Ana SayfaPiyasaYeni bir halka arz: Pergamon Status ---

Yeni bir halka arz: Pergamon Status

3 / 4
Yeni bir halka arz: Pergamon Status
20 Ekim 2014 - 08:50 www.borsagundem.com

HALKA ARZDAN SONRA ORTAKLAR HİSSE SATMAYACAK, ÖYLE BİR ŞEY YOK

- Kâr marjı diğer şirketler ile kıyaslanabilir mi? Kendi içinde nasıl değerlendirilir?

Jak Eskinazi: Ciroya baktığınız zaman o ciroya göre kâr çok düşük gibi gözüküyor. Bu hizmet kârı olduğu için bence bu fena bir kâr değil. Bugüne kadar her sene sermayesinin yüzde ellisi kadar kar dağıttı Şirket. 1,5-2 milyon lira civarında kar dağıttık. 2005 yılından bu yana 9,4 milyon TL temettü dağıtıldı. Dağıtılabilir karın tamamı her yıl nakit temettü olarak dağıtılıyor. Dağıtılabilir kârın net kara oranı %87 seviyelerinde. Ancak sermayeye oranı yıllar itibariyle değişiyor.

- Halka arzdan sonra ortaklar hisse satacak mı?

Jak Eskinazi: Şimdilik öyle bir şey yok. Halka arz edilen payların yüzde 25'i kadar bir pay var bir tek, o da SPK’nın mevzuatında yer alıyor. Borsa performansı çok iyi olur Şirketin, o zaman zaten yüzde 25 bir fiyat üstünde bu ek satış yapılıyor. O zaman grup bunu değerlendirir. Böyle bir şeye zaten ihtiyacımız yok…

- Şirketin ne kadarını halka arz etmeyi düşünüyorsunuz?

Jak Eskinazi: Yüzde 33’ünü halka arz edeceğiz. Ek satış hakkıyla beraber yüzde 38’e denk geliyor.

- Halka arz fiyatı ne olacak?

Jak Eskinazi: 7,5 TL olacak. SPK’daki arkadaşlara çok basit bir hesap yaptım. Bugüne kadar bu şirket şu anda halka açılacağı miktar kadar kâr dağıttı. Yatırımcı için temettü verecek bir şirket borsaya geliyor inşallah.

- Peki, halka arz için düşündüğünüz fiyat iskontolu mu?

Jak Eskinazi: Valla ben halka arz fiyatının daha yüksek olacağını düşünüyordum. Sağ olsun A1 Capital “Kar marjı tanıyın, hisse alacak yatırımcılar biraz kar etsin” dediler.

BİZİM GELİRİMİZ HER SENE ARTAR, ZARAR ETTEĞİMİZ BİR SENE BİLE OLMADI

- Yeterince talep geleceğini düşünüyor musunuz hisselere?

Jak Eskinazi: Bugüne kadar verdiğimiz performansın devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Bizim itibarımız bu.

- Küresel piyasalarda yaşanan düşüşlere bağlı olarak Borsa İstanbul da düşüş trendinde. Bu süreç sizi etkiler mi?

Jak Eskinazi: Bunu yaşayıp göreceğiz. Ama bana sorarsanız Borsaya değişik bir kağıt geliyor. 1-1,5 senedir açılan firmaların cinsinden bir kağıt gelmiyor. Yatırım yapma anlamında riskli bir periyoda giriyor olabilir Türkiye ama iş kolu itibarıyla TL’nin zayıflaması, ihracat arzının artması, tekstil sektörünün majör müşteri potansiyeli bakımından bu, masadaki şirketimize yarayacak. Bizim en büyük gelir kaynağımız ihracat cirosundan aldığımız komisyon. Biz bir şey yapmadan da kendi performansımızı aynı düzeyde tutsak bile Türkiye’de ihracatın doğal artması sonucu bizim gelirlerimiz sürekli artıyor. Bizim zarar ettiğimiz bir sene hiç olmadı. İhracat arttıkça bizim gelirlerimiz artıyor.

