Ana SayfaPiyasaTSPB Başkanı Koç’tan bomba öneri---

TSPB Başkanı Koç’tan bomba öneri

7 / 10
TSPB Başkanı Koç’tan bomba öneri
23 Ekim 2017 - 09:53 www.borsagundem.com

“TASARRUF ORANLARI YÜZDE 20’LERİN ÜSTÜNE ÇIKTI”

- Türkiye’de tasarruf oranı nedir? Yeterli mi değil mi?

İlhami Koç: Biliyorsunuz bizde tasarruf oranları düşük görünüyor. Sonra milli gelir ve tasarruflarda bir takım değişiklikler yapıldı ve tasarruf oranları yüzde 20’lerin üstüne çıktı.

Bakın biz yüksek büyüme sağlayan bir ülkeyiz. Büyüme demek yatırım demek, yatırım demek tasarruf demek. Tasarruflarımız açık olduğu için biz bunu yurt dışından ülkeye getiriyorduk. Ne kadar yurt içi tasarrufları yukarıya çekersek yurt dışına olan bağımlılığımız daha azalacak. Bunun içinde karar vericiler birkaç model geliştirdi. Birincisi yastık altındaki altını ekonomiye katmak için bankacılıkta kaydı süreci ve çok yeni altın sertifikası programları başladı.

İkincisi de mevcut harcamaları kısıp, tasarrufları nasıl artırabiliriz? Bakın insan doğası harcamaya yöneliktir. Para harcarsanız mutlu olursunuz. Serbest piyasa ekonomisi de sizi buna zorluyor. Reklamlar da onu al bunu al gibi. Onun içinde çok tasarruf edememeye başlıyorsunuz. Buna çözüm de serbest piyasa ekonomisinde teşvik edici tasarruf sistemleri oldu. İşte Bireysel Emeklilik’teki otomatik katılım da bunlarda biri. Otomatik katılım sistemi bütün dünyada çok yaygın bir uygulama ve bizde de başladı. Fakat caymalar çok hızlı oldu. Özelikle alt sınıf dediğimiz çalışan bunda çok zorlandı. Ama bu kötü algı silinirse Bireysel Emeklilik çok güzel bir sistem.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)