Ana SayfaPiyasaSaf GYO ve Çelebi sorusu---

Saf GYO ve Çelebi sorusu

1 / 2
Saf GYO ve Çelebi sorusu
01 Aralık 2016 - 10:10 www.borsagundem.com

AKİŞ GYO’NUN BÜNYESİNDE BİRLEŞİYOR

SORU (1) - Saf GYO, Türkiye’nin büyük şirketlerinden biri olmasına rağmen 0.87 kuruş gibi komik bir rakamda. Akış GYO ile de birleşiyor. Bu, hisseyi nereye götürür? 

Akif Şahin

CEVAP - Mart 2007’de borsaya gelen Saf GYO, arada geçen süre zarfında pek de iyi bir performans sergileyemedi. Hisse, arada yukarı atakları olsa de geçen 10 yıla yakın zaman içinde halka arz seviyesine yakın fiyatlarda kaldı. Enflasyonun fiyatları aşındırma etkisi de göz önüne alındığında halka arzdan bu yana hisseyi elinde bulunduran yatırımcının zarar ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak şirket eylül ayında aldığı kararla Akiş GYO ile birleşiyor. Karar gereğinde birleşme Akiş’in bünyesinde gerçekleşecek. SPK da birleşme işlemine gerekli onayı verdi. Birleşme nedeni olarak aynı sektörde faaliyet göstermekte olan iki şirketin birleşmesinin, ekonomik, operasyonel ve rekabet gücü açısından yaratacağı avantajlar ile oluşturacağı sinerjiye vurgu yapıldı. Söz konusu birleşme neticesinde ortaya çıkacak şirket büyüklüğünün yaratacağı fırsat ve imkanların olacağı yönündeki beklenti de dile getirilen bir diğer neden. Ancak unutmamak gerekir ki bu hedefler firmaların iyi niyetli ileriye dönük beklentileri. Gerçekleşmesi ise genel ekonomi ve piyasadaki pozisyonlarını güçlendirebilmeleriyle ilgili olacaktır. Sonuç olarak hedeflerin pratikte ne ölçüde gerçekleştiğinin görülmesi daha önemli olduğunu unutmamalı.  

SPK mevzuatına göre iki şirketin birleşmesi önemli işlemler arasında bulunması nedeniyle ortakların ayrılma hakkı doğmakta. Bu nedenle birleşmenin onaylanacağı genel kurul toplantısına katılarak olumsuz oy kullanacak ve muhalefet şerhini toplantı tutanağına işletecek hissedarlar paylarını şirkete satarak ortaklıktan ayrılma hakkına sahip bulunuyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)