E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem1 damla süt olmayan peynir piyasada---

1 damla süt olmayan peynir piyasada

1 damla süt olmayan peynir piyasada
17 Ağustos 2021 - 08:59 borsagundem.com

Sütün litresi 9, peynirin kilosu 80 liraya dayandı. Asgari ücretli ucuz ürün peşine düşünce, kazein maddesini suyla peynire dönüştürenler tarihi geçmiş ürünleri paketleyenler piyasada cirit atmaya başladı

Temel gıda ürünlerinin en başında yer alan süt, peynir, yoğurt bugün Türk tarımının getirildiği noktada vatandaş için lüks oldu. Marketlerde 1 litre tam yağlı taze sütün market fiyatı 9 lirayı aşmış durumda. Sözcü'nün haberine göre ezine peynirinin kg fiyatı 70 ila 90 TL'leri buluyor. Zamlar piyasadaki sahtekarların ekmeğine yağ sürüyor. Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Harun Raşit Uysal, “Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu bugün bir asgari ücretli 70 TL'ye peynir, 9 TL'ye süt alabilir mi? Bu imkansızlık sahte ürünler için büyük bir piyasa yaratıyor. Piyasada içinde bir damla süt olmayan, kazein maddesinden üretilen peynirler satılıyor” dedi. Kazein maddesi su ve margarinle birleştirilip içinde hiç süt olmayan ama peynir tadında ürün üretiliyor.

ERZİNCAN PEYNİRİ DİYE

Üretici Cemal Torun, sahte üretimin arttığını belirterek “29 TL'ye Erzincan peyniri diyerek, Siverek peyniri diyerek satıyorlar, bu ürün yerinde 50 TL, böyle bir fiyat olabilir mi?” dedi. Torun bazı üreticilerin “tereyağı görüntüsünde” ama yüzde 70'i margarin yağları ucuz fiyata satışa sunduğunu anlattı. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da “Piyasada denetim yok, düzenleme yok. Serbest piyasa ekonomisi, serbest soygun düzeni haline geldi” ifadesini kullandı.

Tarihi geçmiş peynirleri toplayıp kalıba döküyorlar

Vatandaş artan fiyatlar nedeniyle uygun fiyatlı ürün peşine düşerken sahtekarların ağına takılması çok kolay oluyor. Prof. Uysal, tarihi geçmiş peynirleri toplayıp, kalıplara döküp satanlar olduğunu belirterek, “Sahtekarlıkta ciddi artış var” dedi. Markalı üreticiler için de bir sıkıntı yaratan bu sahte ancak ‘erişilebilir' ürünler, süt üreticilerinin ayakta kalmasını da imkansız hale getiriyor.

Market yasası çıkmadı, aracı üreticiden daha fazla kazanıyor

Türkiye'de market yasasının çıkmaması özellikle gıda fiyatlamasında inanılmaz bir serbestlik yaratıyor. Öyle ki her bir satış noktası aldığı ürüne istediği fiyatı koyabiliyor, belirli bölgelerde anlaşarak fiyatları yükseltebiliyor. 2 liraya üreticinin verdiği domatesin markette 8 liraya satılması gibi süt ve peynir üreticilerinde de bu, büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Üretici Cemal Torun, kendisinin 38 TL'ye verdiği 1 kg ezine peynirini markette 78 TL etiketle bile gördüğünü belirtirken, “Hiçbir kontrol, sınırlama yok. Market yasası olmadığı için istenenen fiyat konulabiliyor, üreticinin burada bir söz hakkı bulunmuyor. Üretici de dertli” dedi.

Bakan Muş: 2020'de Venezuela'dan 1 gram dahi peynir ithal edilmemiştir

 

Dünyanın sütü Türkiye’den gidiyor

 

Yüksek vaka sayıları ekonomileri sarsabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERİM17 Ağustos 2021 17:22

    BALIN TAKLİDİ İMKANSIZ DENİR.AMMA VELAKİN TÜM DÜNYADA ŞÖYLE BİR DEYİM VARDIR..BALI BİR ARILAR YAPAR BİRDE TÜRKLER YAPAR

  • Oğuz17 Ağustos 2021 14:58

    Keçi peyniri yaptırıyoruz köyden kilosu 65 tl.

  • Deep purple17 Ağustos 2021 14:53

    Namkör bu millet ağzınla kuş tutsan yaranamazsin

  • YAVUZ SULTAN SELİM17 Ağustos 2021 10:57

    Sözcünün haberine göre ifadesini gördüğüm anda okumayı bıraktım yalan haber çünkü alçak sahtekarlar hangi markette hangi sütün litresi 9 TL. Bazı ahmaklar da bunun üzerinden yorum yapmış artık ne kadar fiyatlardan haberleri yoksa yada alışveriş anında ilgi alanlarına girmiyorsa. Dingil ürünün fiyatından haberi yok milleti provoke etmeye çalışıyor ördek beyinliler...

  • Esas yalancı17 Ağustos 2021 15:33

    Yavuzun adını yazınca vatansever oldun ha sahtekar herif. Pastörize sütler büyük marketlerde 8-9-10 lira bandında. Mahalle sütçüsü 5 liraya Yoğurtluk süt satıyor. Yavuzun şeyinin kılı eder misin acaba . Bir de utanmadan ona buna yalancı diyor münafık tayfa

  • ruza koçak17 Ağustos 2021 12:09

    tam yağlı sütü 12.90 dan alıyoruz.Migros'tan.

