Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar sanayi verisi yorumu---

Uzmanlar sanayi verisi yorumu

2 / 4
Uzmanlar sanayi verisi yorumu
09 Eylül 2013 - 12:52 www.borsagundem.com

"Sanayi üretimi temmuzda yıllık bazda %5,8 artarak beklentilerin üzerinde bir miktar gerçekleşti  mevsimsellikten arındırılmış üretim de aylık %0,9 artarak üretimdeki görece olumlu seyri pekiştirdi. Bu rakamlar yılın ikinci çeyrekteki %3,2’lik üretim artışının ardından toparlanmanın sürdüğü sinyali verdi—fakat ağustos rakamının olumsuz gelmesi ve görünümü zayıflatması mümkün. Bu bağlamda, yarın açıklanacak ikinci çeyrek büyümesinin %3,9 olmasını bekliyor ve bu yıl için büyüme tahminimizi %4,1 olarak koruyoruz.
Temmuzdaki sanayi üretimi ile ilgili not edilmesinde yarar gördüğümüz husus, sermaye malı imalatının yıllık bazdaki %13’lük artışıdır. Haziranda sürpriz yapan sermaye mallarının güçlü seyrinin sürmesinde bilgisayar ve otomotiv imalatı yine etkili olurken, imalat sanayi toplamı açısından mobilya imalatı ve bazı diğer sektörlerin de benzer destek verdiği belirtilebilir. Dolayısıyla, imalat sanayinin genel seyrinin olumsuz olmadığı değerlendirilebilir.
Sanayi üretimi verileri sonrasında, para politikası açısından beklentimizi şöyle özetleyebiliriz: 17 Eylüldeki Para Politikası Kurulu toplantısında %4,50 olan politika faizinin, %3,50 - %7,75 olan faiz koridorunun, Rezerv Opsiyon Katsayılarının ve zorunlu karşılıkların sabit bırakılmasını bekliyoruz  bundaki belirleyici etken TCMB’den gelen bu yöndeki açıklamalardır. Türkiye’deki para
politikasının yılın ikinci yarısında sıkılaştırılması beklentimizi aylardır ifade etmekteydik  mayıs sonrasında yaşanan gelişmeler bunu gerçekleştirdi, denebilir. Dolayısıyla, para politikasının daha da sıkılaştırılması olasılığının zayıfladığı değerlendirilebilir fakat küresel ekonomik gelişmeler yeni bir faiz artırımını zorunlu kılabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)