2023 hedefi için ihracatın her sene artması lazım. Dünyada bir karışıklık olmadığı sürece ihracat yukarıya doğru gitmeye devam edecektir. Biz 2008 krizinde bile ihracatımızı arttırdık. Konjonktüre göre muhafaza ettik. Bugün ihracatını en iyi arttıran sektör hazır giyim ve stabil olarak arttırıyor. Bu sektörde ortalama yıllık ihracat artışı yüzde 15.

 

DOLARA YÖNELİŞ BİZİM EURO PAZARIMIZI BİRAZ ZORLUYOR

- Tekstil ihracatçısı genel olarak hangi bölgelere çalışıyor?

Jak Eskinazi: Bizim müşterilerimiz genellikle Avrupa ülkeleri. Sıralamaya baktığımızda dünyanın en büyük 2-3 firmasına mal yapan imalatçılar ağırlıklı bizim ana müşterilerimiz.  Biz onlara artık ‘ortak’ diyoruz, onlar artık dünyanın her yerinde mağaza açıyorlar. Konjonktür olarak dünyada genel bir kriz olmadığı müddetçe durumu çok iyi dengeliyorlar. Çin’de artık Avrupa’dan durumu daha iyi olan bir zümre var. Burada hala Avrupa mallarına hevesli bir zümre var. Bu tür mağazalarında gelecekteki ciroları da artar, bu da bize yol, su, elektrik olarak geri gelir.

- Sizce ihracatçı için kur ne seviyede olmalı?

Jak Eskinazi: Bu çok önemli bir soru. Şu anda dünyada dolara bir yöneliş var. Bu da bizim euro pazarımızı zorluyor biraz. Ama paritenin 1.30 civarında bulunması ihracatçıyı ürkütmez.

- Kur hedefiniz var mı dolar ve euro için ayrı ayrı?

Jak Eskinazi: Bunu sepette konuşmak lazım. Bugün sepet kur 2.55 civarında. 2.50 ile 2.60 arasında bekleniyor. Biz de 2.50 - 2.60 dolar civarında olmasını bekliyoruz. Daha farklı bir sonuç bizim enflasyon politikamıza da aykırı. Bakın şu anda faizler iki haneli rakamlara geldi ama Merkez Bankası hala faizlere müdahale edemiyor. Bunlar çok önemli şeyler. Enflasyonumuz son zamanlarda umulmadık şekilde yukarılara tırmandı. Tabi bunun yanında çok büyük avantajlar da elde ettik. Euronun 3 TL’ye çıkmasıyla ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65’lere 75’lere doğru çıktı.  Bu çok büyük bir avantaj Türkiye için. 2023 de hedef bunu yüzde 80’e getirmek.

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dilruba20 Ekim 2014 14:21

    Arz olanlari görduk. Örnek Sekuro. 12 ay evvel 2,5dan arz oldu. Simdi 1,6. Nerden gelir böyle sirketler.Buyur buradan yak. Orda da ayni araci kurum. Kucuk yatirimci olarak hep kayp eden olduk.

  • dlbyz20 Ekim 2014 12:21

    borsaya giriyorsa halk dolandırılır gerçeğini öğrenmişler olmalı

  • AHMET20 Ekim 2014 12:17

    İzmirli şirketlerin bis neler yaptgınıı adamlar biliyor günah çıkarmak için destan yazmış YERSEN.

  • broker20 Ekim 2014 11:02

    kardeşim en az bir yıl süreyle sattığın fiyattan geri alım garantisi varmı. yok. o zaman ben senin neyine güveneyim, lafla peynir gemisi yürümez. paramızı geri verin.

  • kyat20 Ekim 2014 10:37

    hayırlı olsun. sahipleri düzgün insanlara benziyor. ama malesef lider kurumun diğer halka arzları gibi bunun da alıcısı belli, akıbeti belli.