Ana SayfaPiyasaMerkez'in kararı piyasalarda reaksiyona neden oldu---

Merkez'in kararı piyasalarda reaksiyona neden oldu

4 / 4
Merkez'in kararı piyasalarda reaksiyona neden oldu
14 Aralık 2017 - 14:36 www.borsagundem.com

Gedik Yatırım

TCMB, beklentileri karşılamadı – GLP Borç Verme Faizi %12,25’ten % 12,75’e (+50 bp) yükseltti… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faizini 50 baz puan (bp) artışla % 12,25’ten % 12,75’e yükseltirken; diğer tüm faizleri sabit bıraktı. Bizim beklentimiz ve piyasadaki konsensüs beklentiler GLP borç verme faizinin 100 bp artırılması doğrultusundaydı. Bundan dolayı, alınan kararın beklentileri karşılamadığını ve ilk fiyatlamalar açısından TL varlıklar üzerindeki etkisinin negatif olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, yakın dönemde enflasyon görünümünde ortaya çıkan bozulmayı ve TL gözlenen değer kayıpları dikkate alındığında kararın kısa – orta vadeli ekonomik etkisini de sınırlı negatif olarak değerlendiriyoruz. 

Faiz artışının gerekçesi maliyet kaynaklı gelişmelerin fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırması… Kararla birlikte yayınlanan metinde, genel olarak iktisadi faaliyetin güçlü görünümünü koruduğu vurgulanırken; dış talep konusunda Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vurgunun metinden çıkarılmış olması dikkat çekici. Bu değişikliğin, dış talebin yalnızca belirli bir bölgeden ziyade daha genele yayılarak ihracatı desteklediği yönünde bir atıf olabileceğini değerlendiriyoruz. Enflasyon konusunda; fiyatlama davranışlarına dair riskler konusunda vurgunun çekirdek göstergeler yerine maliyet kaynaklı gelişmelere ve beklentilere yapılan vurgu bir diğer dikkat çekici nokta. Bu vurgunun, yakın dönemde TL’de gözlenen değer kayıplarından kaynakladığını ve yapılan faiz artırımına gerekçe oluşturduğunu düşünüyoruz.

TCMB, bir süre daha tüm fonlamayı GLP’den (% 12,75) yapmaya devam edebilir… TCMB, TL’deki değer kayıplarının hızlanması sonrasında TL likidite yönetimine ilişkin yaptığı ayarlamalarla birlikte 22 Kasım’dan bu yana tüm fonlamayı % 12,25 seviyesindeki GLP borç verme faizi üzerinden yapmaktaydı. Bu hamle ile birlikte mayıs ayından itibaren % 12 sınırında olan Ağırlıklı Ortalama Fonlama Faizi (AOFF) 25 bp’lik artışla % 12,25 seviyesine yükselmiş durumda. Bugünkü kararla birlikte, TL likidite yönetimine ilişkin herhangi bir değişikliğe dair duyuru yapılmadığından, fonlamanın bir süre daha tamamen GLP borç verme faizi üzerinden yapılmaya devam etmesi beklenebilir. Yani, ekstra bir duyuru gelmezse AOFF’nin yarın itibariyle % 12,75 olarak görülmesi beklenebilir. Bu seviye aynı zamanda mevcut rakamlar itibariyle yeni bir ayarlama olmadan uygulanabilecek en yüksek fonlama faizi. TCMB’nin piyasa beklentisi altında yaptığı faiz artırımının, önemli ölçüde baz etkisinin olumluya dönecek olmasıyla enflasyonda düşüş trendinin başlayacak olmasından kaynakladığını düşünüyoruz. Kur tarafında görülebilecek olası gevşeme veya TÜFE’de beklenen düşüş trendinin başlaması ile birlikte kademeli olarak fonlama yeniden faiz koridorunun üst bandı olan TCMB gecelik (% 9,25) ve GLP (% 12,25) borç verme faizleri üzerinden yapılmaya başlanabilir. Bu yönde bir adım gelmesi durumunda, fonlama bileşiminin yılın genelinde olduğu şekliyle korunması durumunda (yaklaşık 10 milyar TL’lik kısmın % 9,25, yaklaşık 100 milyar TL’lik kısmın % 12,75 üzerinden yapılması varsayımında) AOFF’nin % 12,4 civarlarında oluşmaya başlaması beklenebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)