E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB Liderler Zirvesi'nde Türkiye açıklamaları---

AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye açıklamaları

AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye açıklamaları
01 Ekim 2020 - 16:53 borsagundem.com

AB Liderler Zirvesi'nde, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Avusturya Başbakanı Kurz Yunanistan'a destek veren açıklamalar yaparken AB dönem başkanı Almanya adına açıklama yapan Şansölye Merkel ise yapıcı ilişki çağrısı yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "AB'nin Türkiye ile yapıcı bir ilişki geliştirmesinde büyük çıkarı bulunmaktadır" dedi.

AB Liderler Zirvesi öncesinde gazetecilere açıklama yapan Merkel, toplantıda Türkiye ile ilişkilerin karmaşıklığının altını çizeceğini söyledi. Merkel, "Tüm zorluklara karşın AB'nin Türkiye ile yapıcı bir ilişki geliştirmesinde büyük çıkarı bulunmaktadır. NATO'da ortak konumundayız. Düzenli göç söz konusu olduğunda birbirimize bağımlıyız" diye konuştu.

Doğu Akdeniz ve Ege'deki gerginliğin çözülmesi gerektiğini belirten Merkel, "Burada diplomasi önemli bir rol oynuyor" ifadesini kullandı.

Merkel, zirvede ayrıca AB-Çin ilişkilerinin ele alınacağını, 14 Eylül'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptıkları video konferans görüşmesi hakkında liderlere bilgi vereceğini söyledi.

VON DER LEYEN: İSTEDİĞİMİZ YAPICI İLİŞKİ

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Zirvesi'nde başta Türkiye ve Çin ile ilişkiler olmak üzere uluslararası ilişkiler konularının ele alınacağını belirterek liderlerin Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi ile dayanışma sergileyeceğini dile getirdi.

Von der Leyen, "Türkiye-AB ilişkilerinde iki ihtimal var. Ya gerginlik tırmanacak, ki bunu istemeyiz, ya da gerginlik düşürülecek ve yapıcı bir ilişkiye doğru ilerleyeceğiz. Bizim istediğimiz ikincisi. Her iki ihtimalde de liderlerin önünde seçenekler bulunuyor. Biz (Türkiye ile) gerginliğin düşürülmesini, pozitif bir gündem oluşmasını istiyoruz. Bugün bu konuşulacak" dedi.

MİCHEL: İSTİKRAR İSTİYORUZ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de AB üyesi ülke liderlerinin toplantıda uluslararası konulara odaklanacaklarına dikkati çekti.

Michel, “Özellikle Türkiye ile ilişkiler ve Doğu Akdeniz’deki durum toplantının gündeminde olacak. Doğu Akdeniz'de öngörülebilirlik ve daha fazla istikrar istiyoruz. Aynı zamanda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile tam dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermek istiyoruz. İlişkiler bizim için önemli. Masada farklı seçenekler bulunuyor" ifadesini kullandı.

MACRON VE KURZ'DAN YUNANİSTAN'A DESTEK

Brüksel'de zirveyle ilgili bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilim konusunda AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs'la dayanışma içinde olmalı" ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz konusunda konuşan bir diğer lider olan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ise, "Avrupa Birliği, Türkiye'ye içerisinde yaptırımların da olduğu net bir yanıt vermeli" şeklinde konuştu.

KONSEY BİNASI BOŞ KALDI

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan AB Konseyi binası, yeni tip korona virüs (Kovid-19) önlemleri nedeniyle gazetecilere kapatılınca boş kaldı.

AB liderleri, başta Doğu Akdeniz'deki durum ve Türkiye ile ilişkiler ile Belarus konusu olmak üzere çeşitli gündem maddelerini ele almak için bugün ve yarın Brüksel'de bir araya geliyor.

Normal zamanda 2 bin 500'den fazla gazetecinin takip ettiği zirve için aralarında AA foto muhabirinin de olduğu sadece 5 foto muhabirine akreditasyon verildi. Bu kişilere de zirve öncesi Kovid-19 testi yapıldı.

