E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2021’in borsa liderlerini zorlu bir yıl bekliyor ---

2021’in borsa liderlerini zorlu bir yıl bekliyor

2021’in borsa liderlerini zorlu bir yıl bekliyor
30 Aralık 2021 - 11:55 borsagundem.com

2021’in borsa liderleri, 2022 yılında zorlu bir dönemle karşı karşıya kalabilir. 2021 yılında ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımları ve düşük faiz oranlarıyla yükselişe geçen hisseler, politikadaki değişimlerden olumsuz etkilenebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020 ve 2021 yıllarında S&P 500 endeksindeki yükselişin itici güçleri olan altı büyük şirketin büyüme beklentileri çekici olmaya devam ediyor. Analistler ise ‘al’ sinyali verirken, 2022 yılında bu hisselerin performansında yükseliş beklentileri öne çıkıyor. Ancak 2022 yılında piyasa koşulları bu hisselerin yükselişi için elverişli olmayabilir. ABD hükümetinin politikalarında bir değişim gözleniyor ve politikalar rekabet karşıtı olma potansiyeli taşıyan büyük şirketlerin aktivitelerine odaklanıyor.

Dahası şirketlerin büyük ölçekli olması, gelecekteki büyümenin temellendiği genişlemiş tabanın korunmasını gerektiriyor. Bunun yanı sıra yükselen enflasyon nedeniyle üç ihtiyaç ortaya çıkıyor. Yükselen fiyatlar (gelir), kontrol edilen maliyetler (giderler) ve müşteri (talep). Maaş artışları fiyatlardaki artışların gerisinde kalırken, enflasyon nedeniyle oluşan baskı tüketicilerin gereksiz harcamaları mümkün olduğunda kısmasına yol açacak. Bu durumda hem yeni ürünler hem de üyelikle işleyen hizmetler etkilenecek.

Piyasa koşullarında zorluk yaratacak olan bir başka unsur ise faiz oranları. ABD Merkez Bankası (FED) pandemi nedeniyle sıfıra yakın bir seviyeye düşürdüğü faiz oranlarını, 2022 yılında kademeli olarak yükseltmeye başlayacak. Yükselen faiz oranları ise zaman içinde hem tüketicileri hem de şirketleri vuracak. Buna rağmen hisse değerlemeleri ve tahvil fiyatlarındaki etki daha hızlı ortaya çıkacak. Bu noktada ise en büyük şirketler darbe alacak. Borsaların en büyük altı hissesinin toplam piyasa değeri 11 trilyon dolar.

Bu rakam 2020 yılının sonunda 8 trilyon dolar seviyesindeydi.

Apple, Microsoft, Amazon, Facebook (Meta), Google ve Tesla'dan oluşan bu hisseler S&P 500’ün toplam piyasa değerinin %26’sını oluşturuyor. Elbette yükselen ağırlığın ardında, yüksek performans yer alıyor. S&P 500’ün yılbaşından bu yana kaydettiği yükseliş, temettü getirileri de dahil olmak üzere %28. Altı büyük hissenin aynı dönemde sağladığı getiri ise %38. Endekste bu hisseler dışında kalan ve S&P 500’ün piyasa değerinin %74’ünü oluşturan diğer 494 şirketin ağırlıklı performansı da %24.

Geçmişte borsalarda performansın yalnızca birkaç hissede yoğunlaştığı dönemler, zaman içinde yerini rüzgarın tersine döndüğü dönemlere bıraktı. Bu durumun tetikleyicileri isse genellikle yeni bir vergi yılının başlaması ve bastırılmış satış aktivitesinin canlanması oldu. Eğer borsaların en büyük altı hissesi 2022 yılında düşük performans gösterirse, bu gerileme S&P 500 üzerinde de etkisini gösterecek.

Buna ek olarak bu hisseler Nasdaq’ta listelendiği için, Nasdaq endeksi ve Nasdaq 100 de önemli ölçüde darbe alacak. Diğer yandan yaşanacak gelişmelere bağlı olarak Dow Jones Industrial Average diğer endekslere kıyasla pozitif ayrışabilir. Endekste yer alan 30 hisse arasında yalnızca Apple ve Microsoft bulunuyor. Bu iki hissenin etkisi, fiyat ağırlıkları açısından toplamda %9,4.

Korona virüs pandemisinin 2022 yılının bahar ve yaz aylarında yatırımcı algısında ve ekonomi üzerinde daha az etkili olma ihtimali yüksek. Bu altı aylık görünüm ise Wall Street’in olumlu analizleri ve tahminlerinin kalbinde yer alıyor. Bu nedenle korona virüsün etkilerinin ortadan kalkması ve normalleşmenin borsaları yükseltmesi bekleniyor.

Ancak yukarıda bahsedilen endişeler hem ekonomik büyümeyi hem de hisse değerlemelerini etkileyebilir.

Yeni yılda borsaları bekleyen en büyük tehdit

 

Piyasalardaki tatil rehaveti işlem hacimlerini sınırlıyor

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Savaş30 Aralık 2021 14:37

    İhlas gurubu hissen varsa heryıl soygun ve kabusla geçiyor,yalan haberler,brokrat bağlantılı sözler hepsi bunlarda.