Ana SayfaMakro EkonomiAnalistler bütçe dengesini yorumladı---

Analistler bütçe dengesini yorumladı

4 / 6
Analistler bütçe dengesini yorumladı
15 Mart 2019 - 17:25 www.borsagundem.com

"Bütçe açığı, Şubat'ta, harcamalardaki artışın gelirlerin üzerinde kalmasının etkisiyle, yüksek gerçekleşti 16,8 milyar TL. 2018'in aynı ayında bütçe 1,9 milyar TL açık vermişti. Böylece 12 aylık kümülatif bütçe açığı rakamı 84,1 milyar TL'ye ulaştı.

Son dönemde ekonomik verilerde bir miktar toparlanma işaretleri görülmeye başlamakla birlikte, halen zayıf seyir sürüyor. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda ekonomik aktivitenin seyri, vergi gelirlerinin artış eğilimi açısından önem taşıyor.

Faiz dışı denge de açık verdi: 2018 Şubat ayında 4,8 milyar TL fazla verirken, bu yıl aynı ayında 2,1 milyar TL açık verdi.

Merkezi yönetim bütçe harcamaları Şubat'ta yıllık %33 artış gösterdi.

" Faiz dışı harcamalar yüksek artış göstermeye devam ediyor.

Ocak'ta yıllık %68 artışın ardından Şubat ayından da %23 artış gösterdi. Burada sosyal güvenlik açık finansmanı ve personel giderlerindeki yüksek artışlar etkili oluyor. Tarımsal destekleme ödemelerinde görülen yıllık %75 artış da harcamaları yukarı çeken diğer bir kalem oldu. Mamul, gayrımenkul alımları gibi yatırım harcamalarını gösteren sermaye harcamalarında ise Şubat'ta azalış görüldü.

" Faiz harcamaları ise Şubat'ta mutlak rakam olarak yıllık 8,0 milyar TL artış gösterdi: 14,7 milyar TL. Merkezi yönetim bütçe gelirleri Şubat'ta yıllık %9,7 arttı.  

" Vergi gelirleri, Şubat'ta %9,4 artış kaydetti: Alt kırılımlara bakıldığında, gelir vergisi yıllık %24, kurumlar vergisi %19,7 arttı. İç talepteki yavaşlamayla, dahilde alınan katma değer vergisi yıllık %19,5 ile azalmaya devam ederken, özel tüketim vergisinde ise, tütün mamulleri kaynaklı, yıllık %5,5 ile sınırlı artış görüldü. Motorlu kara taşıtları, dayanıklı tüketim mallarından alınan ÖTV ise azalmaya devam etti. "  

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)