Ana SayfaYatırımcı KöşesiMerko Gıda ve Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sorusu---

Merko Gıda ve Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sorusu

1 / 2
Merko Gıda ve Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sorusu
15 Mayıs 2019 - 08:17 www.borsagundem.com

BÜYÜK ORTAKLAR ALACAĞINI KURTARMA DERDİNDE

SORU (1) - MERKO için artık umudum kalmadı. Çıkar diye çok bekledim. Ama çıkacağı yok. Hep dipte kalacak sanki?

Galip Yılmaz

CEVAP (2) - Borsada uzun vadeli beklentilerle hareket etmek düşük riskle getiriyi artırmak açısından doğru bir perspektiftir. Bununla birlikte zarar eden ya da küçülen bir firmanın tercih edilmesi halinde uzun vadeli yatırımda bulunulsa dahi kazanç elde etme ihtimali hayli zayıflayacaktır. Bu anlamıyla getiri potansiyelini yükseltebilmek; gelir ve kârlılığını artıran firmalara yapılacak yatırımla mümkün olabilecektir. Merko Gıda’ya yatırımda bulunurken bu bakış açısını göz ardı etmemek gerekiyor. Şirketin mali yapısı incelendiğindeyse zarar üreten yapısından kurtulamadığını görebilmekteyiz. Açıklanan 2019 ilk çeyrek bilançosunda gelir düşerken zarar devam ediyor. Şirketin birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 92,5 milyon TL’ye ulaştı. Özsermayesi ise sermayesinin gerisinde bulunuyor. Şirket zarar etmeye devam ettiği sürece mali yapıdaki zayıf seyir sürecektir. Bu durum ister istemez hisse üzerinde baskıya neden olmaya devam edecektir. Şirket ise mali yapıyı güçlendirme çabası içinde. Son olarak 13 Mayıs 2019 günü yaptığı açıklamayla tahsisli sermaye artırımına gitmek istediğini duyurdu. Firmanın ortaklarından Aetna SA ve Merko Holding’in toplam 6,6 milyon TL olan alacağı SPK’nın izin vermesi halinde sermayeye ilave edilecek. Bu şekilde büyük ortaklar bir yandan alacaklarını tahsil ederken diğer yandan paylarını artırmış olacak. Artan sermaye ile birlikte şirketin de mali yapısı biraz daha güçlenecek. Söz konusu durum şirket açısından olumlu olsa da asıl sorunun gelir ve kârlılık yaratamaması olduğu göz ardı edilmemeli. Firmanın alacağı tedbirlerle gelirini artırırken istikrarlı bir kârlılık yapısına geçebilmesi şart. Hisseler ise mevcut haliyle nominal değerinin altında işlem görüyor ve dip seviyelerde bulunuyor. Mevcut seviyelerinden kurtulabilmesi için güçlü bir gelir ve kârlılık yakalayabileceğine dair yatırımcının beklentisinin artabilmesi gerekiyor. Bu gerçekleşemediği sürece arada yukarı ataklar olsa da hissede kalıcı bir çıkış beklemek için neden bulunmuyor.


YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ15 Mayıs 2019 08:40

    AETNA SA MADEM ALIM YAPACAKSIN GEL TAHDADA FİYAT 63 KURUŞ AL NEDEN 1 TL FİYAT VERİYORSUN MAKSAT OYUNDUR GALİP YATIRIMCININ DONUNA KADAR ALIR.

  • BORSACI 15 Mayıs 2019 08:34

    GALİP ACIMASIZ VURGUNCUDUR GALİP HİSSELERİNDE ORTALAMA DÜŞÜRÜM MANTIGI YANLIŞDIR GALİP VURGUNU YAPINCA UZUN YILLAR O HİSSEYE GELMEZ.BÖYLE TANINDIM .