E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi2014 bütçesi Komisyon'da---

2014 bütçesi Komisyon'da

2014 bütçesi Komisyon'da
22 Kasım 2013 - 13:26 borsagundem.com

''Bugün itibarıyla Hazinenin mülkiyetindeki taşınmazların miktar olarak envanter işlemlerini tamamlamış durumdayız"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 Yılı Sayıştay Raporu'nda yer alan Hazine’nin mülkiyetinde, kullanımında ve yönetiminde bulunan taşınmazlara ilişkin bazı eleştirilerle ilgili, "Bakanlık olarak bu sorunun farkındayız. Bugün itibarıyla Hazine’nin mülkiyetindeki taşınmazların miktar olarak envanter işlemlerini tamamlamış̧ durumdayız" dedi.
Şimşek, Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi ve Özelleştirme idaresi başkanlıklarının 2014 yılı bütçelerinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında yaptığı sunumda, Sayıştay tarafından Meclis’e sunulan Maliye Bakanlığı 2012 Yılı Denetim Raporu’nda yer alan değerlendirmelere ilişkin görüşlerini paylaştı. 
Rapordaki bazı eleştiri ve tespitlere katılmamalarına karşın, Sayıştay denetiminin kamu idarelerinin gelişimine, saydamlık ve hesap verebilirliğin artırılmasına katkısının yadsınamaz olduğunu ifade eden Şimşek, Sayıştay Raporu'ndaki en dikkat çekici eleştirinin Maliye Bakanlığı tarafından bazı mali tabloların Sayıştay'a sunulmadığı konusu olduğunu dile getirdi. 
Daha önceki sunumunda bu durumun, Sayıştay ile Maliye Bakanlığı arasında genel bütçeli idarelerin mali tablolarının raporlanmasındaki yorum farkından kaynaklandığını belirttiğini hatırlatan Şimşek, sorunu çözmek üzere Bakanlık olarak Sayıştay ile ortak bir çalışma grubu kurduklarını, çalışmanın sonucunda ortaya çıkacak öneriler çerçevesinde, kamu idarelerince verilmesi gerekli, mümkün ve anlamlı olan tabloları yeniden belirleyeceklerini kaydetti.
 
-Özel bütçeli idareler
 
Sayıştay Raporu'ndaki haklı bulduğu eleştirilere ve Bakanlık olarak aldıkları tedbirlere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, raporda bazı özel bütçeli idareler tarafından Maliye Bakanlığı’na aktarılan tutarların eksik hesaplandığının ifade edildiğini söyledi. 
Bakanlık tarafından yapılan değerlendirme sonucunda eksik hesaplanan tutarların tahsil edilmesine karar verildiğini dile getiren Şimşek, bu çerçevede Türk Patent Enstitüsü (TPE), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı ve Türk Standardları Enstitüsü'nden (TSE) tahsilat yapıldığını bildirdi.
Şimşek, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından yatırılan hasılat payı tutarlarının, Bakanlık yerine Gelir İdaresi Başkanlığı hesaplarına gelir kaydedildiğine ilişkin raporda yer alan eleştirinin Bakanlıkça dikkate alınarak gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti. 
 
