E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları2014 yılının son cari açık verisi açıklanacak---

2014 yılının son cari açık verisi açıklanacak

2014 yılının son cari açık verisi açıklanacak
11 Şubat 2015 - 08:59 borsagundem.com

Piyasalar bugün açıklanacak olan 2014 yılının son ödemeler dengesi verilerini takip edecek

Ziraat Yatırım tarafından hazırlanan analizde Aralık ayı cari açık verisine ilişkin değerlendirmelere yer verilirken, yurt dışı piyasaların takip edeceği verilerde incelendi. Raporda yer alan değerlendirmeler şöyle:

''Türkiye
TSİ 10:00 Ödemeler Dengesi,  Aralık (beklenti: USD 6,8 myr açık önceki: USD 5,6 myr açık)

Yarın 2014 yılının son ödemeler dengesini takip edeceğiz. Bilindiği üzere cari işlemler verisi Merkez Bankası tarafından açıklanırken; aynı aya ilişkin dış ticaret verisi TÜİK tarafından kamuoyuyla daha önceden paylaşılıyor. Hatta, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Aralık ayında devreye aldığı geçici veri uygulamasını ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin her ay sonu açıkladığı ihracat verilerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Her ne kadar dış ticaret verilerinin açıklanmasında kurumların yöntem farklılıkları olsa da TÜİK verisine dayanarak Aralık ayı cari işlemler dengesine ışık tutacağız.
 
Aralık ayında cari açığın USD 6,7 milyar olması ve 2014 yılını kümülatif olarak USD 45,4 milyarla kapatması bekleniyor. Cari açık/GSYH oranının da %5,7 seviyesinde OVP hedefine uyumlu olması öngörülmekte. 2013 yılında kümülatif cari açık USD 65 milyar gerçekleşmişti. 2014 yılında cari açığın öngördüğümüz seviyeye nasıl düştüğüne bakarsak 2015 yılına da yön verebiliriz.
 
Öncelikle Merkez Bankası'nın makro-ihtiyati tedbirlerine bağlı iç talebin zayıf seyretmesiyle ithalat kaleminin genelinde azalış meydana geldi. 2015 yılında Merkez Bankası'nın "dış talep"ten "iç talep"e geçiş stratejisi oranında trendin kısmi tersine dönmesi beklenmektedir.

Ek olarak 2014 yılında cari açığın olumlu performans sergilemesinde altın ithalatındaki düşüş belirleyici oldu. 2013 yılında USD 15,1 milyar olan altın ithalatı 2014 yılında USD 7,1 milyar olarak gerçekleşti.
 
Her ne kadar enerji fiyatlarının gerilemesinin cari açığa olumlu yansımasını beklesek de 2014'de bunun etkisi sınırlı oldu. Bunu verilerde de görmek mümkün. 2013 yılında net enerji ithalatı USD 49,1 iken; 2014 yılında USD 48,8 milyara geriledi. Burada dikkat edilmesi gereken, enerji faturasının tek nednei hammadde fiyatları olmaması. Türkiye ekonomisi büyüdükçe, daha fazla üretim gerçekleştirdikçe enerji ihtiyacı artıyor. %3'e yakın büyüme beraberinde daha fazla enerji talebini getirmekte. Bunula birlikte petrol ve kömür dışı enerji ithalatındaki sözleşme katılığını da düşünmek gerekiyor. Düşük petrol fiyatlarına rağmen etkinin bu kadar sınırlı olması hane halkının tüketiminin ve elektrik enerji üretiminin daha çok doğalgaz üzerinden gerçekleşmesi ve doğalgaz alımının ise uzun vadeli kontratlara bağlanması.
 
