Ana SayfaYatırımcı KöşesiSAHOL ve İndes sorusu---

SAHOL ve İndes sorusu

1 / 2
SAHOL ve İndes sorusu
17 Aralık 2019 - 09:00 www.borsagundem.com

VİZYON VE AÇILIM ÖNEMLİ 


SORU- Çocuğum için uzun sureli, temettü veren ve güvenilir hisse senedi düşünüyorum. Öte yandan eğer sadece temettü verimli odaklı bir yatırım yapacaksam temettü veriminin enflasyonun üzerinde olması gerekmez mi? Hatta mevduat faizinin reel getirisi üzerinde olması? Bunun gerçekleşebilmesi için de şirketlerin karlılığın devam etmesinden dolayı hisse fiyatları kendiliğinden artması gerekmez mi? Örneğin yanlış bilgiye ulaşmadıysam SAHOL hissesinin değeri 2015-2019 arasında dalgalanmalar olsa da değeri neredeyse su andaki değeriyle hemen hemen aynı. Sonuç olarak önerinizi öğrenebilir miyim?  


Murat Oge  


CEVAP-Borsada işlem gören hisselerin vermiş olduğu temettüyü bir tür reklam olarak görmek pek de yanlış olmayacaktır. Zira, temettü tutarı kadar bir miktar hissenin fiyatından düşürülerek düzeltme yapılır. Bunun anlamı sahip olunan hissenin değerinden bir miktarının nakde döndürülmesidir. Bu işlemin neticesinde de hissenin değerinde alınan kâr payı kadar azaltma söz konusu olacaktır. Bu anlamıyla temettü alınmasından dolayı hissedarın gerçekte bir kazancı yoktur. Bununla birlikte değeri azalan hissenin tekrar eski fiyatına gelmesi ya da daha da yukarıya çıkması asıl elde edilen kâr olacaktır. Yatırımcının kârı hissenin değerinin artıp artmaması ile doğrudan bağlantılıdır. Bu çerçeveden bakıldığında Sabancı Holding, düzenli temettü ödemesinde bulunan firmalardan birisi olduğu görülecektir. Fakat bu temettüye rağmen hissenin yeterli düzeyde bir performansı olamamakta. Bunda Türkiye’nin önemli bir firması olmakla birlikte eski gücünü koruyamamasının etkisi göz ardı edilmemeli. Şirket, ileriye dönük hedef ve vizyon noktasında aynı kalibrede olan rakibinin gerisine düşmesi dikkatlerden kaçmadığı gibi yeni bir açılım sağlayacağına dair işaret de vermiyor. Bu da yatırımcıların ilgisini zayıflatırken hissenin fiyatının 2012 yılından bu yana yatayda dalgalı bir seyir izlemesine yol açıyor. Yeni nesil kârlı firmaların takip edilmesi getiri potansiyelini daha fazla artıracaktır.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa17 Aralık 2019 14:59

    Evladiyelik hisse düşünen yanılyor,ben burada ismini yazmayacağım;iki hisse aldım,azar azar üstüne ilave ediyordum,biri 19 liraya çıktı ,7 liraya indi;diğeri 26 liraya çıktı12,5 liraya indi.Nasıl güveneceğim bu borsaya?Bizim borsa vur kaççıların ve dolandırıcıların elinde.

  • HÜLYA ÇİFTCİ17 Aralık 2019 10:57

    indeksk iyi hisse senedi her sene 5 TL geliyor % 100 kazandıryor sonra bozaltma yapıyorlar.

  • HÜLYA ÇİFTCİ17 Aralık 2019 10:56

    Sabancı gurubuna ait % 99 hisse senetleri iki senedir milleti bitirdi .teknosa ve carfuorsa da üstelik özsermaye değerlliklerini yitirdiler.sakıp sabancı ve özdemir sabıncı vefat ettikten sonra şirketleri oknanusta dümeni krılmış veya kaptanı olmayan bir gemi gibi sürüklenmektedir.şirketlerinin çoğu zor durumda mesala temsa borç batağında kredilerini ödeyemiyor, yünsa yı sattılar , sasa yine öyle sattılar.afyon çimento iki sene önceki fiyatların altında daha da saymayacağım.