E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem2013 enerji faturası 1.6 trilyon dolar---

2013 enerji faturası 1.6 trilyon dolar

2013 enerji faturası 1.6 trilyon dolar
03 Haziran 2014 - 04:50 borsagundem.com

Uluslararası Enerji Ajansı, dünya enerji ihtiyacı için ne kadar para harcandığını hesapladı. 2013’te dünya çapında enerjiye 1.6 trilyon dolar harcandı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bugün Londra’da “Dünya Enerji Yatırımları Görünümü” raporunu açıklayacak. Enerjinin geleceğini ve 2035 yılına kadar dünyanın enerji ihtiyacı için gereken yatırımları ele alan raporu Hürriyet’e özel değerlendiren Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, “İlk defa dünyada enerji yatırımlarının toplam maliyetini hesapladık. Bugün, dünya enerji ihtiyacı için yapılan yatırımların toplamı 1.6 trilyon dolar. Son 10 yılda dünyadaki enerji yatırımlarına ödenen para ikiye katlandı. On yıl kadar önce 800 milyar dolardı, şimdi 1.6 trilyon dolar. Bunun sebebi ise daha fazla yatırım olması değil, enerji yatırım maliyetlerinin daha pahalı hale gelmesi” dedi.

PAHALI ENERJİ DEVRİ BAŞLIYOR

Elektrikten, petrole tüm kollarıyla, insanların günlük yaşamını en çok etkileyen sektörler arasında başı çeken enerjide yatırım trendleri nasıl seyredecek, IEA bunu inceledi ve sonuçları bir raporda topladı. Raporu bugün Londra’da açıklamadan önce önemli bölümlerini bizimle paylaşan IEA’nın Baş Ekonomisti Birol, elektrik santrallerinin geçmişe göre daha pahalıya mal olduğunu, petrolde daha zor yerlere gidildiğini anlatarak, şöyle konuştu: “Bundan sonraki yatırımların finanse edilebilmesi için enerji fiyatlarının yüksek seyretmesi gerekiyor. Sadece petrol değil, elektrik ve doğalgaz da dâhil, enerji fiyatları daha da yükseğe gidecek. Pahalı enerji devri başlıyor.  Bundan en fazla dışa bağımlı ülkeler etkilenecek. Türkiye de bu ülkelerden biri.” 

AVRUPA KARANLIKTA KALABİLİR 

Avrupa’da son 10 yılda yapılan enerji yatırımlarının yüzde 60’ının yenilenebilir enerji kaynaklı olduğuna işaret eden Birol, şöyle devam etti: “Bugün itibariyle Avrupa’daki elektrik piyasaları, kömür ve doğalgaz için yatırım yapılamaz durumda. Nedeni ise mevcut elektrik fiyatlarının bu yatırımları çekecek seviyede olmaması. Bu fiyatlar artarsa, Avrupa’da sanayinin rekabet gücü önemli bir darbe yiyecek. Londra’da Avrupa için reform çağrısı yapacağız. Eğer 100 gigavatlık (GW) yeni termik kapasite eklenmezse, Avrupa’da ışıkların sönme riski var. Esas sorun termik santrallerin yaklaşık yüzde 70’inin 20 yılda tamamen atıl duruma gelecek olması.”

TÜRKİYE İÇİN SİHİRLİ ÇÖZÜM YOK

Artan enerji fiyatlarıyla Türkiye’nin nasıl baş edeceğini sorduğumuz Birol, “Türkiye için sihirli çözüm yok. En başta doğal kaynaklarımızı kullanmalıyız. İhtiyaç olan yakıtları kamunun daha çok teşvik etmesi, en başta yenilenebilir enerjinin desteklenmesi lazım. Rüzgâr, güneş, hidroelektrik, bunlar desteklenmeli. Kamu, enerji verimliliği konusundaki yatırımları da desteklemeli” yanıtını verdi.

PETROL SENARYOLARI

Eğer Ortadoğu petrol yataklarına gerekli yatırım yapılmazsa, 2025’te petrol fiyatları varil başına 15 $ yüksek olacak.
Sadece Hindistan ve Çin’e petrol ve gaz sağlamak için gereken yatırım 2035’e kadar 2 trilyon doları aşacak.
Petrol ve gaz arama/üretimine 2035’e kadar yılda en az 850 milyar dolar yatırılacak.
Petrol ve gaz yatırımlarda en çok harcama ihtiyacı duyulan bölge Kuzey Amerika olacak. (Merve Erdil / Hürriyet)

1.6 trilyon $
2013’te enerjiye harcanan tutar

2 trilyon $
Dünya enerji ihtiyacı için 2035 yılında ulaşılan yıllık harcama tutarı

550 milyar $
Enerji verimliliğine yapılan yatırımın 2035’teki küresel toplamı

48 trilyon $
2035’e kadar enerji sektörü için yapılacak harcamalar

Yatırımların 3’te 2’si yükselen ekonomilerde olacak

8 trilyon $
2035 yılına kadar enerji verimliliğine harcanacak tutar

%70
Küresel petrol ve gaz rezervlerinin kamu kontrolündeki payı

%50
Dünya elektrik üretiminin kamu kontrolündeki payı


2035’e kadar enerjiye 
48 trilyon $ harcanacak

Yatırım alanı Tutar (trilyon $)

Enerji verimliliği 8
Fosil yakıtlar 23 
Elektrik üretimi 10
Elektrik hattı-dağıtımı 7

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)