Ayrıca petrol fiyatlarında Haziran ayından bu yana düşüş görsek de aşağı yönlü hareket Kasım ve Aralık ayında belirginleşti. Kasım ayında ortalama Brent petrol varil başına USD 80, Aralık ayında USD 64 ve Ocak ayında USD 50 seviyesinde, son verilerle Şubat ayında USD 56,5 seviyesinde bulunuyor. 2015 yılında mevcut enerji fiyatları devam ederse iyileşmenin belirginleşmesini ve Cari Açık / GSYH oranının %4,3 değerine iyileşmesini öngörüyoruz. Mutlak değer bazında USD 36 milyar açık beklemekteyiz. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın doğalgaz fiyatlarında istedikleri noktanın henüz oluşmadığını belirtmesini de önemli buluyoruz. Doğalgaz fiyatlarında sınırlı bir iyileşmeyle enerji faturasının petroldeki her 10 Dolar'lık düşüşle yaklaşık 2,5 milyar Dolar iyileşebileceğini ve 2015 yılında toplam USD 38 milyar Dolar enerji açığı verebileceğimizi düşünmekteyiz.

Son olarak turizm gelirlerinin 2015 yılında Rusya'daki ekonomik çalkantı, değer kaybeden Ruble ve Türkiye hükümetinin teşvikleri arasında şekilleneceğini düşünmek gerekiyor. Özellikle Rusya ve İran'dan gelecek uçaklara verilecek USD 6bin tutarındaki yakıt desteğini pozitif değerlendirmekteyiz.
Diğer

TSİ 01:00 Güney Kore Ocak ayı işsizlik oranını açıklayacak.

TSİ 09:45 Fransa'da Aralık ayı Ödemeler Dengesi açıklanacak.

Macaristan TSİ 10:00'da Ocak ayı enflasyon verisini açıklarken TSİ 15:00'de de merkez bankası son toplantının tutanaklarını açıklayacak. Doğu Avrupa'da merkez bankaları deflasyonist baskılarla karşı değer kaybeden kurlar arasında sıkışmış durumdalar. Çek Cumhuriyeti'nde dün artış yönünde sürpriz yapan enflasyonun Macaristan'daki seyri önümüzdeki aylarda beklediğimiz faiz indirimleri için belirleyici olabilir. Şunu da unutmamak gerekiyor ki yılbaşı enflasyonları fiyat ayarlamaları nedeniyle yukarı yönde sürprizlere neden olabilmekte!

Norveç, TSİ 11:00'de son çeyrek büyümesini açıklayacak. Norveç, petrol fiyatlarındaki gelişmeler nedeniyle ciddi şekilde yeniden dengelenmeye ihtiyaç duymakta ("Bir Zamanlar Viking", 21 Ağustos 2014).

Meksika, TSİ 16:00'da Aralık ayı sınai üretim verilerini açıklayacak. ABD ekonomisine fiziksel yakınlığı ve sahip olduğu ticari bağlar nedeniyle iki senedir yıla "yıldız" konumunda başlayan ülke iki sendir istenen performansı sağlayamamakta. 2014 yılı başında enerji piyasasındaki reformlar nedeniyle kredi notu artan ülke buradaki kazançları elde edemeden petrol fiyatlarından olumsuz etkilendi. Ülkedeki talep ve üretim koşulları bu sene önceki seneye göre daha iyi bir ivme yakalasa da iç huzursuzluklar yılın son döneminde büyüme üzerinde baskı kurmakta. Aralık ayı verisi de geçmiş yıllar ortalaması %0,1 aylık artışa yakın gerçekleşebilir.

ABD'de TSİ 21:00'de Ocak ayı bütçe gerçekleşmesi açıklanacak.

FED / ECB Konuşmacıları

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Fransız Benoit Coeure TSİ 9:00'da konuşacak. Konuşmasının konusu "para politikası ve ekonomik büyüme".

TSİ 15:00'te Dallas FED Başkanı Richard Fisher konuşacak. Görev süresi dolan ve "şahin" görüşünü açıkça ifade eden Fisher'ın konuşmasında yeni bir bilgi ortaya çıkmayabilir.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)