Ana SayfaPiyasaKoza Madencilik ve Arçelik sorusu---

Koza Madencilik ve Arçelik sorusu

1 / 2
Koza Madencilik ve Arçelik sorusu
16 Ağustos 2017 - 10:01 www.borsagundem.com

YABANCI FON NEDEN ALDI

SORU (1) - Koza Madencilik 7 lirayı geçti. Nasıl oluyor da çıkıyor? Şu an almak mantıklı mı acaba? 

Baki

CEVAP - Koza Madencilik dün yüzde 20’ye varan bir değer kaybı yaşasa da özellikle mayıs ayından bu yana yükselmekte. Yılbaşından bu yana gerçekleşen değer artışı ise yüzde 178,97. Ancak dün yaşanan satış dalgası göz önüne alındığında hissedeki düşüşün bir süre daha devam etme olasılığını artırıyor. Hissenin gerek yaşadığı sert çıkış gerekse dünkü düşüşüne gerekçe olabilecek bir açıklama bulunmuyor. Söz konusu durum şirketi yatırımcı açısından riskli hale getiriyor. Bununla birlikte özellikle yabancı saklamasında mayıs ayından bu yana gözlenen alımlar hisseye yönelik beklentinin olduğu şeklinde yorumlanabilir. Geçtiğimiz iki yıl boyunca satış yapan yabancı yatırımcı, bu yılın nisan ayına kadar satışını sürdürdü. Ancak mayıs ayından bu yana sürekli alımlar öne çıktı. Mayıs ayından bu yana gerçekleşen net alım tutarı 73 milyon TL’ye ulaştı. Alımda bulunan ve merkezi ABD’de olan Arrowstreet Capital’in Koza Madencilik’in sermayesindeki payı yüzde 10’u geçti. Yabancı bir fonun bilançoları açıklanmayan ve belirsiz bir mali yapıya sahip firmada ısrarla alımda bulunması ister istemez dikkat çekiyor.

Şirketin mali yapısıyla ilgili kayda değer gördüğümüz iki açıklama bulunuyor. Bunlardan ilki haziran ayında yapılan açıklama. Firma gerçekleşen vergi incelemesi sonrasında 2011 dönemine ait 1,1 milyon TL tutarında vergi cezası kesildiğini ve bu cezayı uzlaşma yoluyla ödeyeceğini duyurdu. Yatırımcılar ise daha yüksek bir cezanın kesileceği beklentisi içindeydi. Temmuz ayında yapılan açıklamadaysa Gümüşhane, Mastra’daki işletmenin yakınında bulunan maden ruhsatının Teck Madencilik’ten KDV hariç toplam 500 bin dolara satın alındığı bilgisi. Bu açıklama da firmanın faaliyetlerinde herhangi bir gerileme olmayacağı beklentisi güçlenmekte. Buna rağmen şirketin henüz açıklanmayan bilançoları nedeniyle mali yapısı belirsizliğini sürdürüyor. Yabancılar ise belirsizliğe rağmen alım yapmaktan çekinmedi ve bu alımlar hissenin çıkışında etkili oldu. Kısa vadede hissede gözlenen çıkış şimdilerde gelen satışlarla birlikte terse dönmüş görünüyor. Bu noktada hissede spekülatif hareketlilik daha fazla öne çıkabilir.

Uzun vadeli yatırımlarda mali yapısı bilinen firmaların tercih edilmesi gereksiz risklerin önüne geçilmesine olanak tanıyacaktır. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)