Ana SayfaEmlakLondra'dan İstanbul'a konut fiyatları---

Londra'dan İstanbul'a konut fiyatları

1 / 5
Londra'dan İstanbul'a konut fiyatları
08 Eylül 2014 - 10:46 www.borsagundem.com

Londra 'dan İstanbul'a  konut fiyatları   

Barınmak, insanoğlunun var oluşundan beri en temel ihtiyaçlarından biri olmuştur. Bu temel ihtiyaç aslında tarihin her döneminde konut sektörünün neden bu kadar ön planda olduğunu da açıklar niteliktedir. Ev sahibi olmak insanlarda öncelikle korunma duygusu ardından da geleceğe yönelik güven duygusu yarattığı için genelde bireylerin varlık seviyesinin bir göstergesi olagelmiştir. Diğer taraftan günümüz gelişmiş ekonomilerinde bile konut hala çok güçlü bir yatırım aracıdır. İnsanların büyük çoğunluğu yatırımlarını konut olarak değerlendirmeyi tercih etmektedir.   

Dünden bugüne bakacak olursak dünyada patlak veren birçok ekonomik krizin kaynağında konut sektöründeki balonlar yatar. IMF ekonomistlerinden MinZhu, bu balonların, hem finansal istikrarı zedelediğini hem de ekonominin tamamında, özellikle de bankacılık sektöründe ölümcül etkiler bıraktığını ifade ediyor. Zhu, IMF verilerine göre dünya ekonomisinin son döneminde yaşanan 50 bankacılık krizinin üçte ikisinden fazlasına gayrimenkul sektöründeki fiyat dalgalanmalarının öncülük ettiğini belirtiyor. Konut sektörü kaynaklı krizlerin aşılmasının reçetesinin de oldukça maliyetli olduğunu söyleyen Zhu, İrlanda örneğini verirken, ülkenin milli gelirinin krizin aşılması sırasında %40 oranında azaldığını belirtiyor. Bu nedenle, iyi işleyen bir konut sektörünün ekonominin genel sağlığı çısından hayati önem taşıdığının altını çizmek gerekir.   

Bir ülkenin ekonomisini analiz ederken o ülkedeki konut sektörünün durumuna göz atmanın aynı zamanda o ekonominin röntgenini incelemek anlamına geleceğini söylersek hata etmiş sayılmayız. Bilindiği üzere Türkiye, son 10 yıldaki büyümesini inşaat sektörünün öncülüğünde gerçekleştirdi. Son yıllarda ise, Türkiye konut sektörü için bir balon oluştuğuna dair öne sürülen görüşler mevcut. Konut yatırımlarının yoğunlaştığı Avrupa ülkeleri ile Türkiye'yi karşılaştırmak, Türkiye'deki konut balonu durumunu anlamamız açısından bizlere yardımcı olacaktır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)