Ana SayfaGündemReform Paketi'ne iş dünyasından yorumlar---

Reform Paketi'ne iş dünyasından yorumlar

6 / 10
Reform Paketi'ne iş dünyasından yorumlar
10 Nisan 2019 - 12:43 www.borsagundem.com

DEİK Başkanı Olpak: Takvimlendirilmiş reçete bize göre

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı (DEİK) Nail Olpak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomik  Program Yapısal Dönüşüm Adımları ile ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı. 

Olpak değerlendirmesinde şunları kaydetti:

 “31 Mart yerel seçimleri sonrası 4,5 yıllık seçimsiz zamanın, YEP çerçevesinde planlanan tüm ekonomik reformların adım adım hayata geçeceği stratejik önemi yüksek bir dönem olacağını dile getirmiştik. Nitekim Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak da bu yılın sonuna kadar atılacak adımları açıkladı. Açıklanan adımlar, ülkemizin ekonomideki temel sorunlarının tespitinin doğru yapıldığını ve ülkemizin ihtiyaçlarına özel bir reçete çalışıldığını gösteriyor.  

Bununla birlikte, bu süreci kendi tedavilerimizi geliştireceğimiz ve daha sağlıklı ilerleyeceğimiz bir dönem olarak da değerlendirmek gerekiyor. Ayrıca, iş dünyası olarak, bu adımların yılsonuna kadar takviminin açıklanmasını önemsiyoruz.

Bu çerçevede finans sektörü kapsamında banka sermayelerin güçlendirilmesi, aktif kalitesinin artırılması, BES ve kıdem tazminatı fonunun hayata geçirilmesi, ihracat ve üretim odaklı kredi arzı, reel sektörde mali şeffaflığın artırılması ve kurumsal yönetim standartlarının yükseltilmesi, 

 Enflasyonla mücadele kapsamında Tarımda Milli Birlik Projesi ile üretici ve tüketici arasında değer zincirinin sağlanması ve özellikle gıda enflasyonu ile mücadele, SERA A.Ş., küçükbaş hayvancılık, hal yasası ve gıda regülasyonu,

 Bütçe disiplini kapsamında tasarrufların devamlılığının sağlanması, sıkı maliye politikasının sürmesi,

 Vergi dönüşümü kapsamında yeni vergi mimarisiyle vergi adaleti sağlanması ve verginin tabana yayılması, kurumlar vergisinin kademeli olarak düşürülmesi ile kayıt dışıyla mücadele ve mükellef haklarının korunması.

 Bu başlıklar, ülkemizin kırılganlıklarını ortadan kaldıracak ve yabancı yatırımcının da güvenini artıracak adımları oluşturuyor. Yanı sıra, yargı reformu gibi önemli başlığın da planda yer alması, bütüncül bir yaklaşımın benimsendiğinin bir göstergesi.

 DEİK olarak, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine ivme katacak bu gerçekçi adımların takvimlendirilerek hayata geçmesinde üstümüze düşen ne varsa yapacak ve ticari diplomasi faaliyetlerimizi yoğunlaştıracağız.”

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • WERS10 Nisan 2019 14:00

    4,5 yıl boyunca akp ekonomiyi düzeltemezse bir daha başa gelemez ben bu programdan bişey anlamadım ortada bişey yok kıdem tazminatı daha 2 senedir konuşuluyor bu günü beklemişler desteğe gelince akp sağolsun kendinden olan herkesin önünü zaten açıyordu şimdi bankalarlada açacak üretim ve tarıma destek versin akp 

  • bekir ırmak10 Nisan 2019 14:53

    Üstat yerlileşme millileşmeye daha fazla teşvik, Tarım paketi, aracı zinciri kırma vs adam anlatmış ya okumadın herhalde

  • ahmet10 Nisan 2019 13:39

    kıdem tazminatı işveren insiyatifinden cıkmalı.