E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem2 santral için 3 ülkeyle görüşme---

2 santral için 3 ülkeyle görüşme

2 santral için 3 ülkeyle görüşme
21 Haziran 2023 - 17:38 borsagundem.com

Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Salih Sarı, Türkiye'nin Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer santral için 3 ülke ile görüştüğünü bildirdi.

Dünya genelinden birçok nükleer enerji firmasının yer aldığı 5. Nükleer Santraller Fuarı ve 9. Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da başladı.

Fuarın açılış oturumunda konuşan Sarı, ikinci nükleer santralin inşa edilmesi planlanan Sinop sahasında gerekli etütlerin tamamlandığını belirterek "Bu sahaya yönelik şu anda Güney Kore ve Rusya Federasyonu ile görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.

Trakya bölgesinde yapılacak üçüncü nükleer santralle ilgili çalışmalara ilişkin de bilgi veren Sarı, "Ayrıca Trakya bölgesinde üçüncü bir santralin kurulumuna yönelik de Çin hükümetiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Bunların yanı sıra ABD, İngiliz ve Fransız şirketleriyle SMR'lara (küçük modüler reaktör) yönelik yakın temas içindeyiz. Ek olarak dördüncü bir nükleer santrale yönelik saha araştırmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Akkuyu NGS'de birinci ünitede sona yaklaşıldı

Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko da Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ilk reaktörün faaliyete geçme süresine ilişkin "Bu yıl bitmeden birinci ünitenin inşaat ve montaj işlerini tamamlamak üzere sahadaki çalışmalara devam etmektir. Birinci ünitede sona yaklaştığımızı net bir şekilde anlıyoruz, bununla birlikte diğer üç ünitenin de önünü açıyoruz." diye konuştu.

Dedusenko, Türkiye ile ortaklıklarına büyük değer verdiklerini ve bu ortaklığın gelişmesi için büyük bir potansiyel gördüklerine işaret ederek "Rosatom, Türkiye ile yeni iş birliği yollarını görüşmeye her zaman açıktır. Elbette bu, büyük kapasiteli NGS inşası için yeni projeleri de içerebilir." değerlendirmesini yaptı.

"Türkiye'nin önemli bir nükleer enerji ülkesi olacağına inanıyoruz"

Çin Devlet Enerji Yatırım Şirketi Türkiye Projesi Başkanı Wang Xiaohang ise Çin ve Türkiye'nin ortak çabasıyla Türk firmalarla enerji alanında geniş çaplı iş birlikleri yürüttükleri söyledi.

Türkiye'nin nükleer enerji alanında adımları hayranlıkla takip ettiklerini aktaran Wang, "Gelecek on yıllarda Türkiye'nin önemli bir nükleer enerji ülkesi olacağına inanıyoruz." dedi.

Ayrıca zirvede Türk sanayicisinin nükleer teknoloji alanında daha fazla yer almasını hedefleyen ve Ankara Sanayi Odası Nükleer Sanayi Kümelenmesi ile Kore Nükleer Derneği 2021'de imzalanan iyi niyet anlaşması güncellendi.

İş dünyasından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan zirve yarın da devam edecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DOĞRU22 Haziran 2023 11:00

    rusyanın yaptığı nükleer santral sözleşmesi tam bir facia,yap işlet devret değil ,yap işlet elektriği dünya fiyatlarının üç katına  sat,ayrıca teknoloji transferide yok,ülkemiz böyle sömürülüyor...

  • a.22 Haziran 2023 09:40

    NÜKLER SANTRAL=Hastalık nelerin peşinde koşuyoruz. ÇARE TARIM TARIM TARIM

  • harun tatar22 Haziran 2023 11:10

    fişi kime takacagız. tarım tamam da

  • Mucise Reis : )21 Haziran 2023 21:30

    şu tesislere verilecek masraf, o nukleer atığı saklayacak masraflar kademeli düşünülünce kocaman coğrafyamız var, sadece bu arge urge güneş enerjısıne sıfırdna atılsak ömürlük enerjı ve sıfır risk elde ederiz. hadi ille olacak en küçük boy yap, onuda kendin yonet ve kur. abartılara risklere gerek yok

  • Mkc21 Haziran 2023 19:38

    Belcika feansa ve almanyada nukleer santraller geri acildi ayrica nukleer enerji yesil enerji sinifina dahil edildi biraz okuyun bos bos sallamayin parali troller

  • Fhr21 Haziran 2023 17:55

    Kemal seçilseydi nükleer santrali ben yaptım diye hava atardı.imamoğlu gibi..

  • kubilayhan22 Haziran 2023 10:25

    Güneşin neyine karşısınız partizan akp yancıları.

  • kubilayhan21 Haziran 2023 18:39

    Olması gereken tüm çatılar güneş paneli olmalı.nükler riskli batı vaz geçerken biz tam gaz gidiyoruz.