  • Aktrol17 Ağustos 2021 11:20

    ee 9 olmasın   6 olsun. eee ? ucuz mu 1 saat 1 litre süte çalışan bir ülke olduk. Başarı nerede ? ABD de göçmen 1 saatte 13 usd kazanıyor. NET ücret. 1 litre süt 0,28 cent. Ee hadi sözcü yalancı, kötü, Marketteki süte ulaşmak için kaç saat bir işçi çalışmak zorunda ? . ekonomık başarı nerede? onuda anlat  görelim. 9 tl ye kızıyorsun da, süt almaya parası olmayanı neden  savunmuyorsun ? İsmine yakışmayan partizan yorum yazmışsın. Partini savunuyorsun , ama milleti savunman lazım. 

  • Aktrol17 Ağustos 2021 10:45

    Koperatif kurun kardeşim. 100 haneli köyle 50 traktör. Yahu alın her yıl 2 traktor. yada 5 traktor son model. koperatif malı olsun. sonra arazılarınızde kullanın. birde şögor bulun maaşlı. yakıtı toptan avlın varil varil. malıyet ve ucuza. traktorungarantısı bıtınca satın, yenısını koyunuz alın.  koperatif denen bişi var. boş vere masraf yapıyor kredı çekıyor uretmeyen çiftçi tuketiyor. Biraz aranızda anlaşın. sut, saman, buğday, muhazaza yerlerı yapın. koyunuzda bunları muhaza eden mekanlar yapın. kışın kendı uyralerınıza ucuza satın. yada komşu koylere pıyasadan 3 - 5 ucuza kışın satın para kazanın. köylü alıştı uretmeden kazanmaya.  Kredi  çekıp faize çalışıyor koylu. koperatıf kurulmalı. devlet bunları anlatmalı. yapılabılecek adımlarda sıfır kredı verılmesli. köylü modernize edilmeli. ratım iç mudurluklerı sahaya çıkmalı. modeller gleiştirilip kıtapçıklarla koylulere anlatılmalı. koperatıf kurulumu koylere anlatılıp bu işe sokulmalı. 

  • mali17 Ağustos 2021 09:47

    Devlet gıda terörüne dur demeli ve üretime yönelmeli. Tüketim ekonomisinin sonu bu. Sen ağa ben ağa ineğin sütü bu fiyat ucuz ola.

  • Mucise Reis ;)17 Ağustos 2021 09:18

    Ya diyorlarki, her markette başka fiyatlar var. fiyatlar neye göre oluşuyor ? ... Tarihi bozulacak ürünlere, fabrikadan fiyat etiketi basılabilir. atıyorum 1 kg peynır son kullanım tarihi 17 eylul .. fiyat 40 tl gibi.. bunu isteyen marketler ucuza satabilir. ama etiket fiyatı üüzerinde satış gerçekleşmez. etiket fiyat üzerine yenı fiyat eklenemez yazılabılır. yoksa... ANLATIYORUM, ben 10 tane 1 kg peynır aldım tanesi 30 tl oluyor. ama, aynı peynırı 6 aylık vadeli çek ile aldım tanesi 40 tl oluyor. yada ben 10 değil, 1000 tane peynır aldım nakıt para tanesi 25 tl oluyor, veya market zıncırım var bana özel üret 10000 tane diyorum ödemesi  2 ay sonra çek ile diyorum fiyat oldu 20 tl. yada 500 tane var nakit diyorum tanesi oldu 30 tl ... bu fiyatlar alan-satan arasındaki üretim maliyetlerine göre sıcak paranın cebe girme süresine göre değişiyor. MARKET YASASI masa başı düşünüp çalışıyor : ))

  • memnun,bakar17 Ağustos 2021 09:15

    süt üreticide 3 tl..markette 9 tl,,olacak iş değil.

  • memnun, bakar! 17 Ağustos 2021 12:10

    sizin mantığa göre her ürün maliyetinin üç katına satılabilir.. çok güzel yaklaşım.

  • : )17 Ağustos 2021 10:40

    E ne olmazı lasım ? senden 9 tl alsa, merkette satacak 27 tl ... : ) adam ayagına gelıyor alıyor. fabrıkaya bozulmdan taşıyor. fabrıakda onlarca işçi işliyor urunu, ayrıştırıyor. işçi masrafı yakıt, elektrık, temızlık, kamyonlar sogutucular,markete kadar taşıyan ekıpler, araçlar, rafa dızılıyor. satılmayanı alan ekıpler, satılmayan imha oluyor, geri alınıyor, ne olacaktı ? sende koperatıf kur koyune. 3 tl sutunu işlet. peynır yap. yoğurt yap. ambalajla koperatıf malı diye şehirlerde kahvelere gotur. marketlere gotur. orada mıllet süt peynır yoğurt kaymak, alsın. bunları yapınca cebinden çıkacka masrafıda urune ilave et. sen kaç paraya imalat edebileceksın yaz buraya : )) oyle  3 aldı 9 sattı yok. markette 5 - 6 tl şuan ambalajlı gunluk sut. 9 görmedım.

  • Mucise Reis ;)17 Ağustos 2021 09:12

    Yaşasın, icat yapan mucitlerimiz, Muğla balının yokluğunada bir  çare bulacaklar.... Hem arılarımız yorulmayacak, hem yenı kovanlarını toki yapacak, hem ormanlar çiçek acacak zaman bulacak. Bizlerde muğla balsız kalmayacağız. aynı başarıyı bal sektörunede acil uygulayın.

  • mustafa temiz17 Ağustos 2021 09:58

    bal sektorunde zaten uygulandi iki ay once bosna ile anlasilsi yapay bal alimi icin oyle okumustum....