E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa4 ünlü analistten uyarı: Borsalarda risk büyüyor---

4 ünlü analistten uyarı: Borsalarda risk büyüyor

4 ünlü analistten uyarı: Borsalarda risk büyüyor
07 Ağustos 2023 - 15:46 borsagundem.com

Aralarında JPMorgan ve BlackRock gibi dev kurumların da bulunduğu finans firmalarının analistleri ABD’de düşme eğilimi gösteren enflasyona rağmen borsalardaki risklere karşı uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında bu yıl görülen yükselişler büyük oranda yatırımcıların beklentilerini geride bıraktı. Ancak endeksler yeni zirvelere yaklaştıkça bazı önemli analistler de yeni bir satış dalgası için hazırlanıyor.

Wall Street borsalarında S&P 500 Endeksi 1927’den bu yana en iyi yılına doğru ilerliyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bu yükseliş büyük oranda yapay zekâ teknolojileri etrafında oluşan yatırımcı heyecanıyla desteklendi. Endeks geçtiğimiz yıl kaydettiği %20’lik bir düşüşün ardından 2023’te %18’lik bir yükseliş yakaladı. Üstelik ABD’nin en belirleyici endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesinden sadece %6 geride.

Ancak bazı tahminciler yaz ayında yavaşlayan fiyat artışlarına rağmen, enflasyon konusunda uyarmayı sürdürüyor. Bazı analistler son hisse senedi araştırmalarının balon işaretleri gösterdiğini ve yeni sürprizler üretebileceğini dahi söyledi.

YahooFinance’in haberine göre, dört önemli Wall Street uzmanı piyasalardaki riskler hakkında açıklamalarda bulundu:

JPMorgan

Wall Street finans devi JPMorgan’dan Marko Kolanovic’e göre yapay zekâ teknolojileri etrafında oluşan yatırım heyecanı hisse senetlerinde patlama riski olan bir balon yaratıyor.

Baş stratejist Kolanovic yakın tarihli bir notta S&P 500’deki hisse senetlerindeki yüksek yoğunlaşmaya işaret etti. Zira endeksteki ilk yedi firma S&P500 Endeksi’nin tamamının %25’ini oluşturuyor. Bu tablo borsaların mevcut makro ortamda ortaya çıkabilecek bir krizden kolayca etkilenebileceğini gösteriyor.

Kolanovic, “Küresel faiz şokunun gecikmeli etkisinin tüketici tasarruflarının istikrarlı bir şekilde aşınmasının, Kovid sonrası bastırılmış talep ve oldukça rahatsız edici küresel jeopolitik ortam, piyasa düşüşlerine ve piyasa volatilitesinin yeniden ortaya çıkmasına neden olacağı görüşümüzü savunmaya devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Wells Fargo

Wells Fargo’nun Küresel Borsalar Baş Stratejisti Scott Wren enflasyonun toparlanma riskinin çok yüksek olduğunu ve bu noktada piyasalara girmenin risk-getiri dengesinin zayıf olduğunu belirtiyor.

ABD’de fiyat artışları geçen yıla göre çarpıcı bir şekilde yavaşlamış olsa da Wren güçlü işgücü piyasası gibi ekonomide devam eden baskılar nedeniyle enflasyonun yeniden kolayca yükselebileceği konusunda uyarıyor.

Wren geçen hafta yayınladığı bir notta, “Enflasyonun düşüşü sabitleşir ve faiz oranları yükseldikçe tersine dönerse bu ralliyi yönlendiren sektörlerin keskin geri çekilmelere karşı savunması olabileceğine inanıyoruz” dedi.

Ancak baş stratejist S&P 500’ün yılın sonunda 4.600 ila 4.800 puan aralıklarında şu anki seviyelerinin üzerinde olacağını öngördüklerini de belirtti.

BlackRock

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi fiyatların yeniden bir volatilite dönemine girdiği bir “rollercoaster enflasyonu” süreci tahmin ediyor. Bu hisse senetleri için de kötü haber: Yüksek enflasyon firmaların maliyetlerini yükseltiyor, bilançolarda ağırlık yaratıyor. Ancak düşen enflasyon da şirketlerin uyguladığı fiyatları düşürüyor ki bu da bilançolar için olumsuz bir durum.

Varlık yöneticisinden yayınlanan piyasa notunda “Enflasyon yüksek kalırsa şirket marjlarında bir sıkışma ve düşerse daha da büyük bir sıkışma bekliyoruz. Dolayısıyla enflasyonun düşmesi gibi olumlu ekonomik haberlerin borsalar için de iyi haberler olması gerekmiyor” ifadelerine yer verildi.

Rosenberg Research

ABD merkezli borsa araştırmaları firması Rosenberg Resesarch’ün Kurucu Başkanı David Rosenberg Dow Jones Endeksi’nin 13 işlem günü art arda kaydettiği ve 1987’den bu yana en uzun ralli serisi olan yükselişlere mercek tuttu.

Dow Jones bu 13 gün boyunca %28’lik yükseliş elde etti. Rosenberg endeksin söz konusu ralliyi daha önce gerçekleştirdiği yıldaki ekim ayında %19 oranında düştüğünü hatırlattı. Borsa uzmanı hisse senetlerindeki mevcut yükseliş trendini yeni bir kısa ömürlü “FOMO (geride kalma korkusu) tabanlı” ralli olarak nitelendirdi.

Rosenberg, “Piyasalardaki sersemlik bugün olduğu gibi o tarihte de mevcuttu ve piyasanın ayılarına gülünüyordu. Ama yılın nasıl bittiğine bakın. DÜZ!” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı her ne kadar piyasalar düşen enflasyonu alkışlasa da bunun şirketler için düşük kârlar anlamına geldiğini söyledi. Rosenberg bu tablonun hisse senetlerinde ağırlığını hissettirebileceği konusunda uyardı. Rosenberg Research başkanı 1980’lerin başında, 2000’lerin başında ve 2008’de de enflasyonun düştüğünü ve S&P 500’ün ağır kayıplara maruz kaldığı resesyon dönemlerine girildiğini hatırlattı.

Karşıt yatırımla borsada kazanmanın 3 adımı

 

Küresel borsalar ABD enflasyonuna odaklandı

 

Fed'den iki şahin açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.10 Ağustos 2023 07:27

    ENFLASYON DEMEK ŞİRKET KARLARININ ARTMASI DEMEK ücretliler için enflasyon demek ezilmek demek

  • ALİ TEL07 Ağustos 2023 17:39

    Yemezler bizler hisseleri çöp fiyatından satalım sizler matbuada karşılıksız basmış olduğumuz paralarınızla hisselerimizi satalım sizlerde toplayın hemi.Nah alırsınız benden.