Ana SayfaAracı Kurum Raporları Uzmanlardan cari açık yorumu---

Uzmanlardan cari açık yorumu

1 / 3
 Uzmanlardan cari açık yorumu
11 Nisan 2016 - 10:54 www.borsagundem.com

Cari açık rakamının açıklanmasının ardından aracı kurumlar, son gelen ramları yayınladıkları raporlarda değerlendirdi. İşte aracı kurumların cari açık analiz raporları.

Cari açıktaki düşüş tekrar hız kazandı 
Yıllık cari açıktaki düşüşün yılın ilk ayında yavaşlama gösterse de, beklentilerimize uygun olarak, tekrar ivme kazandığını görüyoruz. Şubat ayında cari açığın 1,8 milyar dolar (Halk Yaytırım araştırma beklentisi: 2,1 milyar dolar ortalama piyasa tahmini 2,2 milyar dolar idi) olarak gerçekleşmesiyle, yıllık cari açık Ocak sonundaki 32 milyar dolardan 30,5 milyar dolara geriledi (2015 sonunda 32,1 milyar dolar idi). Yılın ilk yarı sonuna doğru da 27 milyar dolara kadar inebileceğine dair görüşümüzü koruyoruz. Ancak, baz etkisi ve enerji maliyetindeki düşüşün azalan katkısına bağlı olarak, yıl sonuna ait 30 milyar dolar açık tahminimizi koruyoruz (ortalama petrol fiyat tahminimiz 45 dolar/varil). Öte yandan, enerji fiyatlarının daha düşük gerçekleşmesi durumunda daha ılımlı bir tablo da mümkün.
Cari dengede Şubat ayı gelişiminde dikkat çeken noktalar olarak, turizm gelirleri zayıf seyretmeye devam ediyor doğrudan yatırımlara ait kar transferleri daha ılımlı bavul ticaretinin katkısında geçen yıla göre azalma sözkonusu. 
Finansman tarafında ise, doğrudan yatırımların katkısı sınırlı hisse ve bono hareketleri giriş tarafına dönmüş durumda (Mart ayında da devam ettiğini göreceğiz) bankaların yurt dışı muhabirlerindeki mevduatlarına çıkış dikkat çekiyor bankaların ve reel sektörün uzun 
vadeli borçlanmasında artış gözleniyor ithalat finansmanında kullanılan kısa vadeli ticari krediler 'net borç ödeyici' konumda kalıyor. 
'Net hata ve noksan' kaleminden Şubat ayında 2,9 milyar dolarlık giriş sözkonusu. Resmi rezervler, altı aylık düşüşün ardından Şubat ayında 646 milyon dolarlık artışa işaret ediyor.
Ilımlı enerji fiyatları ve talep koşulları altında, cari açığın kırılganlık kaynağı olmaktan uzak görünümünü koruyacak olmasına karşın, küresel risk algılamasında yüksek oynaklık, finansman 
tarafının gündemde kalmasına neden oluyor.

Halk Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)