E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem294 ilçe için ittifak zemini aranıyor---

294 ilçe için ittifak zemini aranıyor

294 ilçe için ittifak zemini aranıyor
15 Aralık 2018 - 10:19 borsagundem.com

CHP ile İYİ Parti arasında 21 büyükşehirde “seçim iş birliği” yapılmasında uzlaşma sağlanmasının ardından şimdi de söz konusu kentlerde iki partinin de aday açıklamadığı 294 ilçe için ittifak zemini aranıyor...

İş birliği çalışmalarının uzlaşıyla sonuçlanmasıyla “rahatlayan” CHP, 18 Aralık’ta düzenleyeceği PM toplantısında, “dördüncü grup” adaylarını açıklayacak. Toplantıda, İYİ Parti ile uzlaşılan Bursa, Adana ve Antalya’nın adayları ile ittifak kapsamında olmayan Mersin’in yanında yaklaşık 10 il belediyesi ile bir kısım ilçe ve beldelerde yarışacak isimler belirlenecek. PM’nin ardından, CHP’nin yönetimde olduğu Kırklareli ve Zonguldak adaylarının da ilan edilmesi bekleniyor.

İstanbul sürprizi

PM toplantısında Ankara ve İzmir büyükşehir adaylarının belirlenmeyeceği belirtildi. Ancak, artık İstanbul adaylığına kesin gözüyle bakılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adaylığının 18’inde açıklanması için dün itibarıyla hazırlıklara başlandığı öğrenildi. PM’de, İmamoğlu’nun yerine Beylikdüzü’nde aday gösterilecek ismin de belirleneceği ifade edildi.

CHP ve İYİ Parti arasında, 21 büyükşehirde varılan uzlaşmanın ardından, her iki parti de bu büyükşehirlerin ilçelerinde nasıl bir strateji izleneceğini çalışmaya başladı. Edinilen bilgilere göre partilerin kendi içindeki çalışmasını tamamlamasının ardından CHP ve İYİ Parti heyetleri tekrar bir araya gelecek ve ilçe müzakerelerini başlatacak. İş birliği sağlanan 21 büyükşehirin toplamda 387 ilçesi bulunuyor. Ancak CHP bu ilçelerin 93’ünde aday açıkladığı için müzakerelerin 294 ilçe üzerinden yapılacağı belirtiliyor. Milliyet’in ulaştığı bilgilere göre CHP, uzlaşma ihtimali olan ve İYİ Parti’ye bırakılabileceği değerlendirilen büyükşehir ilçelerini 18’indeki PM toplantısında açıklamayacak, çalışmanın sonuçlanmasını bekleyecek. İlçelerin dışında iş birliği yapılabilecek üç büyükşehir olan Ordu, Erzurum ve Kahramanmaraş ile yaklaşık 20 il belediyesine yönelik teklifler de masada olacak. İYİ Parti’nin CHP’deki sekiz il belediyesinde aday çıkarmaması durumunda, CHP de bazı illerde İYİ Parti’yi destekleyecek.

Ankara’nın ilçeleri

Ankara’da Haymana, Şereflikoçhisar, Evren, Akyurt, Çamlıdere, Çubuk, Kahramankazan, Pursaklar, Beypazarı ve Nallıhan’ın İYİ Parti’ye bırakılması konusunda görüşmeler yapılabileceği öğrenildi. Bu ilçeler arasında CHP’nin Beypazarı’nda aday çıkarmamasının kesinleştiği belirtilirken, Sincan’da ise İYİ Parti’nin önereceği bir adayın CHP listesinden seçime girebileceği kaydedildi. Geriye kalan 14 ilçede ise İYİ Parti’nin CHP adaylarını desteklemesinin talep edileceği öğrenildi.

İzmir’de üç ilçe

İzmir’de ise Kiraz, Torbalı ve Tire ilçelerinde İYİ Parti adayının desteklenmesinin konuşulabileceği belirtildi.  

PM üyelerinin ‘Yavaş’ planı!

CHP’nin Ankara’da adaylığında tüm tartışmalara rağmen Mansur Yavaş’ın önde olduğu bildirildi. Anketlerden ilk sırada çıkan Yavaş’ın Kılıçdaroğlu’nun da ilk seçeneği olduğu öğrenildi. CHP liderinin, Yavaş’ın adaylığını PM’ye getirmesi durumunda, bu isme karşı olan üyelerin itirazlarını dile getireceği bildirildi. Üyelerin, Yavaş’ın 60 sandalyeli PM’den onay almaması için 11 üyenin imzasıyla önerge hazırlayarak “gizli” oylama talep edeceği öğrenildi. Böylece, açık oylamada “ret” oyu vermekten çekinen bazı üyelerin de desteğinin alınmasının amaçlandığı kaydedildi.

