E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2022’nin en yüksek getirili 7 yatırım alanı---

2022’nin en yüksek getirili 7 yatırım alanı

2022’nin en yüksek getirili 7 yatırım alanı
10 Şubat 2022 - 11:03 borsagundem.com

2022 geçtiğimiz yıllardan daha farklı olacak. Enflasyon yükselirken, faiz oranlarında da artış bekleniyor. Bu koşullarda doğru bir risk stratejisi izlemek ve alternatif yatırımlara da yer vermek gerekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımları birikimleri büyütmenin en iyi yollarından bir tanesi. Uzmanlar güvenli ve riskli menkul kıymetlerin bir arada bulundurulduğu, çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyünü öneriyor. Uzun vadede böyle bir portföy büyüme sağlarken, piyasalardaki volatiliteye karşı da korumayı beraberinde getirebilir. Ancak Forbes’un haberine göre 2022 yılı şimdiden farklı bir yıl olacağını kanıtladı. Enflasyon yükselişte ve tahvil getirilerinde de artış dikkat çekiyor. ABD Merkez Banaksı (FED) ise bu yıl artan enflasyonu kontrol altına almak için üç faiz artışı planlıyor. Bu nedenle, içinde bulunduğumuz dönemde hangi alanlara yatırım yapılacağı, seçimi zor bir konu. İşte 2022’de en iyi getirileri sağlayacak 7 yatırım alanı.

1. Yüksek getirili birikim hesapları                                                     

Yüksek getirili birikim hesapları, likiditeyi korusa da düşük getiri sağlar. Bu hesap türleri nadiren enflasyonla başa baş getiriler sağlasa da, kolay erişim için paranızı bulundurabileceğiniz en iyi alanlardan bir tanesini oluşturur. Özellikle de acil durum fonlarınız için iyi bir seçenek. Aynı zamanda neredeyse sıfır risk taşıyor. Ne yazık ki birikim hesapları geçtiğimiz yıl ABD’de görülen %7’lik enflasyonu telafi etmiyor. Ancak faiz artışlarıyla birlikte bir miktar toparlanma görülebilir.

2. Mevduat sertifikaları  

Birikimlerinize hızlıca ulaşma gibi bir hedefiniz yoksa ve bir miktar daha yüksek getiri sağlamak istiyorsanız mevduat sertifikaları bu beklentileri karşılayabilir. Bu hesaplar bankalar tarafından, birçok birikim hesabından çok daha yüksek faiz oranıyla sağlanır. Aynı zamanda enflasyonun yaratacağı hasarlara karşı koruma sağlarken, düşük risk gibi faydalar da sunar. Genellikle mevduat sertifikaları kısa ve orta vadeli yatırımlar olarak değerlendirilir. Paranızı koyduğunuzda, vade bitiş tarihine kadar paranızı çekemezsiniz. Vade süreleri ise altı ay ile beş yıl arasında değişir. Bu şekilde gelecekte bu parayı kullanmak isterseniz, erişiminiz kısıtlı olacaktır.

3. Endeks fonları

Endeks fonları, çeşitli endeksleri takip eden yatırım araçlarıdır. Örneğin S&P 500’ü ya da Nasdaq endeksini takip eden bir fon satın alabilirsiniz. Bazı endeks fonları spesifik sektörlere odaklanır ve bu şekilde ilgi alanlarınızda daha fazla yatırım yapabilme imkanı tanır. 

Endeks fonlarının faydaları arasında yüksek çeşitlilik sağlaması, düşük maliyet oranları ve bireysel yatırımcılar için erişim kolaylığı bulunuyor. Birçok sigorta ve emeklilik hesabı düşük maliyetlerle endeks fonlarına erişim hakkı tanıyor. Bu hesaplar geleneksel birikim hesaplarından çok daha yüksek volatiliteli olsa da, genellikle borsa yatırımları için en güvenli yollardan biri olarak görülüyor. Aynı zamanda enflasyona karşı önemli ölçüde koruma sağlıyor.

4. Diğer borsa yatırım fonları (ETF)

ETF’ler çeşitli menkul kıymetlere yatırım yapmaları açısından endeks fonlarıyla benzerlik taşıyor. Bu fonlar yatırımlarını, tıpkı bireysel hisseler gibi borsalarda işlem gören paketlenmiş bir hisse haline getiriyor. Birçok ETF belirli endeksleri, sektörleri ya da emtiaları takip edebiliyor. Bu şekilde de yatırımcılara portföylerinde özel bir alan oluşturma imkanı tanıyor. ETF’ler de tıpkı endeks fonları gibi düşük maliyet ve kolay portföy çeşitlendirmesi gibi faydalar sağlıyor. Buna ek olara birçok ETF vergi konusunda da avantajları beraberinde getiriyor. Birçok emeklilik ve sigorta fonu ETF işlemlerine izin veriyor ve bunları yatırımcılar için kolay erişilebilir hale getiriyor.

