E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi135 milyar dolarlık kapışma---

135 milyar dolarlık kapışma

135 milyar dolarlık kapışma
09 Ağustos 2015 - 08:18 borsagundem.com

Türkiye, OSB projesiyle oyuncak pazarından pay kapma peşinde. 135 milyar $'lık pazarın devleri ise ABD ve Çin

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın oyuncak konusuna eğilmesinin ve öncelikli konular arasına almasının nedenleri ortaya çıktı. Oyuncakta 135 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Bakan Fikri Işık, yeni uygulamaya alınan 2015-2018 Sanayi Strateji Belgesi içinde yer alan 'Oyuncak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' kurulmasına ilişkin çalışmaları başlatmıştı. Geçtiğimiz hafta ilk adımı atılan çalışma kapsamında önümüzdeki 2 yıl içinde yerli oyuncak sanayisinin gelişerek markalaşması planlanıyor. Çalışmayla hedeflenen diğer önemli konu da özellikle Uzakdoğu'dan ithal, 'merdivenaltı' diye tabir edilen lisanssız oyuncakların ve kanserojen maddelerin önüne geçilmesi. Oyuncak OSB'de Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun, güvenilir oyuncak yapacak, aynı zamanda milli kültür ve medeniyeti de yansıtacak üretim planlanıyor. Tasarım merkezi de içerecek olan OSB'de, Ar-Ge ofis desteği de verilecek. 

ÇİN TEK BAŞINA YETİYOR 

Bu çalışmaların arka planında ise oyuncak sektörünün dev bir pazara dönüşmesi gerçeği bulunuyor. Bakanlık verilerine göre geçtiğimiz yıl dünya oyuncak pazarının ticaret hacmi 135 milyar dolar olarak gerçekleşti. ABD toplam oyuncak ithalatının yüzde 39'unu gerçekleştiriyor. Çin ise ihracatta yüzde 62'lik paya sahip. Asyalı dev, her yıl dünyaya 39 milyar dolarlık oyuncak ihrac ediyor. Pazarda asıl belirleyici olan ülkelerin çocuk nüfusu. Çocuk oranı İtalya'da yüzde 14, Fransa'da yüzde 18.5, Almanya'da yüzde 14.7, İngiltere'de ise yüzde 18. Oyuncak pazarı, diğer sektörlerden 3-5 kat daha hızlı büyüyor. Nüfusunun yüzde 24.2'si yani 19 milyonu 14 yaşın altında olan Türkiye, önemli bu pazara paralar döküyor. 2015'te oyuncak pazarı hacminin 1 milyar doları geçmesi bekleniyor. 

OYUNCAĞA HARCANAN PARA ARTIYOR

* 2013 yılında Almanya'da çocuk başına yıllık 286 euroluk oyuncak harcaması yapıldı.
* 5 yıl öncesine kadar Türkiye'de çocuk başına 20-25 dolarlık yıllık oyuncak harcaması yapılıyordu. Bu rakamın hızla arttığı tespit edildi. Önümüzdeki 5 yılda ise çocuk başına yıllık harcamanın 50 doların üstüne çıkması bekleniyor.
* Türkiye son 5 yılda oyuncak ithalatına 2,21 milyar dolar aktardı. 498 milyon dolarlık da oyuncak ihraç etti.
* Yüzde 9,2 kârlılık oranına sahip oyuncak imalat sektörü, 426 milyon liralık hacme ulaştı. İmalat sanayisinde genel kârlılık oranı ortalama yüzde 6,2 ölçülürken, oyuncaktaki rakam bunun 3 puan üstüne çıktı.
* Oyuncak sektörü istihdamın da önünü açıyor. Şu anda sektörde yaklaşık 3 bin kişi istihdam ediliyor. (Uğur Becerikli – Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)