 -Taşınmazlara ilişkin Sayıştay Raporu
 
Rapordaki, Hazine’nin mülkiyetinde, kullanımında ve yönetiminde bulunan taşınmazların, kayıt işlemlerinin mevzuatta belirtilen esas ve usullere uygun olmaması, değerleme işlemlerinin tamamlanmamış olması ve diğer işlemlerinin muhasebe kayıtlarına ve mali tablolara tam olarak yansıtılmaması eleştirilerine de katıldıklarını belirten Şimşek, şöyle devam etti:
"Bakanlık olarak bu sorunun farkındayız. Bugün itibarıyla Hazine’nin mülkiyetindeki taşınmazların miktar olarak envanter işlemlerini tamamlamış durumdayız. Ancak, bu taşınmazların değer tespiti ve muhasebe kayıtlarına yansıtılmasında birtakım eksikliklerimiz bulunmaktadır. Bu eksikliklerimizi gidermek üzere gerekli hazırlıklara başladık. Bu kapsamda Hazine taşınmazlarının değerleme işlemlerinin tamamlanması ile Milli Emlak Otomasyon Sistemi’nde yer alan verilerin muhasebe sistemine aktarılmasına ve izlenmesine yönelik bir bilişim projesi başlattık. Projeyi 2014 yılının sonunda tamamlamayı hedefliyoruz."
Raporda, Maliye Bakanlığı'nca Adalet Bakanlığı'na tahsis edilen taşınmazlarda bulunan ticari ünitelerin, mevzuata aykırı olarak tahsis edilen kurum tarafından kiralandığı ve Hazineye ait olması gereken kira gelirinin bu kurum tarafından tahsil edildiğinin belirtiltiğini anımsatan Şimşek, iki bakanlık arasında bu yılın ekim ayında bir protokol yapıldığını, böylece eleştiriye konu ticari ünitelerin, gelir paylaşımı esasına göre, Adalet Bakanlığı tarafından kiraya verilmesine imkan tanındığını dile getirdi.
İstanbul'daki bir irtifak hakkı tesisi işlemi ile Antalya'daki bir kiralama işlemine ait Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların, sözleşmeye aykırı kullanılmasına rağmen sözleşmelerinin feshedilmediğinin da raporda eleştiri konusu yapıldığını kaydeden Şimşek, "Eleştiri konusu her iki işlem yeniden incelenmiştir. Antalya'daki kiralama işlemine ait sözleşme feshedilmiştir. İstanbul'daki irtifak hakkı işlemine ait sözleşmenin feshedilmesi işlemleri ise devam etmektedir" dedi.
Raporda, inşaat karşılığı Hazine mülkiyetindeki taşınmazların devir işleminin muhasebe kayıtlarına yansıtılmadığının ifade edildiğini anlatan Şimşek, bu tür işlemlerin muhasebe kayıtlarına alınması için milli emlak birimleri ile saymanlıklar arasında gerekli bilgi akışını sağlamak üzere teknik ve idari çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Hazine taşınmazlarını işgal etmek suretiyle kullanan genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden ecrimisil alınmayacağı şeklinde düzenleme yapılarak 2886 sayılı Kanunun ecrimisile ilişkin hükümlerinin daraltıldığı tespitinin raporda yer aldığını kaydeden Şimşek, Sayıştay görüşü doğrultusunda ilgili yönetmelik değişikliğini yapmak üzere çalışmaları başlattıklarını söyledi.
Bakanlığın taşınır mal yönetimine ilişkin bazı işlemlerinde eksiklikler olduğuna ilişkin ifadelerin de raporda yer aldığına dikkati çeken Şimşek, eksikliklerin, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatının yaygınlığı da dikkate alınarak, mümkün olan en kısa sürede giderilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğinin altını çizdi.
 
- Yedek ödenekten yapılan aktarımlar
 
Sayıştay Raporu'nda katılmadıkları bazı tespit ve eleştirilerin de bulunduğunu belirten Şimşek, yedek ödenekten yapılan aktarmaların, yıl sonu gerçekleşmeleri üzerinden ilan edilmesi yerine başlangıç ödeneği üzerinden ilan edilmesi hususun eleştirildiğini ifade etti. 
Meclis tarafından bütçe kanunu ile tahsis edilen yedek ödenekten yapılan aktarmaları; tür, tutar ve idareler itibarıyla yılın bitimini takip eden 15 gün içerisinde ilan ettiklerini anımsatan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: 
"5018 sayılı kanunun 23'üncü maddesi bütçeye konulan yedek ödeneğin, yani başlangıç ödeneğinin ilanını zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple her yılın ocak ayında yedek ödeneğe ilişkin ayrıntılar, başlangıç ödeneği üzerinden Bakanlığımızca ilan edilmektedir. Buna ilaveten, yedek ödenekten yaptığımız aktarmaların yıl sonu gerçekleşmelerini ise detaylı bir şekilde kesin hesap cetvellerinde gösteriyoruz. Dolayısıyla yıl sonu itibarıyla gerçekleşen yedek ödenek kullanımını şeffaf bir şekilde TBMM, Sayıştay ve kamuoyuyla paylaşıyoruz."
Raporda, Bütçe Kanunu’nun (E) cetveli ile ödenek aktarılmasına izin verilen projelerde, bütçe dışına çıkıldığı, işlemlerin öngörülen şekilde muhasebeleştirilmediği ve Kamu İhale Kanunu hükümlerine uyulmadığının belirtildiğini kaydeden Şimşek, söz konusu projelere ilişkin ödeneklerin kullanımı ile harcama usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanı'ının yetkili kılındığını hatırlattı. 
Bu projelere ilişkin kaynakların banka hesaplarına aktarılması ve kullanımı konusunda bütçe kanunu ile verilen yetki çerçevesinde işlem tesis edildiğine işaret eden Şimşek, "Projelere ilişkin kayıtlar Sayıştaya sunulmuştur. Kamu mali yönetimindeki dönüşüm büyük ölçüde tamamlandığından 2014 yılında bu projeler için ödenek öngörülmemiştir. Bu problem bundan sonra yaşanmayacaktır" dedi. 
Maliye Bakanlığı bütçesinden yükseköğretim kurumlarına ihtiyaç duyulandan fazla hazine yardımı tahakkuk ettirildiği konusunun da raporda eleştirildiğini aktaran Şimşek, yükseköğretim kurumlarının öz gelirlerinin önemli kısmının harç gelirleri olduğunun ve ekim ayında tahsil edilen harç gelirlerinin ertesi yıl bahar dönemine kadar kullanılmasına imkan sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Hazine yardımlarını ise 11 aylık dönemde nakit ihtiyacını dikkate alarak tahakkuk ettirdiklerini dile getiren Şimşek, "Yıl sonunda da kalan yardımın tamamını tahakkuk ettiriyoruz. Aksi takdirde, söz konusu idarelerin belirli bir amaca tahsis edilen nakit varlığına mevzuata aykırı olarak el konulması gibi bir sonuç doğacaktır" diye konuştu. 
 
