Ana SayfaPiyasaYatırımcının Usaş merakı---

Yatırımcının Usaş merakı

2 / 2
Yatırımcının Usaş merakı
24 Kasım 2014 - 11:54 www.borsagundem.com

ÖZSERMAYESİ KRİTİK NOKTADA

SORU- Yeşil İnşaat’ın durumu hakkında bilgi alabilir miyiz? Çıkışının sebebi nedir? Daha da çıkma ihtimali var mı?

Murat Yerlikaya
 
CEVAP- Sermayesinin yüzde 24’ü borsada işlem gören  Yeşil GYO’nun yüzde 58,64’ü Kamil Engin Yeşil’e, yüzde 11,80’i ise Yeşil İnşaat’a ait bulunuyor. 2010 yılından bu yana gerileyen hissenin fiyatı nominal değerinin altında bulunuyor. 30 Ekim 2014 günü firmanın açıklamış olduğu dokuz aylık bilançosuyla birlikte her ne kadar yukarı yönlü bir atakta bulunduysa da bu çıkışın gerekçesi olabilecek bir gelişme söz konusu değil. Zira hissenin çıkışa geçtiği gün açıklanan bilançoda 16 milyon TL dönem zararı söz konusu. Bu anlamıyla bilançonun iyi olduğunu söylemek mümkün değil. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 10,9 milyon TL kar açıklamıştı. Geçen yıl dokuz aylık sürede satış gelirleri 267,4 milyon TL’yi geçerken bu yıl ancak 3,5 milyon TL oldu. Satışlarda gerçekleşen bu düşüş daha önce esas faaliyetlerde yaşanan zarara neden olurken bu defa dönem sonunda da zarar açıklamasına neden oldu. Firmanın bilançosuna bakıldığında ise hayli yüksek bir borçluluğa sahip olduğunu görmekteyiz. Buna rağmen geçtiğimiz Eylül ayında 100 milyon TL tutarında özel tahvil ihracı için SPK’ya başvuruda bulundu. Bu ihracın gerçekleşmesi halinde borçluluk yapısı daha da artacak.
Özsermayesi ise uzun bir süredir riskli yapısını koruyor. Gerçi son  iki yılık zaman diliminde bir nebze iyileşme görülse de kritik noktada bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Zira sermayesi 235,1 milyon TL iken özsermayesi  239,2 milyon TL seviyelerinde bulunuyor. Bu durum hissenin nominal değerinin altında kalmasında da etkili olmakta. 
Mevcut haliyle dokuz aylık bilanço döneminde elde etmiş olduğu zararın yıl sonunda da oluşma ihtimali hayli yüksek bulunuyor. Daha güçlü firmaların takip edilmesinde fayda var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)