E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB Rus doğalgazında kararlı: %41'den %9'a indi---

AB Rus doğalgazında kararlı: %41'den %9'a indi

AB Rus doğalgazında kararlı: %41'den %9'a indi
28 Ekim 2022 - 16:04 borsagundem.com

AB Sürdürülebilir Yatırım Zirvesi'nde konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığı bitirmekte kararlı olduklarını vurgulayarak, sürdürülebilir ve yenilenebilir yatırımları hızlandıracaklarını bildirdi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) Sürdürülebilir Yatırım Zirvesi'nin açılışında çevirim içi konuşma yaptı.

Küresel ekonomik büyüme tahminlerinin zayıflamış olmasına karşın bunun sürdürülebilir ekonomi inşa etme taahhüdünü değiştirmediğini belirten Ursula von der Leyen, yeşil dönüşüme olan inancın daha güçlü bir hal aldığını söyledi.

'Sürdürülebilir yatırımları hızlandırmalıyız'

İklim değişikliğinin hızlandığını ifade eden von der Leyen, "Sürdürülebilir yatırımları hızlandırmalı ve kapsamlarını genişletmeliyiz" diye konuştu.

Von der Leyen, Rusya'nın uluslararası düzeni bozmaya yönelik saldırısına rağmen, barışçıl, adil ve refah içinde bir gelecek için birlik içinde mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

Acil öncelik: Enerji kriziyle mücadele

"Acil önceliğimiz, ekonomik ve sosyal bir krize neden olma riski taşıyan enerji kriziyle mücadele etmektir" ifadesini kullanan von der Leyen, fosil yakıtların hakim olduğu enerji sistemlerinin sürdürülemez olduğunu dile getirdi.

Von der Leyen, Ukrayna'daki savaşın başlamasıyla bu durumun da açıkça ortaya çıktığını söyleyerek, "Putin, fosil yakıtları Avrupa'ya karşı bir silah olarak kullanıyor" dedi.

'Değerlerimizden ödün vermeyeceğiz' 

Avrupa'ya şantaj yapılamayacağını ve değerlerinden ödün vermeyeceklerini söyleyen von der Leyen, "Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığımızı sona erdirmekte kararlıyız" derken, bunun için enerji tedarikini çeşitlendireceklerini, tasarruf edeceklerini ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını hızlandıracaklarını belirtti.

Avrupa'nın geçen yıl doğalgazının yüzde 41'ini Rusya'dan tedarik ettiğini hatırlatan von der Leyen, bu oranının son dönemde yüzde 9'a kadar indiğini ifade etti. 

Von der Leyen: Gaz tüketiminde yüzde 15 tasarrufa gittik

Von der Leyen, gaz tedarikinde ABD ve Norveç gibi güvenilir ortaklara yöneldiklerini anımsatarak, doğalgaz depolarını yüzde 92'nin üzerinde doldurduklarını ve gaz tüketiminde yüzde 15 tasarrufa gittiklerini anımsattı.

Rusya'nın fosil yakıtlarına olan bağımlılığı azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını hızlandırmak için bir yatırım destek programı da hazırladıklarına değinen von der Leyen, yenilenebilir enerjinin sadece iklim için değil bağımsızlık için de önemli olduğunu söyledi.

Von der Leyen, "Düşük karbon ekonomiye tam geçiş için gereken altyapı ve teknolojiye yatırım yapıyoruz" dedi.

Rusya'nın doğalgaz üretiminde artış

Avrupa'da gaz fiyatları yükseliyor

AB ülkeleri doğal gaza tavan fiyatını tartışmaya devam ediyor

Erdoğan: Avrupa doğalgazı bizden alacak

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİR DOST28 Ekim 2022 22:47

    Kampçı olarak söylüyorum, soğuk havaya karşı delaanlılık olmaz, bunu kampçılar bilir, avrupalılar da bu kış anlayacak. 

  • Kerim28 Ekim 2022 20:31

    Bu dünya ne kışlar gördü.. Bu işler öyle sanıldığı gibi kolay değil çok emek kan gözyaşı ter akıtıiır

  • Görürüz28 Ekim 2022 16:33

    Ne yaparsanız yapın doğal gazın fosil yakıtın yerini tutamaz,ha başka tedarikçi bulursunuz bilemem ancak kesin olan bir şey var ki kışın donarsınız fabrikalarınız ya kapatır veya fiyatlar uzaya gider,bu konuşmanın içi seneler geçsede dolmaz öyle çatıya panel koymakla 3-5 değirmenle dünmez bu çark bunu putinde biliyor paşa paşa gideceksiniz gaz almaya.