analizin babası Humphrey Neill’in sürekli hatırlattığı gibi: “Herkes aynı düşündüğünde, muhtemelen herkes yanılıyordur.”

Faiz oranları ve hisse senedi fiyatları arasındaki korelasyonu yeniden incelerken ilk adım, faiz oranları ile enflasyonun yüksek düzeyde korelasyona sahip olduğunu kendimize hatırlatmaktan geçiyor, yani bunun tarihsel bir olgu olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Gerçekten de bu korelasyonun bu yıl da bir istisna sergilemediği görülüyor. Birçok kişinin boğa piyasasının durmasının sorumlusu olarak gösterdiği 10 yıllık Hazine tahvili getirisi 2023 yılının başlangıcından bu yana yüzde 3,79'dan yüzde 4,81'e keskin bir artış göstermiş durumda. Aynı dönemde, 10 yıllık başabaş enflasyon oranı, yani tahvil yatırımcılarının gelecek 10 yılda beklenen enflasyona ilişkin kolektif en iyi değerlendirmesi ise yüzde 2,26'dan yüzde 2,33'e hafif bir yükseliş göstermiş durumda.

Enflasyon yanılsaması

Faiz oranı/enflasyon korelasyonu gerçekten de çok önemli çünkü enflasyon yüksek olduğunda nominal şirket kazançları daha hızlı artıyor. Bu, elbette yatırımcıların enflasyonu memnuniyetle karşılaması gerektiği anlamına gelmiyor çünkü yüksek enflasyon aynı zamanda gelecek yılların kazançlarının daha yüksek oranda iskonto edilmesi gerektiği anlamına da geliyor.

Ancak birçok davranışsal nedenden ötürü yatırımcılar, yatırımlarında genellikle yüksek enflasyona eşlik eden yüksek nominal kazanç-büyüme oranından ziyade, daha yüksek iskonto oranının olumsuz etkisine ağırlık veriyor.

Ekonomistler bu yatırımcı hatasına ‘enflasyon yanılsaması’ adını veriyor. Belki de bu hatanın borsayı nasıl etkilediğini belgeleyen ufuk açıcı bir çalışma, Florida Üniversitesi'nden Jay Ritter ve Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi'nden Richard Warr tarafından yürütülmüş. Araştırma, yatırımcıların yüksek enflasyon koşullarında hisse senetlerine sistematik olarak düşük değer biçtiklerini bulguluyor.

Bu anlayışa göre, enflasyon ve faiz oranları düşmeye başladığında ise yatırımcıların aynı hatayı tam tersi şekilde yapmaları bekleniyor. Bu nedenle, bu varsayıma göre, büyük bir satın alma sinyalinin temellerinin şu anda inşa ediliyor olma ihtimali oldukça yüksek gözüküyor.

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

Morgan Stanley ve BofA'dan hisse senedi yorumu

 

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde

 

Mike Wilson: Hisse senetleri ‘araf’ta sıkıştı

 

JPMorgan: Yüksek faizler hisse senetlerinin cazibesini yok edebilir

 

Hisse senetlerinden yılın en yüksek çıkışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)