Ana SayfaPiyasaYeni bir halka arz: Pergamon Status ---

Yeni bir halka arz: Pergamon Status

2 / 4
Yeni bir halka arz: Pergamon Status
20 Ekim 2014 - 08:50 www.borsagundem.com

8 YILDIR FAALİYETTEYİZ, İZMİR’DE KONFEKSİYONDA BÜYÜDÜK

BORSAGUNDEM.COM: Bize Pergamon’dan bahseder misiniz, sizi tanıyabilir miyiz?

Jak Eskinazi : Pergamon’un kuruluşu 10 seneyi geçti. Öztüre Ailesi tarafından kuruldu. Ağırlıklı ortak Öztüre Holding şirketleriydi. Ben o zamanlar İhracatçılar Birliği Başkanı’ydım. Buradaki şirketlerin ihracat işlemlerini geçirecekleri bir şirket kalmamıştı. “Bu görev sana düşer başkan” dediler, ben de “Hep birlikte bir şirket kuracağız” yanıtını verdim ve bir karar aldık. Ancak ben Status’ü kurdum, onlar gelmedi!

O dönemde bir tek Yaşar vardı.  Tütünbank olayları nedeniyle o dönemde dış ticarette bir tereddüt oluştu, yani bir güven bunalımı. Bu nedenle o zamanlar ciddi ihracat rakamları ve KDV olduğundan böyle bir iki kurulum oldu. Kendi ihtiyacımız için bir düzen kurmak gerekti. Statüs kendi imkanları ile büyürken piyasa biraz daraldı. O noktada Pergamon’la bir görüşme sonucunda birleştik. İsimlerde birleşti. İşte Pergamon Status böyle doğdu; Öztüre Holding ve Rotex Grubu, iki ortak tarafından kuruldu.

Pergamon Status olarak 9 yıldır faaliyetlerimize devam ediyoruz. Ağırlıklı olarak İzmir’de konfeksiyonda büyüdük. Üretiminin tamamını ihracat yapan şirketler için devletten KDV tahsilatı sorunu oluyor. Konfeksiyoncular bu anlamda sorunlu olmuş oluyorlar. Yüzde 90’ın üzerinde müşterimiz konfeksiyon imalatçıları. İzmir’de bir iki firma dışında Pergamon Status ile çalışmayan konfeksiyon imalatçısı yok diyebilirim. Zaman içinde özellikle geçen sene 4-5 tane İstanbullu firmamız daha oldu. Ancak İstanbul’da çok fazla müşterimiz yok. Burada çok tanınıyor olduğumuz halde İstanbul’da tanınmamış olmamız bunda etken. Zaten halka açılmamızın en büyük nedenlerinden biri de bu. İstanbul gibi önemli bir şehirde güvenilir ve tanınan bir firma olmak istiyoruz. Pergamon Status bir dış ticaret sermaye şirketi. Bu, devletin tanıdığı özel bir statü. Her yıl minimum 100 milyon dolar ihracat yapan ve ödenmiş sermayesi 2 milyon liranın üzerinde olan şirketlere tanınan bir hak. Her yıl bu liste yenileniyor.

 

SERMAYE ARTIRIMINI DÜŞÜNÜP HALKA AÇILMA KARARI ALDIK

- Nedir bu hakkın tam olarak açılımı?

Jak Eskinazi: Dış ticaret sermaye şirketinin en önemli özelliği vergi dairesinden nakit iadelerinde bir takım kolaylıklar sağlanması. Güvenilir ve sağlam şirketlere veriliyor bu hak, öyle pat diye olmuyor. Prosedürleri var, mali kontrollerin çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Devletin amacı ihracatçılara, bünyesindeki şirketlere bu kontrolleri sağlatmak. Biz kendi ekibimizle Maliye Bakanlığı’nın bir şubesi gibiyiz. Gümrüklerde de bu şekilde ekibimiz var. Devletin tuttuğu bir taşeron gibiyiz. Devlet memnun,  müşteri memnun. Maliyetlerini düşürüyoruz. Zamanla bazı haklar veriyorlar. Finans işi de yapabilirsiniz ya da müşterilerinizin vesayetlerini de ödeyebilirsiniz. Devlet teşviğinde daha büyük yatırımlar için ideal şirket oluyorsunuz. Çin mesela bunu yaptı. Halka açık şirket olarak bir TGS var, bir de inşallah biz olacağız.

