Ana SayfaPiyasaÖz sermaye kârlılığıyla öne çıkan 25 şirket---

Öz sermaye kârlılığıyla öne çıkan 25 şirket

5 / 5
Öz sermaye kârlılığıyla öne çıkan 25 şirket
01 Ekim 2018 - 14:19 www.borsagundem.com

YÜKSEK İSKONTO

Global Menkul Değerler Stratejisti Rıdvan Baştürk, yüksek öz sermaye kârlılığının şirketin iyi bir yönetim performansı içinde olduğuna ve işletme kaynaklarının verimli kullanıldığına işaret ettiğini aktarıyor. Ancak Baştürk, bu dönemde hisse seçiminde başka kriterlerin de önemli olduğunu söylüyor ve önerilerini şöyle sıralıyor: "Özellikle kurların yükseldiği, faizlerin arttığı, ekonomik büyümenin aşağı yönlü risk barındırdığı bu dönemde, döviz geliri ve döviz fazlası olan, maliyeti TL olan, iç talebe duyarlılığı az şirketler ön planda olabilir. BİST-100 Endeksi, MSCI gelişen ülke hisselerine göre ileriye dönük fiyat/ kazanç (F/K) bazında yüzde 43 iskontolu işlem görüyor. F/K, PD/DD gibi rasyolara göre hisse senetleri ucuz gözükse de iskontonun kapanması zor. Yatırımcılar bu rasyolara göre ucuz hisseleri ön plana koysalar da ABD ile ilişkilerin iyileşmesi, makro görünümde düzelme, siyasi ve jeopolitik risklerin azalması gibi gelişmeler gerçekleşmezse rasyolar sadece kısa vadeli alımlar için ön planda olacak."

Öz sermaye ve özsermaye karlılığı nedir?

*İşletmenin belirli bir tarihteki varlıklarından bütün borçlarını ödedikten sonra geriye kalan varlıklar, işletmenin öz sermayesinin karşılığıdır. İşletmenin kredi almadığı, piyasaya borcunun olmadığı varsayımında, öz sermaye toplam sermayeye eşit olur.

*Öz sermaye kârlılığı, işletme ortaklarının koydukları sermaye karşılığında ne kadar kâr elde ettiklerini, yani her bir birim sermaye karşılığında kaç birim kar yaratıldığını gösterir.

*Bir şirketin sahip olduğu öz sermaye kârlılığını aynı sektörde yer alan diğer şirketlerle kıyaslamak ve sektör ortalamalarını dikkate almak daha faydalı olur. Şirketlerin öz sermaye kârlılığının en azından piyasadaki risksiz faiz oranının üzerine belirli bir risk primi eklenmek suretiyle hesaplanan değerin üzerinde olması arzu edilir. (CEREN ORAL/EKONOMİST DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)