E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları280 baz puan arttı---

280 baz puan arttı

280 baz puan arttı
30 Nisan 2021 - 09:00 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende enflasyon raporunun etkileri inceleniyor

Geride bıraktığımız günde yurt içerisinde TCMB’nin gerçekleştirdiği yılın ikinci enflasyon raporu toplantısı takip edildi. Burada iki unsur piyasalar açısından önemliydi TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun değerlendirmeleri ve bankanın yılsonu enflasyon tahminini hangi ölçüde revize edeceği… Öncelikle Kavcıoğlu, kredi büyüme hızının ve kompozisyonunun kritik önemde olduğunu ve Ocak ayı sonlarından itibaren yeniden artış eğilimine girdiğini belirtti . Tabii bu durum iç talep kaynaklı enflasyonist risklerin yukarı yönde olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla TCMB’nin hızlı bir şekilde faiz oranlarında indirime gitmesinin önünde engel teşkil edebilir. Enflasyona ilişkin yorumlarda ise görünümün olumsuz etkilerinin devam ettiği dile getirildi. İthalat fiyatlarındaki artışların enflasyonda görülen yükselişte önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Önümüzdeki dönemde fiyat istikrarı temel aracı doğrultusunda tüm araçları kullanmaya devam edileceğini söylemesinin yanında politika faizinin, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği daha önceki yapılan açıklamalara paraleldi.

Yılsonu enflasyon tahmini ise Ocak ayında belirlenen %9.4’den %12.2 (280 bp) seviyesine revize edildi. Bilindiği üzere TCMB’nin yayınladığı ve piyasa katılımcıları ile gerçekleştirdiğini ankette yılsonu enflasyon beklentisi %13 seviyelerine yükselmişti. TCMB’nin revizyonu her ne kadar piyasa beklentisinin altında kalsa da bu beklentilere yakınlaştırılmış olması pozitif olarak değerlendirebilir. Genel olarak hem enflasyona yönelik açıklamalar hem de yılsonu enflasyon tahmininde yukarı yönde tatmin edici revizeye gidilmiş olması, bankanın sıkı para politikasını kolaylıkla gevşetmeyeceği algısının güçlenmesini sağlayarak TL’de değer kayıplarını beraberinde getirdi.

Küresel piyasalarda ise ABD kaynaklı güçlü veriler ile karşılaştık. İlk olarak birinci çeyrek büyüme verisinin %6.4 ile beklentileri aştığını hatırlatalım. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 553 bin ile pandeminin başlamasından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Haftanın son işlem gününde en önemli gündem maddesi FED’in favori enflasyon göstergesi olan ABD kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) verisi olacak. Dataların beklenti üzerinde gelmesi enflasyona yönelik endişeleri yeniden canlandırabilir.

Günün önemli şirket haberleri 30/04/2021

Yabancıların en çok alım satım yaptığı hisse senetleri

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)