-Halka açık olmayanlar arasında bu işi yapabilecek şirket sayısı çok mu?

 Jak Eskinazi: TGS Dış Ticaret Türkiye’nin 9. büyük ihracat firması, biz 14. sıradayız. 2013 sıralamasında ciroya göre 6 tanesi Koç Grubu zaten. Diğerleri açık ara geride kaldılar. Sermaye yapısının kuvvetliliği ve güvenirlilik esasına dayalı bir kuruluş olduğu için biz de sermaye artırımını düşünüp halka açılma kararı aldık.

- Şirketin sermayesi ne kadar?

Murat San (Genel Müdür): 3 milyon lira, özsermayesi dağıtılmamış yedek akçelerle toplamı 7 milyonun üzerinde.

 

RİSKİ SEVMEYEN BİR ŞİRKETİZ, YAVAŞ YAVAŞ BÜYÜMEK İSTİYORUZ

- Temettü politikasından da bahseder misiniz?

Murat San: Bu şirket bugüne kadar her sene kâr dağıttı.

 

- Borsaya gelmenizin nedeni Türkiye çapında tanınmak mı, İstanbul’da o 4- 5 büyük firma dışındaki firmalara ulaşmak mı? Ya da sermaye yapısını güçlendirmek için ucuz sermaye mi?

Jak Eskinazi: Bizim halka açılmak istememizde birkaç temel sebep var. Öncelikli üstlenilen misyon, SPK ve Borsa’nın daveti. Bir başka hedef ise Şirketin bilinirliğini artırmak. İstanbul piyasasında kuvvetli olabilmek güvenilirliği artırır. Bizim için bir avantaj olur. Sermaye arttırdığımız zaman bankacılık işlemlerimiz kolaylaşır. Hizmetimizi artırırız. Riski sevmeyen bir şirketiz. Bir müşteriyi içeri aldığımız zaman derinlemesine inceleriz. Herkese ‘buyur gel ‘demeyiz. Yavaş yavaş büyümek istiyoruz, müşterileri eleyerek gidiyoruz. Maliye’ye karşı sorumlu olduğumuz için denetlenmesi zor şirketleri bünyemize almıyoruz.

 

- Kaç kişilik bir denetim ekibiniz var?

Jak Eskinazi: Toplamda 29 kişiyiz, 6 kişi denetim grubunda. Bu 6 kişi hem mali analiz, şirket analizi hem de denetimi yapıyorlar. Gümrük işleri için ayrı bir grup var. Kendi alanlarında çok iyi bir geçmişi var bu arkadaşlarımızın. Bizimle çalışan şirketlerin büyük avantajlarından bir tanesi onlara değişen mevzuatlar hakkında anında çok sıkı bilgilendirme yapıyoruz. Doğru yolda gitmelerini sağlıyoruz. Ucu bize dokunabilir sonuçta. Bugün dış ticaret sermaye şirketleri arasında en geniş ve en maliyetli kadroya sahip firmayız diyebiliriz. Güvenilirliği devam ettirmek için böyle olmanız gerekiyor. 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dilruba20 Ekim 2014 14:21

    Arz olanlari görduk. Örnek Sekuro. 12 ay evvel 2,5dan arz oldu. Simdi 1,6. Nerden gelir böyle sirketler.Buyur buradan yak. Orda da ayni araci kurum. Kucuk yatirimci olarak hep kayp eden olduk.

  • dlbyz20 Ekim 2014 12:21

    borsaya giriyorsa halk dolandırılır gerçeğini öğrenmişler olmalı

  • AHMET20 Ekim 2014 12:17

    İzmirli şirketlerin bis neler yaptgınıı adamlar biliyor günah çıkarmak için destan yazmış YERSEN.

  • broker20 Ekim 2014 11:02

    kardeşim en az bir yıl süreyle sattığın fiyattan geri alım garantisi varmı. yok. o zaman ben senin neyine güveneyim, lafla peynir gemisi yürümez. paramızı geri verin.

  • kyat20 Ekim 2014 10:37

    hayırlı olsun. sahipleri düzgün insanlara benziyor. ama malesef lider kurumun diğer halka arzları gibi bunun da alıcısı belli, akıbeti belli.