E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYüksek vaka sayıları ekonomileri sarsabilir---

Yüksek vaka sayıları ekonomileri sarsabilir

Yüksek vaka sayıları ekonomileri sarsabilir
17 Ağustos 2021 - 08:39 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, sonbaharda vaka sayılarında artışın hızlanabileceği beklentilerinin ekonomilerde morallerin biraz daha bozulmasına neden olabileceği vurgulanıyor

Haftanın ilk işlem günü küresel piyasalarda karışık bir seyir hakimdi. Burada ön plana çıkan unsur Delta varyantı ve ekonomiye etkileriydi. Bu etkileri de Çin’den gelen perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri ile gördük. Bu noktada Temmuz ayında perakende satışlar verisi %5.5 oranında artış kaydetmesine karşılık %10.9 olan piyasa beklentilerinin altında kaldı. Sanayi üretimi verisi de %7.9 olan piyasa beklentilerinin aksine %6.4 oranında yükseldi.

Delta varyantı kaynaklı küresel ekonomilerin yılın üçüncü çeyreğinde yavaşladığını görüyoruz. Hem ABD hem de Avrupa tarafında bu yavaşlama gelen ekonomik verilerle bariz bir şekilde görülüyor. Dünyanın iki numaralı ülkesinde de yavaşlama kaçınılmaz. Tabi bu durum beklenilen bir gelişme olsa da piyasalarda moral bozukluğuna neden olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle sonbaharda korona virüs vaka sayılarında artışın hızlanabileceği beklentileri ile ek kısıtlama önlemlerinin gelme olasılığının yükselmesi ekonomilerde morallerin biraz daha bozulmasına neden olabilir. Bu risk sebebi ile artan vaka sayılarını ve ekonomiye duyulan güveni hangi ölçüde etkilediğini yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Yurt içerisinde ise Fitch Kıdemli Direktörü Paul Gamble’ın açıklamaları takip edildi. Öncelikle büyümeye ilişkin beklentilerini %6.3’den %7.9 seviyesine yükselttiklerini belirtti. Enflasyonun da yılı %16.9 oranında kapatacağı tahmininde bulundu. Merkez Bankası'nda politika belirsizliğinin değerlendirmeyi etkilediğini belirten Gamble, para politikası üzerindeki baskının faiz artırımını zorlaştırdığını söyledi.

Yorumlar yakın zamanda not ya da görünümde iyileştirme yapılmayacağı izlenimi doğuruyor. Bu durum ise sürpriz değil. Dolayısıyla piyasalarda net bir negatif fiyatlama görmedik.

ÖNE ÇIKANLAR

Çin'in Hong Kong'da listelenen teknoloji şirketleri hisse senetleri Salı günü sabah seansında regülasyon endişelerinin artması ile geriledi. Kayıplar, Çin Devlet İdaresi tarafından internet sektöründe haksız rekabeti önlemeye yönelik taslak metnin yayımlanmasından sonra geldi. Bölge genelinde Güney Kore, Çin ve Avustralya Borsalarında kayıplar yaşanırken, Japonya'da yataya yakın pozitif bir seyir söz konusu. Delta varyantının ekonomik toparlanmayı tehdit ettiği vurgusunda bulunan Avustralya Merkez Bankası, gerekli durumda politika hamlesi yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin arkasında durduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan'da gelinen durumu aralarında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da olduğu Avrupalı mevkidaşları ile görüştü.

ABD, Kovid-19 vaka sayılarındaki artış nedeniyle Türkiye'yi en riskli ülkeler arasına ekledi, vatandaşlarına 'seyahat etmeyin' tavsiyesinde bulundu.

Akaryakıttan alınan ÖTV tahsilatı tahakkuk eden verginin yüzde 65'ine kadar indi-Habertürk

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren yeni açıklanacak istihdam raporunun pozitif bir yörüngeye işaret etmesi halinde varlık alımlarının azaltılmasına Eylül ayında başlanması yönünde bir karara destek verebileceğini söyledi. Ancak Rosengren tercihinin varlık alımı azaltımına Ekim veya Kasım ayında, Aralık ayından önce, başlaması yönünde olduğunu da vurguladı.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Sözcüsü Meng Wei, Temmuz ayında toplam tutarları 58,2 milyar yuan (9 milyar dolar) olan 8 sabit varlık yatırım projesine onay verdiklerini duyurdu.

ABD'ye sermaye girişi Haziran ayında 31,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki ayki sermaye girişi verisi 105,3 milyar dolardan 98,2 milyar dolara revize edildi.

ABD'de Biden yönetimi KOVID-19 için üçüncü doz aşıların yaptırılması çağrısında bulunmaya hazırlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Afganistan'da gelecekteki hükümetlere karşı tutumumuz, o hükümetin eylemlerine, Taliban'ın eylemlerine bağlı olacak." dedi.

AC Asia ex, Japan % -0,76 satıcılı

S&P 500 % -0,22 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,08 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 17/08/2021

Endekste hafif alıcılı açılış bekleniyor

Küresel piyasalarda negatif görünüm

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)