Önlemler nedeniyle gazetecilere açılmayan AB Konseyi binası büyük ölçüde boş kaldı.

Binanın girişinde talep yoğunluğu nedeniyle gazeteciler için özel masalar kurulan geniş alan şimdi bir sergiye ev sahipliği yaparken, basın odaları ve merkezinde kimsenin olmadığı görüldü.

AB liderlerinin zirve sonunda alınan kararları açıkladığı basın toplantısı salonu da, artık soruların internet üzerinden alınması nedeniyle aynı şekilde boş kaldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet02 Ekim 2020 01:21

    AB ye neden girelim ki?.. yunanistan turizmi AB ye girir girmez çöktü iflah olmadı.. çünki daha önce 1 drahmi olan bir malın fiyatı 1 EURO oldu. turizm pahalandı. AB nin en ucuz turizmi bizde. mevcut durum daha iyi... bi de adamlar her işimize karışırlardı ya Hu .. kokoreç yeme, paça yeme vs vs.. COCO Reççi gibi kulağa italyanca  gelen röstoran isimleriyle adamları bir şekilde kandırırdık ya neyse.

  • Türkoğlutürk 02 Ekim 2020 08:56

    Adam gibi yönetilmek için. Yandaş zengin türemesin, hileli bina yapılmasın, eşşek eti dana eti diye kakalanmasın, yöneticiler zartzurt para basmasın, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlığı olsun,

  • Borsaeses01 Ekim 2020 23:16

    Batı demek törör demek Batı demek darbe demek Batı demek ekonomik kriz demek ........

  • Türkoğlutürk 02 Ekim 2020 08:57

    Evet onun için dünyada başı dara düşen batıya kaçıyor. En batı düşmanı bile balayını viyana da geçirdi.

  • AkTorol Ahmet Ötzbir01 Ekim 2020 19:01

    Sayın bahçeliye soralım. Önce ab liderlerini görevden alalım. YErine seçtiklerimizi atayalım.  haa bunlar olmadı mı ? lgili kurumu lav edelim... gene mi olmadı ? en az 1 devletin istemsi üzerine yeni AB liderler kurumunu tek başına kurma yetkisi gelsin. bu yetkilinin oyu en az 15 ab liderler seviyesidne oldun. Ama bu ülke müslüman ülke olsun koşulu gerçekleşsin :D gene mi olmadı, :D bahçelide çözüm çok haha

  • Yorum01 Ekim 2020 18:39

    Adil dürüst ve yaklaşırsan istikrar olur yok sizde Yunanistan gibi veya Fransa gibi çamur yaparsanız bizde gerekeni yaparız hakkımızı alırız

  • Falan filan01 Ekim 2020 18:15

    60 senedir bizi kapısında bekleten hıristiyan birliği bizde oraya girmek için gündüz havai fişek patlatan kutlama yapan,çok şükür istediğimizi aldık diyen kısası bunlara üye olmak için bekleyen kapı kulu askeriyiz,uyum yasası diye ne kadar dandik yasa varsa hepsini yaptık onlar ne yaptı? Havucu daha uzağa çekti kaç kere açıklama yapıldı girdik diye? :))

  • Türkoğlutürk 02 Ekim 2020 08:59

    Hangi uyum yasasını yaptın, yalancı. İhale yasan bile uyumsuz. Düzeltmedin.yandaş müteahhit ten para almak uğruna.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU01 Ekim 2020 17:44

    keşke ipler kopsa pislik bunların hepsi.terörist üretirler yıllarca binlerce vatandaşımızı şehit ettiler.bizi hiç bir zaman buraya almazlar.

  • Türkoğlutürk 02 Ekim 2020 09:01

    Almanyada kiler niye gelmiyor, Müslüman liderin paraları niye abd de. Müslüman türbanlı bacın niye viyana da balayı yaptı. İtalyaya gezen kimin oğlu.