E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa60 şirket halka arz sırasında bekliyor---

60 şirket halka arz sırasında bekliyor

60 şirket halka arz sırasında bekliyor
21 Eylül 2023 - 08:21 borsagundem.com

Borsa İstanbul’da bu yıl 37 şirket halka arz olurken 60 şirket daha halka arz için sıra bekliyor. Şirketlerin halka arz büyüklüğü 52 milyar liraya yaklaşırken yatırımcı sayısı da 7,5 milyona yaklaştı

Hızlı bir yükseliş trendine giren Borsa İstanbul, hem şirketlerin hem de yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Bu yıl tarihi zirvelere yükselen Borsa İstanbul'da yılbaşından bu yana 37 şirket 51.9 milyar liralık halka arz yaptı.Böylece tarihin en yüksek halka arz büyüklüğüne ulaşılmış oldu. 2022’de 40 şirket 15.8 milyar lira, 2021’de 52 şirket 21.6 milyar lira büyüklüğünde halka arz yapmıştı. Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre, Sermaye Piyasası Kurulu’na halka arz için başvuruda bulunmuş ve değerlendirme aşamasında olan n11, Rönesans Enerji, Tavuk Dünyası, Kızılay İçecek, Golda Gıda, Altınkılıç, Penti ve Tab Gıda’nın da aralarında olduğu 60 şirketin daha halka arz için Borsa’ya gelmesi bekleniyor.

Uzmanlar şirketlerin finansman ihtiyacı ve kurumsallaşma amaçlı halka arzı tercih ettiğine dikkat çekerken, yatırımcıların ise enflasyona karşı korunmak amacıyla halka arzlardan elde edilecek getiri için ilgi gösterdiklerini söylüyor. Enflasyona karşı tasarruflarını korumak isteyen yatırımcıların akın ettiği borsada yatırımcı sayısı da 7,5 milyona yaklaştı. Borsada yatırımcıların toplam portföy değeri ise 9,91 trilyon TL’ye yükseldi.

Halka arzların bazıları pozitif piyasa koşullarına denk gelirken, bazıları ise düzeltme dönemlerine rastladı. Bu yıl halka arz edilen şirketlerde en iyi performans gösteren şirket ilk işlem gördüğü 4 Ocak’tan sonra yüzde 1.005 değer kazanan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri oldu. Onu 4 Ocak’ta işlem görmeye başlayan ve yüzde 972’lik değer kazanan Oncosem Onkolojik Sistemler ve işlem görmeye başladığı 18 Haziran’dan sonra yüzde 904 yükselen Astor Enerji takip etti.

Halka arz endeksindeki artış yüzde 281.7 oldu

Borsa İstanbul’daki şirket sayısında da şu ana kadar tarihin en iyi üçüncü performansı sergilendi. Bu yıl gerçekleştirilen 51.9 milyar liralık halka arzların büyüklüğü, 2010-2022 arasındaki 13 yıllık dönemin toplamına ulaştı. Borsada söz konusu 13 yıllık dönemde 229 şirket 52.8 milyar liralık halka arz gerçekleştirmişti. Enflasyona karşı getiri arayışında olan yatırımcıların halka arzlara ilgisinde, bu şirket hisselerinin işlem görmeye başladıktan sonra sergilediği performans etkili oldu.

Borsa İstanbul’da endeksin yüzde 144.5 yükseldiği son 1 yılda, halka arz endeksindeki artış yüzde 281.7 oldu. Borsa bu yıl ise yüzde 42’lik bir yükseliş gösterdi. Uzmanlar yıl sonunda endeksin 10 bin puana kadar yükselebileceğini söylüyor. Uzmanlar ayrıca sadece tavan tavan gidiyor diye bir şirkete ortak olmanın yanlış olduğunu ve küçük yatırımcıların mağdur olmamak için sadece duyduklarıyla değil kendi araştırmaları ve doğru bilgileri doğru kanallardan öğrenerek hareket etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor.

Borsada zirvede fırsat arayışı

 

Borsa 30'da en yüksek kârı açıklayan şirketler

 

SPK 5 şirketin sermaye artırım talebini karara bağladı

 

BİST'ten 5 hisseye açığa satış ve kredili işlem yasağı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)