5. Temettü ödeyen hisseler

Temettüler bir şirketin hissedarlarına yapılan küçük miktardaki nakit ödemeleridir. Temettü ödeyen hisseler 2022 yılında birikimleri büyütmek ve enflasyonun etkilerini minimuma indirmek açısından, öne çıkan yatırım araçları arasında yer alıyor. Bir yatırımcı olarak temettü hisseleri, kısa vadede nakit elde etmenize imkan tanırken, hisse fiyatındaki uzun vadeli yükselişler de getiri sağlıyor. Yatırımcılar temettü ödemelerini yeniden hisse alımı veya farklı bir alanda yatırım için de kullanarak birikimlerini büyütebilir.

 Ancak temettü ödeyen hisselerin de beraberinde getirdiği bazı riskler var. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu hisseler genellikle büyüme ya da temettü ödemeyen hisseler karşısında daha güvenli görülse de temettü ödeyen her şirket, değerli bir yatırım olmayabilir. Bu nedenle düzenli temettü ödediği ve temettülerinde düzenli olarak artışa gittiği bilinen şirketlerin hisselerine yatırım yapılması gerekiyor.

6. Alternatif yatırımlar

Yatırım alanında risk ve ödül arasında genellikle ters orantı vardır. Bir yatırım ne kadar riskliyse, getirisi de o kadar yüksek olur. Genellikle de bu riskler görmezden gelinemeyecek ölçüde olabilir ve piyasalardaki tek bir dalgalanmada tüm yatırımlarınızı kaybedebilirsiniz. Ancak volatilitesi yüksek bir piyasada getiri elde etmek isteyenler için emtialar ve kripto paralar gibi alternatif yatırımlar çekici olabilir. Buna rağmen, bu kategorideki yatırımların, riskleri doğru yönetebilmek adına düşük tutulması gerekir. 

Emtia yatırımları arasında et ve tahıl gibi tarım ürünleri, değerli metaller, petrol ve doğalgaz ile kereste ve demir gibi hammaddeler bulunuyor. Bir emtianın fiyatı genellikle arz ve talep faktörlerine göre belirleniyor. Bunun sonucunda tedarik zincirlerinde sorun yaşandığı dönemlerde daha karlı yatırımlara dönüşüyor. Ancak emtia yatırımları oldukça riskli ve jeopolitik dengelerdeki küçük bir değişim, doğal afet ve kuraklık dönemlerinde bu yatırımlar önemli ölçüde etki altında kalıyor. Bu nedenle riskleri düşürmek için yatırımlar emtialara odaklanan ETF’lere yatırım yapmayı düşünebilir.

7. Kripto para yatırımları

Bazı yatırımcıların yüksek getiri elde etmesini sağlayan bir başka yatırım alanı da kripto paralar, özellikle de Bitcoin. Geçtiğimiz birkaç yılda bazı yatırımcılar bu yeni alana akın ederek, fiyatlarda yükselişi sağladı. Buna rağmen, yatırımların artmasıyla alanda spekülasyon da yükseldi. Bunun sonucunda bazı kripto paralar rekor üzerine rekor kırdı ve bazı şanslı yatırımcılar milyoner oldu. Ancak bu sıçramalar kripto para alanında uzun sürmüyor. Örneğin Bitcoin 2021 yılında sert düşüşlerin ardından 50 bin dolara yükseldi. Bazı kripto paralar ise Bitcoin ve Ethereum gibi devlerin başarısını yakalayamadı. Diğer varlıkların aksine kripto paralar herhangi bir kurumun güvencesi altında değil. Aynı zamanda yatırımcılar kimliği belirsiz hacker’ların saldırılarında tüm birikimlerini de kaybedebiliyor. Kripto para yatırımı yapmak isteyenlerin, doğru kripto parayı seçebilmesi ve kaybetmeyi göze alabileceği miktarda yatırım yapması önem taşıyor.

Borsa güne alıcılı başladı

 

Küresel risk iştahında toparlanma çabası sürüyor

 

Enflasyon verisinin beklentiyi aşması agresif faiz artışlarına işaret edebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)