Öte yandan İYİ Parti’nin de kendi listelerinden aday olmayı kabul etmeyen Yavaş’ın, CHP’den adaylığına “sıcak” bakmadığı belirtildi. 

CHP 10  İYİ Parti 11 ilde birbirini destekleyecek

İYİ Parti ile CHP arasında yerel seçimde yapılacak iş birliğinin detayları resmi bir açıklama ile duyuruldu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu yaptığı açıklamada, iki partinin hangi şehirlerde birbirini destekleyeceğini bildirdi. Açıklamada CHP’nin İYİ Parti’yi Manisa, Balıkesir, Denizli, Trabzon, Kocaeli, Konya, Samsun, Kayseri, Gaziantep ve Sakarya’da; İYİ Parti’nin ise CHP’yi İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Hatay, Muğla, Eskişehir, Antalya, Adana, Tekirdağ ve Aydın’da aday çıkarmayarak destekleyeceğinin altı çizildi. 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçim nedeniyle yoğun bir siyasi hareketlilik olduğunu kaydeden Dervişoğlu, dün yaptığı açıklamada İYİ Parti ve CHP’nin yapacağı iş birliğine ilişkin özetle şunları kaydetti:

‘Tek derdimiz Türkiye’

“CHP’nin değerli genel başkanı ve çalışma arkadaşlarının gösterdiği hassasiyet kıymetler hanemizde yer edinmiştir. Umudumuz odur ki, güç birliği konusunda sağlanan uzlaşı, Türk siyasetinde yeni bir perde açacaktır. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener ve partimizin süreçte görev alan yetkilileri; tarihin omuzlarımıza yüklediği sorumluluğu yerine getirmek için, parti ya da kişisel beka hesabı yapmadan, ‘tek derdimiz Türkiye’ diyerek, her fedakarlığı göstermiş, bunun yanında, partimize oy veren 5 milyon seçmenimizin hak ve hukukunu da gözetmiştir.” - ANKARA Milliyet

CHP’li Salıcı’dan İYİ Parti ile ittifak değerlendirmesi: İçime sinmeyen bazı yerler var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı dün CNN Türk’te önemli açıklamalarda bulundu. İYİ Parti ile iş birliği kapsamında uzlaşılan iller açısından içine sinmeyen yerlerin olup olmadığının sorulması üzerine Salıcı şunları söyledi:

“Var. İçime sinmeyen bir iki yer var ama isimlendirmemeyim onları. Doğal olarak, İYİ Parti’deki arkadaşların da içine sinmeyen yerler vardır. Dolayısıyla meseleyi dönüp tekrardan açmak anlamına gelebilir ama içime sinmeyen yerler var.”

Salıcı, iş birliği görüşmelerinde ne gibi sorunların yaşandığının sorulması üzerine, şunları kaydetti:

‘81 ili konuşmadık’

“Biz isim üzerinden bir tartışma yürütmedik. Bu iller üzerinden genel çerçeve üzerinden konuştuk. Mutabakat sağlanan illerin tamamı büyükşehir belediyeleri. 81 ilin tamamını konuşmadık, daha çok büyükşehirlerle sınırlayarak konuştuk. Buradaki mantığımız şuydu; seçim başarısı anlamında bir sonuç almamız lazım çünkü buna Türkiye’nin ihtiyacı var. İktidar zaten yeterince baskıcı bir tutum altında. üstüne bir de iktidar yanına bir ortak almış ve yerel seçimleri domine etmeye çalışıyor. Böyle bir durumda bizim bir araya gelmemiz bir ihtiyaçtı. iniş çıkışlar oldu, masadan kalktığımız zamanlar oldu ama sonuçta sağduyu egemen oldu.”(Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ15 Aralık 2018 17:33

    BUNLARIN ÇIKARDIGI ADAYLARIN DURUMU CİDDİ DERECEDE VAHİM ADAMLAR SEÇİMDE GÜMBÜR PARA HARCIYACAK AMA SANDIK BOŞ ÇIKINCA DİZİNİ DÖVECEK HALK BUNLARA OY VERMEZ OY HİZMETE VERİLİR .

  • Aşci15 Aralık 2018 13:12

    Boşuna yorulmayın kimse size oy vermez