Ana SayfaPiyasaSiyasi gelişmeler ve faiz kararları yeni haftanın gündemi---

Siyasi gelişmeler ve faiz kararları yeni haftanın gündemi

2 / 4
Siyasi gelişmeler ve faiz kararları yeni haftanın gündemi
23 Temmuz 2017 - 10:46 www.borsagundem.com

SİYASİ AJANDA HEM TL’Yİ HEM DE BORSAYI ETKİLEYECEK

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖR  

Geçtiğimiz haftaya ekonomik ajandada yer alan gerek Avrupa Merkez Bankası faiz kararının gerekse Fitch Türkiye kredi not değerlendirmesinin damga vurmasını beklerken, perşembe günü Almanya ile yaşanan siyasi gerilim damga vurdu. 

Yapılan karşılıklı açıklamalar sonrasında Türk Lirası Euro karşısında %1 dolayında değer kaybetti. Borsa İstanbul ise perşembe gününü düşüşle kapatsa da haftayı yükselişle 106.843 seviyesinden kapattı.

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı sonrasında 1.15’in altına inen Euro/Dolar paritesi, faiz kararı sonrasında Başkan Mario Draghi’nin yaptığı açıklamalar ile birlikte 1,16’nın üzerine çıktı.

TCMB’nin brüt döviz rezervlerinin de yaklaşık 4 milyar dolar düşerek 86,2 milyar dolara gerilediğini hatırlatalım. Sınırlı bir artış gösteren altın rezervleri ise 18,9 milyar dolar olarak açıklandı. Merkez’in net döviz rezervinin ise 25 ila 30 milyar dolar arasında olması dikkat çekici bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. 

Cuma gününe baktığımızda ise, beklentilere paralel olarak Fitch Türkiye’nin kredi notunu BB+ olarak teyit etti. Not görünümünü ‘durağan’ olarak açıkladı. Beklentiler doğrultusunda gelen açıklama sonrasında kapanan piyasalarda oynaklık sınırlı kaldı. 

Gelecek haftada ise bizi çarşamba günü Fed ve perşembe günü TCMB faiz oranı kararları bekliyor. Beklentiler iki merkez bankasının da faizleri değiştirmemesi yönünde.

Fed’in temmuz ayı toplantısı sonrasında basın toplantısı olmayacağından, faizlerin beklendiği gibi sabit bırakılması halinde piyasalarda sert hareketler yaşanmayacaktır.

Petrol cephesine baktığımızda, OPEC’in bu ay yayımlanan verilerinde OPEC üyelerinin petrol arzının arttığının görülmesi sonrasında düşüş görüldü. Gelecek hafta ABD’de açıklanacak olan ham petrol stokları verisinin beklentilerden düşük gelmesi petrolde tekrar bir yükseliş eğilimini gündeme getirebilir.

Gelecek hafta ekonomik ajanda kadar siyasi ajandanın da etkili olacağını söyleyebiliriz. Türkiye’nin Almanya ile olan ilişkilerinde yapılacak her açıklama ve yaşanabilecek tüm gelişmeler hem Türk Lirası hem de Borsa İstanbul üzerinde etkili olacaktır. 

Diğer yandan, ABD’de Fed’in faiz kararının açıklandığı günde Donald Trump’ın oğlu ve eski kampanya şefi Paul Manafort’un Senato Adalet Komisyonu toplantısı öncesinde ifade vereceğini de notlarımız arasına ekleyelim.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Maden işleri..KOZA etkisi.24 Temmuz 2017 08:22

    Son günlerde KOZA şirketlerinde ciddi yükselme var. Bergama madeni hariç diğer tüm sahalar FETÖ nün bürokrasideki emniyet müdürü, valisi, bakanlıktaki elamanları ile örgüt desteği ile KOZA şirketlerine verildi. Başka şirketler alamadı ama bunlar aldı. Şimdi milyonlar kazanılıyor. ve bu milyonlar yabancı takasında ne idüğü bilinmeyen fonlara gidecek.