Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar enflasyon verisini mercek altına aldı---

Uzmanlar enflasyon verisini mercek altına aldı

1 / 5
Uzmanlar enflasyon verisini mercek altına aldı
03 Nisan 2019 - 11:40 www.borsagundem.com

İş Yatırım Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Gıda söz dinlemiyor. Mart’ta tüketici fiyatları aylık %1,03 ile %0,75’lik beklentimizin ve %0,92’lik piyasa tahminin üzerinde arttı. Böylece yıllık enflasyon %19,71 seviyesine geldi (Şubat 2019: %19,67).

Tahminimizdeki sapma aylık bazda %2,4 artan ve manşete 0,6 puan katkı sağlayan gıda grubundan kaynaklandı. Gıda cephesindeki görünümde aylık %9,1 artan taze meyve sebze fiyatları etkili oldu. Bu durum Mart ayında tanzim satışlarının market ve pazar fiyatlarına yansımasının sınırlı olduğuna işaret ediyor. Ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki artışın önceliğinde ulaştırma grubu manşeti 0,12 puan yukarı çekerken sağlık grubu fiyatlarındaki artışın katkısı 0,09 puan oldu. Haberleşme grubu (negatif katkı) haricindeki diğer kalemlerin ise aylık enflasyona sınırlı pozitif katkısı oldu.

İç talepteki yavaşlamanın yansımasıyla ve gıda gurubunun hesaplamaya dâhil edilmemesi nedeniyle çekirdek enflasyonda gerileme devam etti. Bu bağlamda yıllık C grubu enflasyonu Mart’ta %17,5’e geriledi (Şubat: %18,1). Temel mal grubu enflasyonun %19,9’a gerilemesi (%21,2’den), alt detayında dayanıklı mal grubu yıllık enflasyonun %15,5’e gerilemesi (%17,5’ten) iç talepteki zayıflamanın etkisini gösteriyor Büyümedeki yavaşlama nedeniyle çekirdek enflasyonda düşüşün ilk yarıda sürmesini bekliyoruz.

TL’de dalga boyunun artması, petrol fiyatlarındaki artış Nisan ayında enflasyonda yukarı yönlü baskı yaratacak. Öte yandan otomobil, mobilya, beyaz eşya sektörlerindeki vergi teşviklerinin uzatılması enflasyondaki baskıyı azaltıyor.

Nisan-Mayıs aylarında yıllık enflasyonun %20-%20,5 bandında seyrettikten sonra Haziran itibariyle gerilemeye başlamasını ve baz etkisi nedeniyle üçüncü çeyrekte %10’a kadar gerilemesini bekliyoruz. Yıl sonu beklentimizi %16’da koruyoruz.

Para politikası cephesinde enflasyondaki mevcut görünüm ve TL’deki son dalgalanma Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu devam etmesini gerektiriyor. Bu bağlamda Nisan toplantısında bir değişiklik beklentimiz yok. Finansal istikrarın sağlanması durumunda ilk faiz indiriminin Haziran’da tekrar haftalık repo faizi ile fonlamaya geri dönülmesi ile yapılacağını (%25,5’ten %24,0) düşünüyoruz. "

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)