Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar enflasyon verisini mercek altına aldı---

Uzmanlar enflasyon verisini mercek altına aldı

2 / 5
Uzmanlar enflasyon verisini mercek altına aldı
03 Nisan 2019 - 11:40 www.borsagundem.com

Vakıfbank Tarafından Hazırlanan Analiz Raporu: 

"Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mart’ta aylık bazda %1.03 (VakıfBank Ekonomik Araştırmalar beklentisi: %0.89, Piyasa beklentisi:  %0.90) arttı. Yıllık bazda ise TÜFE Şubat ayındaki %19.67’den Mart’ta %19.71’e yükseldi.

Mart’ta harcama gruplarında en yüksek artış Şubat ayına benzer şekilde sağlık grubunda yaşandı. Sağlık grubunda fiyatlar bir önceki aya göre %3.48 arttı ve enflasyonu 0.09 puan artış yönlü etkiledi.  

Mart’ta ikinci en yüksek artış ise %2.44 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandı. Taze meyve sebze fiyatlarındaki %9.10’luk artış gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki artışta belirleyici olurken, grubun enflasyona katkısı 0.57 puan oldu. Böylece gıda ve alkolsüz içecekler grubu Mart’ta enflasyona en yüksek artış yönlü katkıyı yapan grup oldu. Üçüncü en yüksek artış ise yeni dönem kayıtlarının devam ettiği eğitim grubunda yaşandı. Eğitim grubu fiyatları bir önceki aya göre %1.45 arttı ve enflasyonu 0.03 puan artış yönlü etkiledi. Bir önceki aya göre %0.75 artan ancak enflasyon sepeti içindeki ağırlığı yüksek olan ulaştırma grubunun enflasyona katkısı ise 0.13 puan oldu. Haberleşme grubu ise Mart’ta fiyatların düşüş gösterdiği tek grup oldu. 

Mart’ta gıda ve enerji gibi kontrol edilemeyen kalemleri içermeyen çekirdek enflasyon (C endeksi) bir önceki aya göre %0.28 arttı ve yıllık bazda Şubat’taki %18.12’den %17.53’e geriledi. Çekirdek enflasyonun momentumunda ise yükseliş var. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Mart’ta bir önceki aya göre %1.58 arttı ve yıllık bazda Şubat’taki %29.59’dan %29.64’e yükseldi. Böylece Yİ-ÜFE’de üst üste beş ay yaşanan düşüşün ardından Mart’ta tekrar yükseliş yaşandı.  

Mart’ta ana sanayi gruplarına göre en yüksek artış %3.1 ile enerji grubunda, sektörlere göre ise %14.05 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarlarında yaşandı.

Sonuç olarak, Mart’ta enflasyon beklentilerin üzerinde aylık bazda  %1.03 arttı ve yıllık bazda %19.71’e yükseldi. Mart’ta enflasyondaki artışta gıda ve alkolsüz içecekler grubu ile ulaştırma grubunda yaşanan yükseliş etkili oldu. Gıdadaki artışta taze meyve sebze fiyatlarında yaşanan sert yükseliş etkili oldu. Çekirdek enflasyonda ise gıda ve enerji fiyatlarındaki artış hissedilmediği için yıllık bazda düşüş devam etti. Yİ-ÜFE aylık bazda %1.58 artarken yıllık bazda beş ay üst üste düştükten sonra tekrar yükseldi. Yİ-ÜFE’deki artışta enerji maliyetlerindeki artışın rol oynaması önümüzdeki aylarda TÜFE’de de enerji kaynaklı yukarı yönlü baskıların görülmesine neden olabilir. 31 Mart’ta sona erecek ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılması ise TÜFE’de Nisan ayında ev eşyası ve ulaştırma gruplarında yaşanabilecek artışı ertelemiş oldu. Ancak ikinci çeyrekte enflasyonda yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. Yılsonu enflasyon beklentimiz ise %15.9 olmakla birlikte ikinci çeyrek gelişmeleri ve kurdaki hareket yılsonu enflasyon beklentilerinde belirleyici olacaktır." 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)