E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2014'te piyasaların kralı kim olacak?---

2014'te piyasaların kralı kim olacak?

2014'te piyasaların kralı kim olacak?
14 Aralık 2013 - 07:18 borsagundem.com

2014'te piyasaları gelişmiş ülkeler destekleyecek. Bu konuda ABD başı çekerken Japonya’nın da geçmiş yıllara kıyasla daha fazla öne çıkacak

Dünya piyasaları gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan gerilimleri bol bir yılı daha geride bıraktı. Kuzey Afrika ve Suriye’deki çatışmalar, ABD Merkez Bankası’nın (FED) mayıs ayında bol para politikalarını terk etmeye başlayacağının işaretini vermesi, AB’nin borç sorunu ve ABD’de bütçe tartışmalarının ülkeyi 16 gün boyunca çalışamaz hale getirmesi hem borsa hem de para politikalarında sıcak günlerin yaşanmasına neden oldu. Ancak atlatılan bunca badireye rağmen dünya borsalarının aynı dönemde yüzde 15 seviyesinde yükselmiş olması aynı piyasalardaki bol para gibi yatırımcıların da iyimserliğinin tavan seviyesinde olduğunu gösteriyor.

PARA AKMAYA DEVAM EDECEK

Gelecek yıla yönelik yapılan tahminlere göre bol para borsalara akmaya devam edecek. FED’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltması bu alımları sıfırlaması anlamına gelmiyor. Diğer bir ifadeyle tahvil alımları bir süre daha devam edecek. Yüzde 0-0.25 arasında bulunan ve ucuz paranın asıl garantisi anlamına gelen faiz oranlarının ise 2015’e kadar yerinden kımıldamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Tüm bu gelişmeler piyasalara yönelik bol para akışının bu yıl da devam etmesinin muhtemel olduğunu gösteriyor.

BEDELİ KİMLER ÖDEYECEK?

Beklentiler ise küresel ekonomide büyümeyi destekleyecek sinyallerin 2014’te ağırlıklı olarak gelişmiş ekonomilerden gelecek olması yönünde. Bu konuda ABD başı çekerken Japonya’nın da geçmiş yıllara kıyasla daha fazla öne çıkması bekleniyor. Yoğun bakımdan çıkan Avrupa’nın ise küçük adımlarla da olsa bu gelişmelere destek vermesi bekleniyor. Ancak Fransa ve İspanya gibi AB’nin ekonomik büyüklüğe sahip bazı ülkelerinin geçen senelerde olduğu gibi 2014’te de sıkıntı yaşayacağı tahmin ediliyor. FED’in bol para politikalarını yavaş yavaş terk etmesinin ise doların değerlenmesini beraberinde getirmesi bekleniyor. Bu değerlenmenin bedeli ise başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere pek çok alanda hissedilecek. Bu bedeli kimlerin ödeyeceğinin kimlerin ise ödemekte zorluk çekeceğini ise zamanla göreceğiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eren15 Aralık 2013 07:39

    para aksa ne olacak,aktıda ne oldu.abd borsaları zirve yaparken bız hergun eksıyle kapatıyoruz.kımseyı kandırmayalım bu borsa 64000 lerı gorecek dıye düşünüyorum.

  • Ahmet Soylu14 Aralık 2013 23:51

    İstanbul borsasını fedin dow johnsun etkisinden kurtarmak lazım.İstanbul borsası Türkiyedeki verilere paralel gitmelidir.Ama sanki abd nin eyaleti gibi davranıyor.abd hapşursa bizde fırtınalar kopuyor.Onların borsalarından fazla reaksiyon veriyoruz.Böyle borsa olmaz yalakalık gibi bir şey.Türkiye kendi ekonomisini başka ülkelerin boyunduruğunda kurtarmalıdır.Fed varlık alımlarını azaltacakmı bana neeeee demeliyiz bana neeeeeeeeeeee istediği kadar azaltsın.Önemli olan Türk lirasının güçlü olmasıdır.Faizlerin alabildiğinde düşük olmasıdır.Cari açığın kapanmasıdır.İthalata sınırlamalar getirilmesidir.En önemlisi yerli malı kullanmaktır.Yoksa fedin , dow johnsun oyuncağı,uzaktan kumandası olursunuz.

  • Broker14 Aralık 2013 18:59

    FED ne yapar bilmem ama, SPK nın en az 10 sene borsada güven sağlayıcı kararlar almaya devam edeceği kesin:)

  • ismail 14 Aralık 2013 11:32

    yaw 1 ay önce fed kısarsa parayı borda düşer diyenler şimdi kıssa bile yükselecegini söylüyorlar nedese ucuzken düşecek diyorlar yükselinde daha yükselecegini söylüyorlar bence ellerine göre hareket ediyorlar bu bilgi kirliligine bir son verseler

  • Ender DOSAN14 Aralık 2013 10:53

    Neyin neolacağını kimse bilemez,bırakın şu palavraları,kahinik bu işte sökmez,son sözü her zaman lduğu gibi piyasalar söyler.Herkesi bildiği bir şey kesin,borsalar pahalı bu daha yükselemeeceği anlamına gelmez,çökmeyeceği anlamına da gelmez