Ar-GE teşvikleri

 
Rapordaki, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından Maliye Bakanlığı’na aktarılması gereken üçer aylık gelir fazlalarının aktarılmadığı eleştiriye de yanıt veren Şimşek, kurumun 2012 yılı gelirlerinin tamamına yakınının, kurumun ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda, ilgili mevzuat hükmü çerçevesinde verilen hazine yardımından oluştuğunu söyledi. 
 Kurumun faaliyet gelirlerinden doğmayan fazlanın ise ilgili kanun hükmü  gereğince aktarmaya konu olmadığına işaret eden Şimşek, kurumun 2012 yıl sonunda hazine yardımı kaynaklı gelir fazlasının, 2013 yılında yapılacak hazine yardımının tahakkukunda dikkate alındığına işaret etti. 
Bakanlık faaliyetleri hakkında da konuşan Şimşek, Ar-Ge'yi desteklemeyi sürdürdüklerini ve 2014 yılında vergisel teşvikler dahil olmak üzere Ar-Ge'ye yaklaşık 3,8 milyar lira destek vereceklerini bildirdi. 
İşverene sağlanan gelir vergisi stopajı desteğinin süresini 2013'ten 2023 yılı sonuna kadar uzattıklarını anlatan Şimşek, çevreye zararlı olan bitkisel atık yağların geri kazanımının teşvik edilmesine yönelik hazırlıkları tamamladıklarını vurguladı.
Şimşek, bitkisel atık yağlardan elde edilen biodizelin motorine karıştırılarak satılması durumunda biodizele isabet eden ÖTV'nin belli bir kısmının dağıtıcılara iade edileceğini duyurdu.
 
- 2014 Yılı Gelir Bütçesi 

 
2014 Yılı Gelir Bütçesi hakkında bilgi veren Şimşek, merkezi yönetim bütçesinde bütçe gelirlerinin 403,2 milyar lira, vergi gelirlerinin 348,4 milyar lira, vergi dışı gelirlerin 54,8 milyar lira olarak tahmin edildiğini söyledi. 
2014 Yılı Genel Bütçe Vergi Gelirleri içerisinde; gelir vergisinin 70,8 milyar lira, kurumlar vergisinin 31,1 milyar lira, dahilde alınan KDV'nin 39,6 milyar lira, ithalde alınan KDV'nin 64,8 milyar lira, ÖTV'nin 89,4 milyar lira, MTV'nin 8,6 milyar lira, BSMV'nin 7,1 milyar lira, Damga Vergisi'nin 10,4 milyar lira, harçların 15 milyar lira, Özel İletişim Vergisi’nin 4,6 milyar lira, Gümrük Vergisi’nin 5,6 milyar lira ve diğer vergilerin 1,3 milyar olmasının tahmin edildiğini bildirdi. 
Şimşek, 2014 Yılı Genel Bütçe Vergi Dışı Gelirler açısından Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri’nin 8,1 milyar lira, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirlerin 1,6 milyar lira, faizler, paylar ve cezaların 27,7 milyar lira, sermaye gelirlerinin 8,8 milyar lira ve alacaklardan tahsilatın 142 milyon lira olarak belirlendiğini kaydetti. 
Gelir tahminlerinin gerçekçi, hatta ihtiyatlı bir çerçevede hazırlandığını dile getiren Şimşek, "2014 yılı merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 2013 yıl sonu gerçekleşme tahminlerine göre yüzde 4,1, vergi gelirlerinin ise yüzde 7,1 oranında artacağı öngörülmüştür. Bu oranlar 2014 yılı için tahmin edilen yüzde 10,2'lik nominal GSYH artışının altındadır" dedi.
Şimşek, 2014 yılı bütçesinin hayırlı olması dileğinde de bulundu.
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı22 Kasım 2013 15:02

    Arsaları EKGYO ya ne zaman satacaksınız. 2013 bütçesi sanki kurtuldu gibi, 2014 de satarlar diye düşünüyorum.